Felhívás!

Johannis: Nem történhet visszalépés a korrupció elleni küzdelem terén

Johannis: Nem történhet visszalépés a korrupció elleni küzdelem terén Románia

Nem történhet visszalépés Romániában a korrupció elleni küzdelem terén – mondta csütörtökön Brüsszelben Klaus Iohannis államfő, hozzátéve, hogy olyan személynek kell állnia a korrupcióellenes ügyészség (DNA) élén, aki határozott és felvállalja ezt a nehéz küzdelmet.

Az elnöktől azt kérdezték az újságírók, miként vélekedik arról, hogy az igazságügyi miniszter Adina Floreát javasolta a korrupcióellenes főügyészi tisztségre.

“Nem történhet visszalépés Romániában a korrupció elleni küzdelem terén, ez megengedhetetlen, soha nem fogok ilyent elfogadni” – mondta az államfő, hangsúlyozva, “komolyan” kell küzdeni a korrupció ellen, ezért olyan személynek kell vezetnie a DNA-t, aki független, határozott és kész felvállalni ezt a nehéz küzdelmet.

Johannis szerint “súlyos problémák merülnek fel” az új DNA-főügyész kinevezési eljárása kapcsán.

“A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács negatívan véleményezte a javaslatot, olyan érveket hozva fel, amelyek nagyon elgondolkodtatók. Ez aggodalommal tölt el engem, és amikor visszatérek az országba, nyilatkozni fogok a témáról. Addig is kértem az Államelnöki Hivatal illetékeseitől, hogy vizsgálják meg e javaslat törvényességét, majd bővebben is beszélhetünk róla” – fogalmazott az elnök az Európai Tanács csúcstalálkozójára érkezésekor.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Adina Florea kinevezése visszalépést jelentene-e a korrupció elleni küzdelem terén, hogy ismeri-e őt személyesen vagy tárgyalt-e vele, az államfő így válaszolt: “Nem ismerem és nem is gondolom úgy, hogy most meg kellene ismernem. Tanulmányozni fogom az elém terjesztett dokumentumokat, majd otthon részletesebben beszélünk a témáról”.

Klaus Johannis államfő részt vesz csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülésén, majd a 12. Ázsia-Európa (ASEM) csúcstalálkozón.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.