Felhívás!

Iohannis: közös cél a romák polgári, társadalmi és gazdasági emancipációja

Iohannis: közös cél a romák polgári, társadalmi és gazdasági emancipációja Románia

A roma közösség értékes örökségét és hagyományait, a kultúra, a művészetek és a tudomány területén jeleskedő személyiségeit méltatta csütörtökön Klaus Iohannis a Nemzetközi Roma Nap alkalmából megfogalmazott üzenetében.

Az elnöki hivatal közleményében az államfő emlékeztetett arra, hogy április 8-át egy korábban elfogadott törvény a romániai roma etnikum ünnepnapjává nyilvánította.

‘Ez az ünnep alkalom emlékeztetni a romák értékes örökségére és hagyományaira, a kultúra, a művészetek és a tudomány területén jeleskedő személyiségeire, akik hozzájárultak a roma közösség identitásának megerősítéséhez’ – olvasható Klaus Iohannis üzenetében.

Az államfő szerint törekedni kell arra, hogy a roma fiatalok példaképként tekintsenek ezekre a személyiségekre, és büszkén folytassák elődeik hagyományait és szokásait. Ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy az etnikai és kulturális sokszínűség erősíti a közösségeket.

‘A roma etnikum ünnepe jó alkalom emlékeztetni arra, hogy a romák polgári, társadalmi és gazdasági emancipációja országunk közös, nagy jelentőségű célja’ – idézte a közlemény Klaus Iohannist.

Az államfő üdvözölte a romániai roma közösségnek a múltja és a szokásai közkinccsé tételére, hangja hallatására, a társadalom fejlődéséhez való hozzájárulásának elismertetésére irányuló erőfeszítéseit.

‘A hivatalos történelem számára sokáig névtelenül maradó romák életüket adták nagy eszméink megvalósításáért, de az erőszak, a gyűlölet és a rasszizmus áldozatai lettek’ – fogalmazott üzenetében Klaus Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. április 11., 13:29
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Tudjuk, hogy mennyire értékes tagjai közösségünknek, nem kell se Orbán se Iohannis elmondja! Kiket hülyítenek? Már egész Európában megismerték a rejtett erőforrásokat… Meddig nyomják még le a torkunkon ezt az értékes dumát?