Felhívás!

Johannis: nem tudjuk egyik napról a másikra megoldani az oktatás valamennyi problémáját

Johannis: nem tudjuk egyik napról a másikra megoldani az oktatás valamennyi problémáját Románia

Új megközelítésre van szükség a pedagógusszelekció és -képzés terén, módosítani kell az iskolamenedzsment jellegén, és csökkenteni kell a méltánytalanságokat az iskolákban – nyilatkozta szerdán Klaus Johannis államfő, hangsúlyozva azonban, hogy nem lehet egyik napról a másikra megoldani valamennyi oktatással kapcsolatos problémát.

A Művelt Románia – közpolitikák és finanszírozási források elnevezésű konferencián az elnök rámutatott, új megközelítésre van szükség a pedagógusok szelekciója és képzése terén, a jelenleg inkább adminisztrációs munkaként felfogott iskolamenedzseri tevékenységben nagyobb hangsúlyt kell kapnia a vezetői, kezdeményező szerepnek, ugyanakkor csökkenteni kell a méltánytalanságokat az óvodákban, iskolákban. “De el kell fogadnunk azt is, hogy anyagi erőforrásaink korlátozottak. Bármennyire is szeretnénk, nem tudjuk egyik napról a másikra megoldani az oktatással kapcsolatos valamennyi problémát” – fogalmazott az államfő a Cotroceni-palotában tartott eseményen.

Johannis szerint a minőségi oktatás hiánya hosszú távon veszélybe sodorhatja az ország fejlődését, ezért különösen nagy fontossággal bír az a négy dokumentum, amelyet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) dolgozott ki, és amelyet az esemény keretében ismertettek. Ezek az elnök által felsorolt négy fontos tényezővel – pedagógusi karrier, iskolamenedzsment, méltányosság és korai oktatás – kapcsolatos közpolitikákat tartalmaznak, a romániai valóságra alapoznak, ugyanakkor nemzetközi jó gyakorlatokra is hoznak példát – mondta.

Az államfő hangsúlyozta, az oktatás minőségének javítását célzó erőfeszítéseket az eddig elhanyagolt területekre kell fókuszálni. Példaként a szakoktatást említette, amely véleménye szerint fontos esélyt jelenthet romániai fiatalok ezrei számára.

Johannis beszélt arról is, hogy bizonyos oktatási formák szinte teljesen hiányoznak vagy alulképviseltek Romániában. “Szinte a teljes Európai Unióban megteremtik a megfelelő körülményeket a szülők számára ahhoz, hogy visszatérjenek dolgozni. Romániában ezt jelentősen megnehezíti a bölcsődei helyek hiánya. Ebből aztán számos társadalmi probléma adódik, amelyek nagymértékben meghatározzák a romániai családok életét” – fogalmazott az államfő.

Orban: a kormánynak az a feladata, hogy emelje az oktatás színvonalát

A kormánynak az a feladata, hogy az ország jövőjének érdekében emelje az oktatás színvonalát – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök szerdán, az Államelnöki Hivatal által szervezett Művelt Románia – a közpolitikák és a finanszírozási források összehangolása című konferencián.

“Egy nemzet erősségét, azon képességét, hogy kiálljon a történelem kihívásaival szemben, és a bátorságot, hogy szembesüljön a jövővel, az oktatás minősége, a polgárok felkészültsége adja” – hangoztatta a miniszterelnök, aki szerint az elmúlt harminc évben “rengeteg volt az improvizáció” az oktatás területén, és “hiányzott a politikai akarat” a szükséges intézkedések meghozatalához.

Meglátása szerint nagyon “időszerű”, hogy Románia megállapítsa prioritásait, hisz éppen most dolgozzák ki az Európai Unió 2021-2027-es költségvetését.

Orban emlékeztetett: az utóbbi években a különböző kutatások rámutattak az oktatás színvonalának folyamatos csökkenésére, nagy az iskolaelhagyás, a PISA-tesztek a funkcionális analfabetizmus terjedését mutatják.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra a riasztó tényre, hogy a 30-34 éves korcsoportba tartozó felnőtteknek alig 24%-a végzett egyetemet, a felnőttképzésben pedig csak a lakosság 0,09%-a vesz részt, miközben az európai átlag 11%.

A kormánynak az a feladata, hogy az ország jövőjének érdekében emelje az oktatás színvonalát – hangoztatta Orban, aki szerint az államfő “komoly partnerre lel a kormányban” a Művelt Románia program életbeültetésére.

“Romániának hatalmas beruházásokra van szüksége az oktatás minőségének javítását célzó projektekbe és programokba. Minden tanulónak joga van a neki megfelelő oktatáshoz, amely megfelel az igényeinek és törekvéseinek, minden gyermeknek joga van a minőségi oktatáshoz, függetlenül attól, hogy a városban vagy vidéken tanul” – mondta a kormányfő, aki hangsúlyozta: ‘be kell fektetni a tanárokba’, hogy meg tudjanak felelni az új idők kihívásainak.

A miniszterelnök utalt az iskolai infrastruktúrába történő beruházások szükségességére.

“Az infrastruktúrába történő beruházásoknak együtt kell járniuk az oktatás minőségének javítását célzó intézkedésekkel” – szögezte le Orban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. január 30., 21:20
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Negyven év óta vesződnek az útszélén homályos célok kimagyarázásának álcájával. Közben minden évben a mennyiségi lapátra volt gondjuk. A tanerők és a kisegítő személyzet terhelése pártfeladat volt, és maradt. A minőség soha nem járt együtt a mennyiséggel, tehát nem is tartott lépést egyik a mással. Ha a versenytanulók felkészítését megtudták oldani közös megértéssel, akkor azt is megérthetnék, hogy senkiből nem lesz versenyző tanuló saját akarata ellenére. Sőt a nagy többség sokallja a tanayagot. Egy hetedikes tanuló hány órát ül az iskolában, és még hány órát készül az iskolai helytállásra?