Felhívás!

Johannis felszólította a kormányfőt, konzultáljon vele, mielőtt újabb európai biztosjelöltet javasol

Johannis felszólította a kormányfőt, konzultáljon vele, mielőtt újabb európai biztosjelöltet javasol Románia

Klaus Johannis államfő felszólította Viorica Dăncilă miniszterelnököt: ne javasoljon Románia nevében újabb európai biztosjelöltet, anélkül, hogy konzultálna vele, és megszerezné jelöltje számára a parlament jóváhagyását.

Az elnök szerdán kiadott közleményében arra reagált, hogy a szociáldemokrata (PSD) kormányfő nem jelent meg aznap az elnöki hivatalban, elutasítva azt, hogy az államfővel egyeztessen egy újabb román biztosjelöltről, miután első jelöltjét, Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselőt összeférhetetlenségre hivatkozva leszavazta az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága.

Johannis szerint azzal, hogy megtagadta az egyeztetést egy Románia nemzetközi megítélését érintő ügyben, Dăncilă súlyosan megsértette az alkotmányt, aláásta Románia hitelét, újabb bizonyítékát adva politikai dilettantizmusának és a felelőtlenségének.

Dăncilă kedden este megszerezte pártja támogatását ahhoz, hogy Dan Nica szociáldemokrata EP-képviselőt javasolja az Európai Bizottságba (EB), miután azonban erről telefonon tájékoztatta Ursula von der Leyent, az EB elnöke médiaértesülések szerint “tartalékmegoldásként” egy újabb női jelöltet is kért tőle. A PSD végül elfogadta azt is, hogy Melania-Gabriela Ciot európai ügyekért felelős külügyi államtitkár legyen Románia tartalék-jelöltje.

Romániában a novemberi elnökválasztás közeledtével gyakorlatilag minden politikai kérdésben kiéleződött a szembenállás a második mandátumra pályázó jobboldali elnök és a legfőbb közjogi méltóságot a PSD részéről megpályázó szociáldemokrata kormányfő között. A PSD-kormány legitimitását a parlamenti ellenzék is vitatja, miután korábbi koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) augusztusban kilépett a kormányból. A Dăncilă-kabinet ellen kedden bizalmatlansági indítványt terjesztett be az ellenék, amelyről várhatóan szombaton szavaz a bukaresti parlament.

Dăncilă: Az államfő kapott tájékoztatást az európai biztosjelölt ügyében

Az államfő kapott tájékoztatást az európai biztosjelölt ügyében, hisz amikor Rovana Plumbot nevesítették, ott volt a Dan Nica neve is – közölte szerdán Viorica Dăncilă kormányfő.

“A képmutatás csúcsa, hogy Klaus Johannis az alkotmány megsértéséről beszéljen. Ugyanaz a Klaus Johannis, aki lábbal tiporja az ország alaptörvényét azáltal, hogy megtagadja az ügyvivő miniszterek kinevezését, és tudatosan figyelmen kívül hagyja az alkotmánybíróság határozatát is. Ami az európai biztosjelölt személyére vonatkozó javaslatot illet: emlékeztetem az elnököt, hogy erről a jelölésről akkor kapott tájékoztatást, amikor Rovana Plumbéról is. Valószínűleg a kampányban lévő államfő figyelmét elkerülte ez az információ”- írta a szerdai Facebook-bejegyzésében a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.