Felhívás!

Iohannis türelemre int a kormányalakítás kapcsán

Iohannis türelemre int a kormányalakítás kapcsán Románia

Klaus Iohannis államfő türelemre intette polgártársait szerdán az elhúzódó kormányalakítási tárgyalások miatt, kifejezve reményét, hogy a jobbközép Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS-nak és a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) sikerül megállapodnia a közös kormányzásról.

Az elnök szerint nem kell megbélyegezni a koalícióra készülő pártokat, amiért tisztségekért harcolnak. A politika nemcsak elvekről szól, a programokat emberek ültetik gyakorlatba, természetes, hogy minden párt a legjobb embereit akarja döntéshozói helyzetbe juttatni – magyarázta. Szerinte a leendő kormánykoalíció stabilitását szolgálja, ha a pártok közti esetleges feszültségekre már most megkeresik a megoldást.

Iohannis leszögezte: kész kormányalakítási megbízást adni annak a miniszterelnök-jelöltnek, akinek a személyében meg tud egyezni a PNL az USR-PLUS és az RMDSZ, legyen szó – a miniszterelnöki tisztségről a választások után lemondott – Ludovic Orbanról, a PNL által múlt héten javasolt Florin Cîțuról vagy bárki másról.

Az elnök ezzel gyakorlatilag megüzente volt pártjának, a PNL-nek, hogy – a választási kampánnyal ellentétben, amikor nyíltan a PNL támogatására bíztatta híveit – nem akar már beavatkozni a koalíciós egyezkedésbe vagy párton belüli hatalmi csatákba. Az alkotmány egyébként éppen a kormányalakításnál adja a legnagyobb hatalmat az államfő kezébe: az elnöknek ugyanis nem kötelező a parlamenti pártok által javasolt miniszterelnök-jelöltet kinevezni, ha egyetlen pártnak sincs abszolút (ötven százalék feletti) többsége, hanem bárkit megbízhat kormányalakítással.

Arra az újságírói kérdésre, megfontolja-e a jobbközép koalíció megalakulását hátráltató hatalmi viták közepette, hogy a választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjének adjon kormányalakítási megbízást, Iohannis azt mondta: tudomása szerint a PSD nem tárgyal senkivel, illetve senki sem tárgyal a PSD-vel kormánytöbbség kialakításáról, többség híján pedig a PSD nem tarthat igényt a kormányzásra.

Az elnök szerint kizárt, hogy karácsony előtt beiktassák az új kormányt. Úgy vélekedett, a koalíciós tárgyalások akár két-három hetet is igénybe vehetnek, ugyanakkor megígérte: nem hagyja kormány nélkül az országot, ha a jobbközép pártok nem képesek megegyezni egymással.

Arra a felvetésre, hogy Nicolae Ciucă ügyvivő kormányfő, védelmi miniszter “maradhatna a kormány élén”, amíg lejár a koronavírus elleni oltási kampány, amelyet őt irányít, Iohannis azt mondta: a koalíciós tárgyalások elakadása nagymértékben a sajtón keresztül történt üzengetésnek tudható be, ezért legalább ő tartózkodni szeretne attól, hogy olyan tanácsokkal álljon elő, amelyeket nem kértek tőle.

Grindeanu: Iohannis és Orban lemondósdit játszik

Ludovic Orban liberális pártelnök és Klaus Iohannis államfő “lemondósdit játszik”, miközben Románia “süllyed” – nyilatkozta szerdán a Szociáldemokrata Párt (PSD) első alelnöke.

Sorin Grindeanu rámutatott, az elmúlt tíz napban több mint másfél ezer román állampolgár halt meg a járványban, “Iohannis pedig azt mondta az imént, hogy legyen türelmünk, az egyeztetések ilyenek”.

“A vírusnak azonban már nem volt türelme ezekkel az emberekkel. Hány embernek kell még meghalnia, hogy Iohannis és az ő vesztes bandája megértsék, hogy elveszítették a választásokat, a románok hazaküldték őket? Már 10 napja marakodnak a koncon, veszekszenek a tisztségeken, és nem beszélnek a megoldásokról” – fogalmazott.

A PSD társelnöke szerint Iohannis és Orban “lemondósdit játszik”, hiszen miután egy héttel ezelőtt a liberális pártelnök lemondott a kormányfői tisztségről, most ismét önmagát javasolja miniszterelnöknek. “Gyengék, nincsenek megoldásaik, nem képesek tárgyalni, és közben az ország süllyed” – nyomatékosította.

Grindeanu szerint a választások eredménye alapján az lenne az egyetlen helyes megoldás, hogy a PSD jelöltje, Alexandru Rafila kapjon kormányalakítási megbízást, és nemzeti egységkormány alakuljon, “amely képes kivezetni az országot az egészségügyi és gazdasági válságból”.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.