Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Johannis részt fog venni a kormányüléseken; Dăncilă üdvözli a döntést

FRISSÍTVE: Johannis részt fog venni a kormányüléseken; Dăncilă üdvözli a döntést Románia

A miniszterelnök által több ízben is szorgalmazott együttműködés jegyében részt fog venni a kormányüléseken – nyilatkozta kedden Klaus Johannis államfő. Az elnök szerint “nagyon súlyos hiba lenne Románia részéről”, ha a kormány amnesztiáról és közkegyelemről szóló rendeletet fogadna el.

Az államfő hétfőn levélben fordult Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, kérve, hogy küldje el neki a soron következő kormányülések napirendjét. Ennek kapcsán kedden bejelentette, hogy részt fog venni a kormányüléseken. Rámutatott, Románia ugyan felkészültnek érzi magát az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének ellátására, “de egyáltalán nem lesznek egyszerűek a dolgok”.

“Másrészt a miniszterelnök kinyilvánította együttműködési óhaját, több ízben is együttműködésre szólított fel. Íme, együttműködöm vele és elmegyek a kormányülésekre” – fogalmazott Johannis Bécsben, a magas szintű Afrika-Európa-fórumra való érkezésekor.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök ugyanakkor ismét abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy egy amnesztiáról és közkegyelemről szóló esetleges sürgősségi rendelet elfogadása “nagyon súlyos hiba lenne Románia részéről”.

Arra a kérdésre, hogy fontolgatja-e még az igazságüggyel kapcsolatos referendum megszervezését, az államfő azt mondta: “Arról a referendumról minden bizonnyal tárgyalni fogunk még”.

FRISSÍTÉS: Dăncilă üdvözli Johannis döntését

Válaszolt kedden Viorica Dăncilă Klaus Johannis egy nappal korábbi levelére. A kormányfő üdvözölte az elnök együttműködési készségét, ugyanakkor közölte vele, hogy amikor szükségesnek tartja a jelenlétét, meg fogja meghívni a kormányülésekre.

Levelében a miniszterelnök hangsúlyozza, a kormány rendszeresen közzéteszi honlapján az ülések napirendjét az ezen szereplő jogszabály-tervezetekkel és kísérő dokumentumokkal együtt, ezeket bárki áttanulmányozhatja. “Amennyiben a kormányülés napirendjén ‘külpolitikával, a honvédelemmel vagy a közrend biztosításával kapcsolatos, országos jelentőségű’ problémákat érintő jogszabály-tervezetek is szerepelnek, ahogyan azt az ön által is idézett alkotmánycikkely előírja, mi ezt jelezni fogjuk, és teljes nyitottságunkról biztosítjuk, ha úgy dönt, hogy rész kíván venni a kormány ülésén” – fogalmaz Dăncilă.

Hirdetés
Hirdetés

Hozzáteszi, az alaptörvény idézett cikkelye arról is rendelkezik, hogy “más helyzetekben” is részt vehet az államfő a kormány ülésein, ha a miniszterelnök ezt indokoltnak véli. “Amennyiben majd szükségesnek tartom a részvételét, meghívást fogok intézni önhöz, hogy vegyen részt a kormány ülésén” – írja a miniszterelnök, megjegyezve ugyanakkor, hogy a kormány tiszteletben tartja az állami hatóságok közötti lojális együttműködés elvét és az alkotmány szabta hatásköri határokat.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük