Felhívás!

Ismertették az új tanévre érvényes szabályokat

Ismertették az új tanévre érvényes szabályokat Románia

Amennyiben egy településen a koronavírussal való fertőzöttségi ráta meghaladja a 6 ezreléket, a tanintézményekben “még a tananyagpótló tevékenységeket” is fel kell majd függeszteni, jelentette ki szerdán Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter.

“Ameddig a fertőzöttségi ráta 6 ezrelék alatt van, minden bölcsődében, óvodában és iskolában fizikai jelenléttel zajlik a tevékenység. A 6 ezrelékes küszöb meghaladása esetén csak a bölcsődék és az óvodák maradnak nyitva, az iskolákban át kell térni az online tanrendre” – számolt be sajtótájékoztatón Cîmpeanu.

Az egyetlen kivételt a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó tanintézetek képezik ebben az esetben, ahol a terápiás foglalkozásokat 6 ezrelékes fertőzöttségi ráta fölött is folytatni lehet.

Az oktatási és az egészségügyi tárca véglegesítette és a sajtó rendelkezésére bocsátotta a közös miniszteri rendeletet az új tanévre vonatkozóan, de a dokumentum aláírására csak az országos vészhelyzeti bizottság (CNSU) jóváhagyása után kerül sor – szögezte még le Cîmpeanu, aki szerint a dokumentum nagyon részletes, és minden lehetséges helyzetet feldolgoz.

A pénteki fertőzöttségi ráta lesz irányadó

Cîmpeanu közölte, a pénteki napon jegyzett fertőzöttségi ráta alapján születik döntés arról, hogy az adott településen milyen rendszer szerint zajlik az oktatás a következő héten.

A tanügyminiszter azt mondta, a közegészségügyi igazgatóságok honlapján feltüntetett fertőzöttségi rátát tekintik a hivatalos adatnak, ezt veszik figyelembe a tanintézetek működési módjának megszabásakor.

“Pénteken valamennyi iskola megtudja, miként működik majd a következő héten” – fogalmazott a tárcavezető.

Sorin Cîmpeanu ugyanakkor rámutatott, fertőzési gócok kialakulása esetén fennáll a lehetősége annak, hogy nemcsak osztály-, hanem iskolaszinten felfüggesszék a tanítást.

Ha egy pedagógusnak pozitív lesz a tesztje, karanténba vonul

Cîmpeanu közölte, azoknak a pedagógusoknak, akiket az új tanévben koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak, azonnal karanténba kell vonulniuk, az iskola vezetőségének pedig meg kell oldania a helyettesítésüket.

Amennyiben egy adott településen a fertőzöttségi ráta meghaladja a 2 ezreléket, és az időjárási körülmények miatt nem lehet a szabadban megtartani a testnevelésórákat, el lehet halasztani, vagy más tevékenységekkel lehet helyettesíteni azokat, mutatott még rá a miniszter.

Ha egy tanulónak pozitív lesz a tesztje, nyolc nap után térhet vissza az iskolába

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter bejelentette, ha egy tanulót koronavírus-fertőzéssel diagnosztizálnak, legkorábban nyolc nap múlva, egy antigén gyorsteszt elvégzése után térhet vissza az iskoláa.

A tárcavezető rámutatott, ha egy gyereknek pozitív lesz a koronavírustesztje – akár az iskolai gyorstesztelés nyomán derül ez ki, akár a szülő vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság jelenti a megfertőződést – az érintett óvodai csoport, illetve előkészítő osztály vagy I-VI. osztály online tanrendre tér át 14 napig. A nyolcadik naptól azonban már visszatérhetnek az iskolapadba, ha a gyerekeket tesztelik, és az antigén gyorsteszt eredménye negatív lesz.

A tesztelést vagy a tanintézet egészségügyi szakszemélyzete, vagy a közegészségügyi igazgatóság mobil csapata végzi – szögezte le a miniszter. Abban az esetben, ha a szülő megtagadja a tesztelést, gyereke online oktatásban vesz részt a 14. napig, utána visszatérhet az iskolába.

A hetedikesek, nyolcadikosok és a középiskolai osztályok esetében hasonló helyzetben az lesz a szabály, hogy a beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen az elmúlt 180 nap során átesett tanulók számára fizikai jelenléttel folytatódik a tanítás, a többiek online tanrendre térnek át 14 napig. Esetükben is lehetőség lesz arra, hogy korábban visszatérjenek az iskolába, ha a nyolcadik napon tesztelik őket és ennek eredménye negatív lesz – ismertette Ioana Mihăilă.

Idén is teszteket bocsátanak az iskolák rendelkezésére

Az egészségügyi minisztérium a tavalyi tanévhez hasonlóan idén is koronavírusteszteket bocsát az iskolák rendelkezésére.

“A megyei közegészségügyi igazgatóságoknál még van teszt raktáron, és a tárca kiegészítheti ezeket a tartalékokat, ha kimerülnének” – mutatott rá Ioana Mihăilă.

Elmagyarázta ugyanakkor, hogy az iskoláknak, az önkormányzatok közvetítésével, jogában áll szerződést kötni a körzetben levő háziorvosokkal koronavírustesztek végzésére, de ahol ez nem oldható meg, az egészségügyi igazgatóságok mobil csapatot küldhetnek ki szükség esetén.

A tanulók beoltására az iskolában vagy egy közeli oltóközpontban lesz lehetőség

Az egészségügyi miniszter közölte, a tanulók COVID-19 elleni oltását a körülményektől függően az iskola egészségügyi személyzete vagy a közegészségügyi igazgatóság által kiküldött mobil csapat végzi, de az oktatási intézményhez közeli oltóközpontban is megkaphatják a vakcinát a gyerekek – jelentette ki szerdán az .

A mobil csoportok nem csupán a tanulókat, hanem az immunizálásra jelentkező pedagógusokat, szülőket is beolthatják, tette hozzá.

Több mint hetven koronavírusos gyereket kezelnek intenzív osztályon

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált gyerekek közül több mint hetvenet kezelnek jelenleg intenzív osztályon, egyeseknél közülük “nagyon súlyos”, másoknál “közepesen súlyos” vagy “viszonylag enyhe” a betegség lefolyása – nyilatkozta Ioana Mihăilă.

A tárcavezető szerint az intenzív osztályon kezelt valamennyi gyerek oltatlan családból származik, és hat hónaposnál kisebb csecsemők is vannak köztük.

A miniszter arról is beszélt, hogy azok a 12 éven felüli tanulók, akiknek valamilyen betegség miatt nem javasolt a koronavírus elleni oltás felvétele, vagy akik megkapták a vakcinát, de immunhiányos betegségben szenvednek, online tanulhatnak az új tanévben.

Az oktatási tárca vezetője, Sorin Cîmpeanu szerint a mérsékelten vagy súlyosan immunszupprimált és a daganatos vagy autoimmun betegségben szenvedő tanulók kérelmezhetik, hogy online rendszerben tanuljanak, és az iskolának kötelessége biztosítani ezt számukra.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.