Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ion: több jelzést kaptam, miszerint nincs rendjén, hogy én koordináljam az ügyészek kinevezését

Ion: több jelzést kaptam, miszerint nincs rendjén, hogy én koordináljam az ügyészek kinevezését Románia

Stelian Ion igazságügyi miniszter csütörtökön kijelentette: korábban olyan jelzéseket kapott, miszerint másvalakinek kellene helyette koordinálnia a magas rangú ügyészek kinevezési eljárását, hogy a folyamat „előre eldöntött eredménnyel” záruljon.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtök reggeli nyilatkozatában a tárcavezető emlékeztetett: a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) főügyészi tisztsége már régóta betöltetlen, de üresen állnak más fontos posztok a DIICOT-nál és a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) is. „Több jelzést is kaptam az idők folyamán, miszerint nincs rendjén, hogy egy USR-s miniszter vagy kimondottan én koordináljam ezt az eljárást, és másvalakinek kellene ezt végeznie, hogy a folyamat előre eldöntött eredménnyel zárulhasson. Egyértelmű jelzéseket kaptam erre’ – mondta Stelian Ion.

Az igazságügyi miniszter úgy vélekedett, hogy a magas rangú ügyészeket átlátható módon, az intézmények párbeszéde révén kell kinevezni. Ugyanakkor felhívást intézett a bírákhoz és ügyészekhez, ne engedjék, hogy a politika befolyásolja a munkájukat.

„A minisztérium alkalmazottai a rájuk nehezedő nyomás dacára sem követnek el törvénytelenségeket”

Stelian Ion szerint az igazságügyi minisztérium alkalmazottai nem veszélyeztetik a karrierjüket törvénytelenségek elkövetésével, még akkor sem, ha „egyesek vagy mások” nyomást gyakorolnak rájuk.

A szerda este menesztett igazságügyi miniszter a kormánypalotában nyilatkozott a sajtónak csütörtök délelőtt. Kifejtette, az igazságügyi minisztérium köztiszteletnek örvendő intézmény, alkalmazottait versenyvizsgával vették fel, egyesek közülük több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és nem engedik meg maguknak, hogy hibázzanak vagy törvénytelenségeket kövessenek el, még akkor sem, ha „egyesek vagy mások” nyomást gyakorolnak rájuk.

Stelian Ion szerint az igazságügyi minisztérium az évek során szavatolta a kormány által kibocsátott jogszabályok törvényességét, és kellemetlen helyzetekhez vezetett, amikor a szaktárca véleményét nem tartották tiszteletben. „Én a kormány munkája során nagy figyelmet fordítanék az igazságügyi minisztériumban dolgozó szakemberek véleményére. A román kormány többi minisztériumában dolgozó kollégák nagyra értékelik az igazságügyi minisztériumban dolgozó jogászok munkájának minőségét” – jelentette ki.

Florin Cîţu kormányfő szerdán este jelentette be, hogy menesztette Stelian Ion igazságügyi minisztert, és elküldte Klaus Iohannis államfőnek a tárcavezető tisztségéből való felmentésére vonatkozó kérést.

„Alkotmányossági és törvényességi aggályok merültek fel az Anghel Saligny-program kapcsán”

Stelian Ion szerint alkotmányossági és törvényességi aggályok merültek fel az Anghel Saligny mérnökről elnevezett országos beruházási program kapcsán.

A tárcavezetőt csütörtöki sajtótájékoztatóján arról kérdezték az újságírók, mit kifogásolt az Anghel Saligny-program lebonyolításáról szóló sürgősségi rendeletben. Stelian Ion azt felelte, a minisztérium véleményező testülete több alkotmányossági és törvényességi problémát is talált a tervezetben, például köztulajdonjogi kérdésekben, valamint abban, hogy kiket bíznak meg a projektekkel és milyen törvényi keretek között. „Mindezen túlmenően lehetetlenség olyan dokumentumot véleményezni, ami nem jutott el a minisztériumba. Ez abszurd” – mondta Stelian Ion, aki szerint a Nemzeti Liberális Párt elnöki tisztségéért folyó belső versengés okozta az előállt helyzetet.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük