Felhívás!

Iordache: Nem lehet rendkívüli ülésszakot összehívni

Iordache: Nem lehet rendkívüli ülésszakot összehívni Románia

Nem lehet összehívni a parlament rendkívüli ülésszakát, az ellenzék nem ismeri a jogalkotási folyamatot – közölte pénteki közleményében a parlament alsóházának alelnöke, Florin Iordache.

A parlamenti vakáció idejére Iordachét bízták meg az elnöki teendők ellátásával.

“Az ellenzék kérte egy rendkívüli ülésszak összehívását, de látszik, hogy fontosabb nekik arculatuk fényezése, mintsem konkrét problémák megoldása. (…) Mi több, ismét bebizonyították, hogy nem ismerik egy törvény elfogadásakor kötelező jogalkotási folyamatot” – nyilatkozta az alelnök.

Iordache elmondta: az ellenzék egy olyan törvény elfogadásához kérte a képviselőház összehívását, amely esetében az alsóház a döntő fórum, ám ebben az esetben a jogszabályt előbb a szenátusnak kell megtárgyalnia, így nem teljesíthetik az ellenzék kérését.

Raluca Turcan a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke szerdán jelentette be, hogy kérték a parlament rendkívüli ülésszakának összehívását. A képviselőház házbizottságához benyújtott kérést 114 képviselő írt alá a liberális pártból, illetve a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Pro Románia tagjai közül. Turcan megjegyezte: a rendkívüli ülésszak összehívását a képviselők legalább egyharmada, azaz 110 törvényhozó kezdeményezheti. Kifejtette: a rendkívüli ülésszak napirendjén egyebek mellett a ‘Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kapzsiságára’ vonatkozó kormányrendelet visszautasítása szerepelne, mert ez felrobbantotta a lej-euró árfolyamot, leszegényíti a lakosságot, blokkolja a hitelezést és elűzi a befektetőket. Napirendre tűznék továbbá a semmisségi folyamodványra vonatkozó törvény eltörlését és a 2019-es költségvetés elfogadását is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.