Felhívás!

Iohannis: Románia ez idáig jól kezelte a COVID-19-járványt

Iohannis: Románia ez idáig jól kezelte a COVID-19-járványt Románia

Románia ez idáig jól kezelte a COVID-19-járványt, és a helyzet egyelőre nem indokol teljes körű karantént – nyilatkozta szerda este Klaus Iohannis államfő.

“A hírekből arról értesülünk, hogy a járvány terjedőben van nálunk, valójában azonban mindeddig jól kezelték a helyzetet. Sajnos egyes európai országokban drasztikus intézkedések váltak szükségessé. Mi nem akarjuk ezt. Ezért mondom a lakosságnak és a hatóságoknak, hogy hatékonyan szálljunk szembe ezzel a járvánnyal, használjunk maszkot, tartsunk távolságot, tartsuk tiszteletben a higiéniai szabályokat. (…) Tegnap már szó esett az egészségügy, például az intenzív terápiás ellátás kapacitásának növeléséről. A pandémia eleje óta megkétszereződtek az intenzív terápiás helyek. Egyelőre a helyzet nem indokolja a karantént vagy a teljes lezárást” – nyilatkozta a Cotroceni-palotában Iohannis.

Az elnök hozzátette: az esetszámok azért ingadoznak egyik napról a másikra, mert például hétvégén sokkal kevesebb tesztet végeznek.

“Aggaszt az intenzív terápián ápolt személyek magas száma, és az is, hogy sajnos magas az elhalálozások száma is. Kihívást jelent a megelőzés feladata, és ez részben rajtunk múlik (maszkviselés, távolságtartás), de a kórházakon is, ahol a súlyos eseteket az intenzív osztályon ápolják” – mondta Iohannis.

“Nem hiszem, hogy az éjszakai közlekedés terjesztené a járványt”

Klaus Iohannis úgy vélekedett: a járvány terjedését nem az éjszakai közlekedés, hanem az éjszakai összejövetelek fokozzák.

“A meghozott intézkedéseket szakértők javasolták. Az éjszakai közlekedés betiltásáról nem volt szó. Nem hiszem, hogy az éjszakai közlekedés terjesztené a járványt, inkább az éjszaka tartott összejövetelek. Nem hozhatunk be minden nap új tiltásokat, előbb meg kell figyelnünk, milyen hatásuk van az eddig bevezetett óvintézkedéseknek, várjunk legalább két hetet, és utána lássuk, mi az eredmény” – mondta az elnök.

“Azt hiszem, idén visszatérünk a hagyományos karácsonyozáshoz”

Kijelentette, nem volt szó a szükségállapot bevezetéséről a karácsonyi ünnepek idejére.

“Nem került szóba ez az intézkedés. (…) Nem hiszem, hogy idén a korábbi évekhez hasonlóak lesznek az ünnepek. Kevesebb helyre lehet majd utazni, lesznek korlátozások, tehát úgy gondolom, hogy idén visszatérünk a hagyományos karácsonyozáshoz, azaz a családban és a családdal töltjük az ünnepet” – mondta Iohannis.

“Nagyon-nagyon rossz lett volna, ha PSD-kormányunk lett volna a járvány alatt”

A Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőit nem érdeklik a koronavírus-járvány miatt elrendelt szabályok – vélekedett Klaus Iohannis.

Az államfő azon fotók kapcsán beszélt erről, amelyek Marcel Ciolacu pártelnököt és az alakulat több más vezető tisztségviselőjét ábrázolják egy asztalnál ülve.

“Szerencsénkre a Nemzeti Liberális Párt kormányozza az országot a járvány alatt, együtt keressük a megfelelő intézkedéseket, lehetőségeket a betegség terjedésének fékezésére. Mit gondolnak, mi történt volna, ha a PSD lett volna kormányon, hiszen a legalapvetőbb szabályokat sem tartják be? Miért olyan nehéz egy PSD-s politikusnak feltenni a maszkot, ha ez a szabály, és mindenki számára érvényes? Nem igazán érdeklik őket a szabályok. Nagyon-nagyon rossz lett volna, ha PSD-kormányunk lett volna a járvány alatt” – fogalmazott az elnök.

Iohannis szerint a szociáldemokraták lábbal tipornak minden szabályt. “Ez is azt bizonyítja, hogy a PSD nem reformálódott meg” – tette hozzá.

Az elnök ugyanakkor ismét leszögezte, hogy december 6-án lesznek a parlamenti választások Romániában.

Szükség van a kormány és az ortodox egyház párbeszédére

Klaus Iohannis úgy nyilatkozott: szükségesnek tartja a kormány és az ortodox egyház közötti kapcsolat elmélyítését.

Az elnököt arról kérdezték az újságírók, mi a véleménye Dániel pátriárka közelmúltban tett nyilatkozatáról. A román ortodox egyházfő ugyanis a Szent Dumitru ünnepén érvénybe léptetett korlátozásokat egy, a kommunista rezsimben hozott intézkedéshez hasonlította.

Iohannis azt felelte: továbbra is hisz abban, hogy szükség van a felek párbeszédének elmélyítésére, és hisz benne, hogy lehetséges az együttműködés, hisz ez “a román lakosság érdekét szolgálná, vallástól függetlenül”.

Pénteken kihirdeti a Colectiv-tragédiában megsérült személyeknek ingyenes orvosi kezelést biztosító törvényt

Klaus Iohannis bejelentette, hogy pénteken kihirdeti a Colectiv-tragédiában megsérült személyeknek egész életükre ingyenes orvosi kezelést biztosító törvényt.

“Pénteken lesz a Colectiv-tragédia ötödik évfordulója és pontosan pénteken, az évforduló napján ki fogom hirdetni a törvényt, amely ingyenes orvosi kezelést biztosít azoknak, akik megsérültek” – jelentette be az államelnök.

A képviselőház október 14-én döntő házként elfogadta a jogszabálytervezetet, amely értelmében az egészségügyi minisztérium költségvetéséből fizetik a belföldi, vagy külföldi kezelések költségeit a 2015-ös Colectiv-tragédia minden egyes áldozatának, azok élete végéig.

A 2015. október 30-án a fővárosi Colectiv-klubban bekövetkezett tűzeset áldozatainak életük végéig biztosítják a szükséges orvosi kezelések vagy beavatkozások költségeit, függetlenül attól, hogy ezekre állami vagy magánintézetben, belföldön, vagy külföldön kerül sor, ha azok közvetlen ok-okozati összefüggésben állnak a szerencsétlenséggel.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások