Felhívás!

Johannis a DIICOT főügyészének lemondását kérte

Johannis a DIICOT főügyészének lemondását kérte Románia

Klaus Johannis államfő hétfőn kérte Felix Bănilă, a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyészének lemondását.

Az államfő elégedetlen azzal a móddal, ahogyan a DIICOT a caracali ügyet kezeli. Úgy véli: a DIICOT közreműködésének szakmai többletet kellett volna hoznia, viszont Bănilă vezetésével “erre nem került sor, és a nyomozás számos kérdőjelt felvet”, amelyek ‘tovább rombolják az embereknek a hatóságokba vetett hitét’.

Klaus Johannis szerint az, ahogyan az egyik érintett családjával eljártak, ahogyan “kesztyűs kézzel bántak a bűnözőkkel és agresszíven az áldozatokkal”, iskolapéldája annak, hogy hogyan nem szabad eljárni. Mindezekért az államfő a Szociáldemokrata Pártot (PSD) teszi felelőssé, amely ‘politikailag fizetni fog az elkövetett hibákért”.

Emlékeztetett: a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) már két hónappal ezelőtt pontosan rámutatott, hogy a kormánynak milyen “sürgős intézkedéseket” kell hoznia a caracali tragédia ügyében.

FRISSÍTÉS: Bănilă szerint a lemondás gyávaság lenne

“Vannak helyzetek, amikor a lemondás a gyávaság, a felelősség hiányának jele lenne” – jelentette ki kedden Felix Bănilă. A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) főügyésze arra reagált, hogy hétfőn Klaus Johannis államfő a lemondását kérte.

“A lemondás egyoldalú cselekedet, de vannak helyzetek, amikor ez a gyávaság, a felelősség hiányának jele lenne. Biztosíthatok mindenkit, hogy ez nem így lesz az én esetemben. Természetesen az államfő kérését a legnagyobb komolysággal kell kezelni, amit én késedelem nélkül meg is teszek, aztán kikérem a kollégáim, a felettesem és a DIICOT főügyészének kinevezésében részt vevők véleményét, majd nyilvánosságra hozom döntésemet”- fogalmazott Felix Bănilă az Agerpres hírügynökségnek elküldött nyilatkozatában.

Felix Bănilă szerint az intézmények emberekből állnak, de a DIICOT vezetőjének lemondása, különösen ilyen körülmények között, rendkívüli következményekkel járhat, akár instabilitáshoz is vezethet.

Dăncilă szerint nem szabad felhasználni egy tragédiát kampánytémaként

Nem szabad kampánycélokra használni egy tragédiát – jelentette ki Viorica Dăncilă kormányfő kedden, arra utalva, hogy Klaus Johannis államelnök a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezetőjének lemondását kérte, ugyanakkor azt mondta, hogy a kormányfőnek az ország gondjaival, nem kampányturnékkal kellene foglalkoznia.

“Ha jól emlékszem, amikor a caracali ügy – amely egyébként három hónap elteltével jutott az elnök eszébe – kezdetét vette, ő éppen szabadságon volt, én pedig visszatértem Bukarestbe, és meghoztam az első intézkedéseket. Úgy vélem, nem szabad felhasználnunk egy tragédiát kampánytémaként. Ezeket a dolgokat meg lehet beszélni, hoztunk intézkedéseket, még szükséges néhány, de ha ő intézkedni akar a belügyminisztériumban, az első az legyen, hogy nevezzen ki minisztert a tárca élére. És önök is tudják, hogy levelet is küldtem az államelnöknek ezzel kapcsolatban” – mondta Dăncilă Ploieşti-en, hozzátéve, nem kíván egyebet hozzáfűzni az elnök nyilatkozatához, amelyet “kampánynyilatkozatnak” tart.

Arra a kérdésre, hogy elégedett-e a DIICOT vezetőjének tevékenységével, Dăncilă azt válaszolta, hogy ha ő kérte volna annak lemondását, “óriási botrány lett volna”, és úgy gondolja, hogy “nem kell beleszólni az igazságszolgáltatás dolgába”.

Hozzáfűzte, meglátása szerint pont az államelnök az, aki “turnézik”, ő maga valahányszor külföldre ment, mindig azért tette, hogy előmozdítsa az ország ügyeit.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.