Felhívás!

Jelentősen drágul a bukaresti tömegközlekedés

Jelentősen drágul a bukaresti tömegközlekedés Románia

Jelentős mértékben drágul augusztus 1-től a bukaresti tömegközlekedés, miután a felszíni közlekedést és a metróhálózatot kezelő két vállalat bejelentette, közös tarifákat vezetnek be.

Az egységes tarifák mellett az intézkedés célja, hogy növelje mintegy 10 százalékkal a vállalatok bevételét, és csökkentse a bukaresti fővárosi költségvetésre nehezedő nyomást. A felszíni közlekedést üzemeltető STB SA, valamint a metrót üzemeltető Metrorex vállalat szerint az áremelést az indokolja, hogy a metrónál legutóbb 2014-ben, a felszíni tömegközlekedésben pedig legutóbb 2008-ban voltak áremelések, így a jegyárak csekély mértékben fedezik a kiadásokat.

A legjobban a felszíni közlekedés drágul, ahol az eddigi egy utazás 1,3 lej helyett 3 lejbe fog kerülni, ami 130 százalékos növekedés. A metrón pedig egy út ára 3 lejbe kerül az eddigi 2,5 lej helyett. Amennyiben az utasok egy kombinált, felszíni közlekedésre és metróra egyaránt érvényes jegyet akarnak váltani, akkor 5 lejt kell fizetniük.     

A bérletek esetében is a legnagyobb drágulás a felszíni tömegközlekedésben lesz, hiszen eddig egy valamennyi vonalra érvényes bérlet 50 lejbe került, ami augusztustól 80 lej lesz. A metrónál az eddig 70 lejbe kerülő havi bérlet ezentúl szintén 80 lej lesz. A metróra és felszíni közlekedésre egyaránt érvényes havi bérlet ára 140 lej lesz.

A bukaresti tömegközlekedés az egyik legolcsóbb volt az európai nagyvárosok között, de a színvonala is jóval elmaradt a nyugat-európai vagy a közép-európai városokétól. A két vállalat vezetőségének szándékában áll fejlesztésekre fordítani a plusz bevételt, hogy javítsák az utazási körülményeket.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.