Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Johannis: Románia csatlakozása az euróövezethez alapvető nemzeti célkitűzés

Johannis: Románia csatlakozása az euróövezethez alapvető nemzeti célkitűzés Románia

Románia csatlakozása az euróövezethez alapvető nemzeti célkitűzés – mondta Klaus Johannis államfő kedden az Európai Parlament plénumában.

„Románia számára alapvető nemzeti célkitűzés, hogy mielőbb csatlakozzon az euróövezethez, amint minden feltétel teljesül” – fogalmazott az elnök Európa jövőjéről mondott beszédében.

Johannis ugyanakkor rámutatott, hasonlóan fontos cél az ország számára a schengeni csatlakozás, ami jelentősen hozzájárulna a belső határok nélküli térség biztonságának megerősítéséhez.

Vélemény szerint a biztonság és a migráció kérdése minden európai polgárt érint.

„Azon kell dolgoznunk, hogy az európai projekt újraépítse a polgárok biztonságérzetét, kiemelt figyelmet kell szentelnünk a terrorizmus és a radikalizálódás megelőzésére. (…) A krízishelyzetekre hosszú távú megoldásokat kell találnunk. Az Uniónak továbbra is biztosítania kell polgárainak a szabad mozgás lehetőségét, a munkavállalás szabadságát, olyan térségnek kell lennie, amelyen belül a fiatalok szabadon utazhatnak, tanulhatnak, kihasználva az európai közösség egyik legambíciózusabb projektje, a schengeni övezet előnyeit” – mondta Johannis.

Juncker és Weber is támogatja Románia schengeni csatlakozását

Az Európai Bizottság (EB) támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását, a romániai hatóságoknak azonban konszenzusra kell jutniuk a korrupció elleni küzdelem tekintetében, mielőtt az ország átveszi az EU Tanácsának soros elnökségét – hangsúlyozta Jean-Claude Juncker az Európai Parlamentben, Klaus Iohannis államfő beszédét követően.

Felszólalásában Juncker emlékeztetett, már 2014 júliusában – amikor az EB elnöke lett – azt mondta, hogy Romániának a schengeni övezetben a helye, és szerette volna, hogy erre még mandátumának lejárta előtt sor kerüljön.

„Fel akarom hívni azonban a figyelmet – és ez a megjegyzés nem feltétlenül az államfő, inkább a kormány és a parlament felé irányul -, hogy mindezt nem szabad veszélyeztetni a jogállamiság elveitől való eltávolodással. Szívből kívánom, hogy Romániában szülessen nemzeti konszenzus a korrupció elleni küzdelem tekintetében, ellenkező esetben nehéz lesz megállapodásra jutni az ország schengeni csatlakozását illetően” – figyelmeztetett Juncker.

Az Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője, Manfred Weber szintén azt mondta, hogy támogatja a schengeni térség kiterjesztését.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük