Hirdetés
Hirdetés

Johannis: egy hónappal meg fogjuk hosszabbítani a szükségállapotot

Johannis: egy hónappal meg fogjuk hosszabbítani a szükségállapotot Románia

Egy hónappal meghosszabbítják az eredetileg április 16-án lejáró szükségállapotot – jelentette be Klaus Johannis államfő. Az elnök szerint még nincs okunk fellégezni, mert a járvány még nem tetőzött Romániában.

Hirdetés
Hirdetés

Cikkünk frissül!

Az ehhez szükséges dekrétumot a héten megszövegezik, a jövő héten pedig ki fogja hirdetni a szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítását.

“Arra a következtetésre jutottunk, hogy meg kell hosszabbítani a szükségállapotot. Felkértem a kormányt, álljon elő javaslatokkal, amelyeket belefoglalhatunk a rendeletbe” – mondta Johannis.

Hozzátette, “ez az időszak feltétlenül szükséges a járvány ellenőrzés alatt tartásához”.

Az államfő elmondta, Romániában még nem tetőzött a koronavírus-járvány, emiatt nem lehet lazítani a meghozott megszorító intézkedéseken, annak ellenére, hogy az esetek száma más országokhoz képest alacsonyabb.

“Az első következtetés az, hogy más országokhoz viszonyítva – és gondolok itt főként Olaszországra, Spanyolországra, ahol sok román állampolgár él – nálunk a megbetegedések száma alacsonyabb. Ez azért lehetséges, mert mi idejében meghoztuk a nagyon szigorú intézkedéseket, azonban figyelmeztetnem kell mindenkit: nem érkezett el az ideje a lazításnak. Semmi esetre sem jött el az ideje annak, hogy semmibe vegyük a hatósági rendelkezéseket. Minden szakember, minden orvos azt mondja, hogy a járvány terjedése attól függ, hogy az emberek milyen mértékben tartják be a hatósági rendelkezéseket. Ha betartjuk a rendelkezéseket, kerüljük a kontaktust a többiekkel, stb., lehet, hogy nem lesz nagyon magas a megbetegedések száma. Ha viszont nem tartjuk be, sajnos oda juthatunk, mint a többi, fent említett ország. Egy dolog világos: még nem tetőzött nálunk a járvány. Nincs itt az ideje a lazításnak. Legyünk elővigyázatosak, ne essünk pánikba, és tartsuk be a hatósági rendelkezéseket” – figyelmeztetett az államfő a Cotroceni-palotában.

Az államfő ismét felszólította a lakosságot, hogy tartsák be az elszigetelődésre vonatkozó rendelkezéseket.

“Ne találkozzanak egymással, ne menjenek ki a lakásból, csak akkor, ha ez feltétlenül szükséges, ha munkába mennek, vagy élelmiszert vásárolni. Mindenkivel kerüljék a fizikai kontaktust. Ez nagyon fontos. A betegség emberről emberre terjed. Ne szorítsanak kezet ismerőseikkel, ne öleljék meg egymást, tartsanak távolságot egymás között” – üzente Johannis.

Klaus Johannis hétfőn megbeszélést tartott a Cotroceni palotában a COVID-19 járvány megfékezésére tett intézkedésekről. Az ülésen részt vett Ludovic Orban kormányfő, Florin Cîţu pénzügyminiszter, Marcel Vela belügyminiszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter, Virgil Popescu gazdasági miniszter, Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, Violeta Alexandru munkaügyi miniszter, Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter és Raed Arafat belügyi államtitkár.

Körülbelül 500.000 védőruhát szereznek be az egészségügyi személyzet számára

A napokban körülbelül ötszázezer védőruha érkezik az országba az egészségügyi személyzet számára – közölte hétfőn Klaus Johannis.

Az elnök tájékoztatása szerint a hét folyamán két és fél millió orvosi maszk érkezik az egészségügyi személyzet, ötmillió maszk a rendfenntartó erők (csendőrök, rendőrök), és nyolcmillió a lakosság számára. Ezen kívül az egészségügyben dolgozóknak mintegy félmillió védőruhát juttatnak.

Johannis felidézte, hogy a járvány kezdetén “kissé bonyolult” volt a maszkok, védőruhák, lélegeztetőgépek beszerzése, de a kormány erre irányuló intézkedéseinek kezd beérni a gyümölcse.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások