Felhívás!

Jogerős: nem indítják újra az augusztus 10-i tüntetés ügyében folytatott nyomozást

Jogerős: nem indítják újra az augusztus 10-i tüntetés ügyében folytatott nyomozást Románia

Elutasította a bukaresti törvényszék azt az igénylést, amelyben a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében.

A döntés jogerős.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ügyet lezárják, és nem indul bűnvádi eljárás a csendőrség volt vezetői ellen a tüntetésen történt tömegoszlatás miatt.

A DIICOT volt vezetője, Giorgiana Hosu tavaly augusztus 4-én jelentette be, hogy újraindítanák a nyomozást a Román Csendőrség volt vezetőhelyettese, Gheorghe Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan őrnagy, a bukaresti csendőrség vezérigazgatója, továbbá a csendőrség volt vezetője, Cătălin Sindile, valamint Mihai Dan Chirică volt belügyi államtitkár ügyében.

A döntést egy bírónak is meg kellett volna erősítenie, ezért eredetileg a bukaresti ítélőtáblához küldték az igénylést, amely azonban 2020. augusztus 10-én elhárította az illetékességet az ügyben, és a fővárosi törvényszékhez továbbította a dossziét.

A DIICOT volt főügyésze többek között arra hivatkozva rendelte el a nyomozás újraindítását, hogy az ügyet korábban vádemelés nélkül lezáró Doru Stoica ügyész nem hallgatta ki a gyanúsítottakat, miután átvették a dossziét a katonai ügyészségtől, ugyanakkor nem idézték be kihallgatásra sem a sértett feleket, sem a szemtanúkat, néhány hivatalos személy – Carmen Dan, Speranţa Cliseru, Aurelian Bădulescu és Alin Ionel Mastan – kivételével.

Doru Stoica ügyész korábban többek között azt állította az ügy lezárásáról szóló rendeletben, hogy a Victoriei téren tüntető békés tömeg nem határolódott el azoktól, akik agresszíven léptek fel a rendfenntartókkal szemben, sőt, mulattatta is őket a helyzet. Meglátása szerint az erőszakos fellépésnek nem mindegyik “járulékos áldozata” volt “ártatlan áldozat”. Az ügyész elismerte, hogy a hatóságok által a helyzet kezelése érdekében hozott döntések “nem voltak tökéletesek”, mivel azonban egyes békés tüntetők a csendőrök ellen uszították az erőszakoskodókat, “a törvény szigorúbb alkalmazása” jelentette az egyetlen megoldást a helyzetre.

Civil csoportok: találkozunk az EJEB-en

Több civil csoportosulás bejelentette, hogy szerdán tüntetést szervez a bukaresti törvényszék előtt, miután ez kedden elutasította azt az igénylést, amelyben a volt csendőrségi vezetők elleni nyomozás újraindítását kérte a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetés ügyében.

A Declic Közösség “szégyenletesnek” nevezi a döntést, mert meglátásuk szerint a DIICOT visszaélést követett el, amikor a tanúk és bántalmazottak meghallgatása nélkül, a bizonyítékok mellőzésével lezárta az ügyet.

A Declic azzal fenyegetőzik, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé viszi az ügyet.

A tiltakozó akción több szervezet jelezte részvételét, köztük a “Corupţia ucide”, “Iniţiativa România”, “Declic”, “Evoluţie în Instituţie”, “Geeks For Democracy”, “Rezistenţa”, “Reset Iaşi” és Braşovul Civic.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.