Felhívás!

Jó, vagy rossz jel?

Egy évtizedes szünet után idén újraindítja Romániának, illetve Bulgáriának szóló híradásait a Szabad Európa Rádió (SZER), a két ország médiakínálatának erősítése érdekében.

A SZER erről szóló közleménye felidézte, hogy nemcsak kínálatbővítésről, hanem visszatérésről van szó, hiszen – az Egyesült Államok törvényhozása által felajánlott pénzalapból működő – intézmény korábban is jelen volt a két kelet-európai országban: Bulgáriának szánt adásait 2004-ben, a Romániának szóló adást pedig 2008-ban szüntette be.

„Reméljük, hogy szolgáltatásunk, amelyben helyi újságírókra támaszkodunk, hozzájárul majd a szabad sajtó fejlődéséhez, a demokrácia értékeinek és intézményeinek népszerűsítéséhez” – idézte a hírforrás Thomas Kentet, a SZER elnökét.

A SZER közleménye szerint a civil társadalom és sajtó képviselői, illetve kormányzati hivatalnokok mindkét országban aggasztónak tartják a félretájékoztatást, korrupciót és társadalmi megosztottságot. A hamis hírek leleplezése és a közéleti szerepvállalást bátorító projektek erősítése érdekében a SZER 2018 decemberétől román és bolgár nyelvű jelentéseket és elemzéseket fog készíteni, helyi médiumokkal együttműködve.

A SZER a közlemény szerint jelenleg is „mélyen elkötelezett” a Balkán térsége iránt, Bosznia-Hercegovinában, Koszovóban, Macedóniában, Montenegróban és Szerbiában is irodát működtet, és nagyon népszerű a Moldovai Köztársaság számára sugárzott román nyelvű adása. „A SZER és a Radio Liberty helyi tudósítók közreműködésével 20 ország 26 millió hallgatója számára 25 nyelven szolgáltat korrekt információkat és híreket, olyan térségekben, ahol a média még fejletlen, vagy szabadságát korlátozzák” – írja a SZER közleménye.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. július 20., 8:48
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Ez magyaran azt jelenti,hogy Romaniaban a media a politikanak van alarendelve.Tehat nem mukodik a szolasszabadsag.Ez orszagunkra nezve SZEGYEN! Ugy, hogy johet ismet a Szabad Europa Radio.

 • User
  Dátum: 2018. július 23., 18:56
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Azok a személyek, akik közösségük egy tagja, vagy a közösség több tagja ellen, öt alkalomnál többször fogalmaznak meg kifogásokat, bujtogatóknak, illetve izgatóknak minősülnek. Ezt a ténykedést a törvénynek még szigorúbban kell büntetnie. Bűntársnak minősül az a hivatalos személy is, aki magyarázatokba, illetve kendőzésbe bocsátkozik.