Felhívás!

Johannis elleni vádaskodással felelt Dragnea az őt érintő kiszivárogtatásokra

Johannis elleni vádaskodással felelt Dragnea az őt érintő kiszivárogtatásokra Románia

Klaus Johannis államfő elleni vádaskodással reagált hétfőn Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök arra, hogy a hétvégén őt lejáratni próbáló kiszivárogtatások nyilvánosságra hozatalát harangozta be a Rise Project nevű tényfeltáró lap.

A titokzatos bőröndben található adathordozók az állítások szerint olyan, a TelDrum nevű közútépítő és karbantartó cég gazdálkodásával kapcsolatos kompromittáló adatokat tartalmaznak, amelyeket a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavalyi házkutatása elől menekítettek ki a cég vezetői.

A vádhatóság egy éve indított bűnvádi eljárást Dragnea ellen, amiért 2001-ben Teleorman megye önkormányzati elnökeként, nyolc feltételezett bűntársa segítségével – a vádak szerint – magántulajdonba játszotta át az addig önkormányzati tulajdonban lévő TelDrumot. Az ügyészek szerint a cégnek törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta vagy pártja finanszírozására fordította. A PSD tagadja a vádakat, illetve azt is, hogy a TelDrumban tulajdonrésze lenne.

A pártjának ülésére érkező Dragnea hétfőn egy ironikus gesztussal vette elejét annak, hogy magyarázkodnia kelljen a rá váró újságíróknak: ő is egy bőröndből vette elő azokat a Johannist érintő “ügyiratokat”, amelyekkel a korrupcióellenes ügyészeknek szerinte foglakozniuk kellene. Azt mondta: “mint minden Teleorman megyei lakos”, ő is talált a kert végében őrizetlen dokumentumokkal teli bőröndöt, amelyet még nem volt alkalmuk a DNA ügyészeinek átvizsgálni. Színpadias gesztusával nemcsak a jobboldali elnökre próbálta terelni a figyelmet, hanem azt is megüzente: Johannist sejti a személyét érintő, az ellenzéki sajtó által “Teleormanleaks”-ként emlegetett kiszivárogtatás mögött.

A PSD elnöke a bőröndjéből elővett ügyiratokkal jelezte: szerinte ügyészségi vizsgálatnak kellene tisztáznia, hogyan vált Johannis, illetve az általa vezetett német kisebbségi szervezet több nagyszebeni ingatlan tulajdonosává, hogyan adta bérbe őket, miért léptették elő azt az ügyészt, aki lezárta a Johannis ellen indított büntetőjogi ügyet, nyomást gyakorolt-e az államfő egy alkotmánybíróra.

Liviu Dragnea a PSD 2016-os választási győzelme után priusza miatt nem kérhette magának a miniszterelnöki tisztséget, de azóta is ő számít Románia legerősebb emberének, aki háttérből irányítja a kormányt. Dragnea ellen több büntetőeljárás is folyamatban van. Bár a párton belül is akadtak, akik emiatt a lemondását követelték, a lázadókat elszigetelve vagy eltávolítva mindeddig sikerült megőriznie befolyását.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 5., 18:26
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Romania:(Breaking news).Meghalt a rahovai bortonkorhazban,a mai nap folyaman Alexandru Visinescu aki a kinzo (tortionarul)neven volt ismeretes.A volt bolsevik politikai bortonigazgato ugy halt meg ahogyan megerdemelte,a bortonben.A kerdes csak az,hogy mig Ot,a hohert es vegrehajtot bezartak,addeg mi van azokkal a rendorokkel( volt milicistak es szekusok),ugyeszekkel es birakkal akik a bolsevista rendszerben az ilyen Visinescu-k kezere juttattak tobb ezer artatlan embert?! Mert az ilyen Visinescu-k ezek nelkul nem tudtak volna elkovetni szornyu remtetteiket.Hat igen.Ok,a volt milicistak,szekusok es ugyeszek,no meg a birak koszonik szepen,ok jol vannak.Egyeseknek szep kerek nyugdijuk van,masok sikeres uzletemberek,megint masok pedig sikeres politikusok vagy eppenseggel a mai SRI kollaboransai.Pedig ha valoban demokrata orszagot akarunk,akkor nem artana ha az igazsagszolgaltatas keze ezek utan is elerne.Mert az ilyen Visinescu felek,(legtobbjuk az ilyen “tortionaroknak” szemianalfabeta volt es neveletlen,iskolazatlan,)ezen felsorolt kategoriaknak a parancsara kovettek el legtobb es legremisztobb remtetteiket.Ugy hogy nagyon ott lenne mar az ido,hogy az igazsagszolgaltatas keze ezen kategoriakra is lesujtson,hiszen Ok a valodi gyilkosok! (A kommentnek nincs koze az itt olvashato ujsagcikkhez!)