Felhívás!

Johannis: Az 1989-es forradalom mártírjainak emlékét besározza néhány bűnöző

Johannis: Az 1989-es forradalom mártírjainak emlékét besározza néhány bűnöző Románia

Az 1989-es forradalom mártírjainak emlékét besározza néhány “bűnöző, élükön Liviu Dragneával”, közkegyelem és amnesztia kihirdetésére irányuló próbálkozása – írja egy hétfői Facebook-bejegyzésben Klaus Johannis államfő.

Az elnök rámutat, 29 évvel ezelőtt sokan életüket adták a szabadságért, a demokráciáért, az 1989-es forradalom eszméi képezik a jelenlegi alkotmány alapját, és ez utóbbi jelenti a legfőbb garanciát arra, hogy az alapvető jogokért és szabadságokért hozott áldozatok nem voltak hiábavalók.

“Ma e mártírok emlékét besározza néhány bűnöző – élükön Liviu Dragneával – közkegyelem és amnesztia kihirdetésére irányuló elkeseredett próbálkozása. Románia nem fog visszatérni az állampárt sötét emlékű időszakába” – fogalmaz bejegyzésében Johannis.

Johannis kikérte a miniszterelnöktől a kormányülések napirendjét

Levélben fordult Johannis államfő Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, kérve, hogy küldje el neki a kormányülések napirendjét – tájékoztat az Államelnöki Hivatal.

Az államfő többek között az alkotmány 87-es cikkelyére hivatkozva fordult igénylésével a miniszterelnökhöz. E szerint Románia elnöke részt vehet a kormány azon ülésein, amelyeken országos jelentőségű problémákat vitatnak meg a külpolitikával, a honvédelemmel vagy a közrend biztosításával kapcsolatban, illetve a miniszterelnök kérésére más esetekben is.

Az elnök ugyanakkor a 2009/561-es kormányhatározatba foglalt szabályzatból idézve hangsúlyozza, a kormánynak az ülés előtt legalább 24 órával közölnie kell az érdekelt állami hatóságokkal az ülés napirendjét, a jogszabálytervezeteket és ezek kísérő dokumentumait.

Az elnöki felszólítást a román média a kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) előző esti országos tanácsán elhangzott szándéknyilatkozatokkal hozta összefüggésbe, amelyekből arra lehet következtetni, hogy a PSD egy közkegyelmi sürgősségi kormányrendelet elfogadását tervezi.

(Agerpres/MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások