Felhívás!

Johannis: A PSD-ALDE koalíció semmibe veszi az állampolgárok elvárásait

Johannis: A PSD-ALDE koalíció semmibe veszi az állampolgárok elvárásait Románia

A parlament által pénteken elfogadott költségvetés arról tanúskodik, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta többségi koalíció “teljesen semmibe veszi” a román állampolgárok elvárásait – véli Klaus Johannis.

Az államfő szerint az idei állami költségvetés “a legbeszédesebb példa az olyan kormányzásra, amely elzálogosítja a románok jövőjét”.

Johannis elnök közleményében rámutat, a PSD-ALDE-kormány “megengedhetetlen késéssel” küldte el a parlamentnek az idei költségvetést, amely ráadásul nem végrehajtható. “Az állami költségvetés eddig példa nélküli késése voltaképpen arról árulkodik, hogy a kormány nem tud valós megoldásokat kínálni ígéretei teljesítésére” – fogalmaz.

Az államfő hangsúlyozza, a Nemzeti Liberális Pártnak sikerült elfogadtatnia a gyermeknevelési pótlék emeléséről szóló módosító indítványt, “amely valóban romániai családok millióinak a hasznát szolgálja”. “Fontos győzelem ez az ellenzék számára, amely nem maradt volna egyedülálló, ha a PSD-ALDE-koalíciót tényleg a jólétet biztosító intézkedések foglalkoztatnák” – teszi hozzá.

[reklma]

Johannis szerint a költségvetés nem törődik a fogyatékkal élőkkel és gondozóikkal, és veszélybe sodorja a nekik járó juttatások kifizetését azáltal, hogy teljesen az önkormányzatokra hárítja az ezekkel járó költségeket.

Az elnök úgy véli, a költségvetés a valós gazdasági mutatókhoz képest “túlbecsült adatokra” épül, és nem fordít kellő hangsúlyt a befektetésekre, így – ellentétben a PSD által beígértekkel – az autópálya-, iskola-, óvoda és kórházépítés várat magára, miközben a parlamenti pártoknak szánt állami támogatás nő.

A PSD és az ALDE populizmusa és demagógiája révén veszélybe sodorja a gazdasági stabilitást és kiszámíthatóságot, fenntartható és hiteles költségvetés helyett olyan büdzsével állt elő, amely szembemegy a gazdasági valósággal és az állampolgárok elvárásaival – zárja közleményét az államfő.

A parlament pénteken fogadta el a 2019-es állami költségvetést. A tervezetet 275 törvényhozó támogatta szavazatával, 122-en ellene voksoltak, ketten tartózkodtak.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.