Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: elérkezett az idő, hogy pörgessük fel a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében

Iohannis: elérkezett az idő, hogy pörgessük fel a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében Románia

A kormány gazdaságfellendítési terve megadja az alaphangot a gazdaság újraindítására – véli Klaus Iohannis államfő, aki szerint a szociáldemokrata kormány teljesen figyelmen kívül hagyta a polgárok elvárásait.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök rámutatott, a koronavírus-járvány miatt az elmúlt 30 év legnehezebb időszakát élte az ország, amikor megmutatkoztak az előző kormányok jövőképhiányának következményei, a válság ugyanis megfelelő gazdasági és egészségügyi erőforrások nélkül érte Romániát. A hatóságoknak sikerült kezelniük a helyzetet, most pedig minden erőfeszítést a közép- és hosszú távú fejlődést elősegítő lehetőségekre kell összpontosítani.

„Elérkezett az idő, hogy valamennyi gazdasági intézkedést egyetlen tervbe foglaljunk bele, pörgessük fel a motorokat a gazdaság újraindítása érdekében” – fogalmazott az elnök a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének bemutatása alkalmából tartott rendezvényen.

Hozzátette, minden erőforrást és energiát a gazdaság fenntartására kell fordítani, ez ugyanis alapvető fontosságú a gazdasági és társadalmi kohézió tekintetében.

Az elnök szerint a szociáldemokrata kormány gazdaságpolitikája teljesen figyelmen kívül hagyta a román állampolgárok elvárásait, kizárólag a fogyasztásra alapozott, nélkülözte a hosszú távú jövőképet.

„Az országban rejlő potenciált tekintve Romániának már rendelkeznie kellene modern és európai infrastruktúrával, a 21. századhoz méltó iskolákkal, megfelelő kórházakkal, gázvezeték-hálózattal, versenyképessel iparral, virágzó mezőgazdasággal. Ehhez képest uniós viszonylatban sereghajtók vagyunk az utak minősége tekintetében” – nyomatékosította.

Hozzátette, digitalizáció terén is hasonlóan rosszul állunk, és bár a válság nyomása alatt születtek megoldások például a közigazgatási tevékenységek digitalizációjára, ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, folytatni kell.

Az államfő hangsúlyozta a beruházások fontosságát, kiemelve, csak ezek révén lehet újraindítani a gazdaságot, a befektetések „adnak reményt vállalkozóknak és munkavállalóknak egyaránt”.

Iohannis elmondta még, a kormány illetékesei arról biztosították, hogy az elkövetkező években befejezik a nagy késésben levő infrastruktúra-projekteket, illetve újabbakat indítanak útjukra.

„Az európai alapoknak fejlődésünk alappillérévé kell válniuk”

Az európai uniós alapoknak fejlődésünk alappillérévé kell válniuk – jelentette ki Klaus Iohannis, hozzátéve: egyetlen lehetőséget sem szabad elszalasztani e tekintetben.

„Az európai alapoknak fejlődésünk alappillérévé kell válniuk. Romániának egyetlen lehetőséget sem szabad kihagynia, hogy EU-s alapokból finanszírozzon fejlesztési projekteket, és nem folytathat rövidtávú, kispályás játékokat, esetleges választási megfontolásokból. Fontos, hogy a lehető legtöbbet hozzunk ki az európai finanszírozási mechanizmusokból, például a SURE-kezdeményezésből és az európai gazdaságélénkítési tervből. A SURE például egy nagyon hasznos eszköz, mert a munkahelyek megtartásának lehetőségével támogatja mind a munkavállalókat, mind a vállalatokat. Kötelességünk, hogy a következő uniós pénzügyi ciklusban kihasználjuk az európai alapok által kínált minden fejlesztési lehetőséget” – mondta Iohannis a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének bemutatása alkalmából tartott rendezvényen.

Hangsúlyozta, az európai alapokkal támogathatók a kis- és középvállalkozások, a kutatás és az innováció, és a transzeurópai közlekedési hálózatokba történő beruházások azzal a céllal, hogy ‘ösztönözzék a gazdasági fellendülést, és magas termelékenységű, minél jobban megfizetett munkahelyeket hozzanak létre az ország lakóinak, de azok számára is, akik külföldről térnek haza”.

Az államfő felhívta a kormánytagok figyelmét, hogy kötelesek felgyorsítani az újraindítási tervben szereplő intézkedések és a beruházási programok végrehajtását.

„Bízom abban, hogy a románokkal együtt legyőzzük a jelenlegi nehézségeket, és lefektetjük egy normális Románia alapjait, amely egy jobb jövőt biztosít országunknak” – mondta Iohannis.

Orban: a digitalizáción, az innováción és a versenyképesség növelésén alapuló modellt követünk

A beruházáson, a digitalizáción, az innováción, a technológiaátadáson és a versenyképesség növelésén alapuló modellt követett a kormány országos beruházási és gazdaságfellendítési tervének kidolgozásakor – jelentette ki Ludovic Orban miniszterelnök a program bemutatása alkalmából tartott rendezvényen.

„A beruházáson, a digitalizáción, az innováción, a technológiaátadáson, a termelékenység növelésén és a román vállalatok globális versenyképességének növelésén alapuló modellt követünk. A román államfővel, az ő csapatával, a kormánycsapattal, az üzleti szférát képviselő partnereinkkel és a szakmai szervezetekkel együtt kidolgozott programunk szem előtt tartja Románia főbb problémáit, amelyek nagy részét súlyosbította a koronavírus-járvány által kiváltott gazdasági válság” – fejtette ki Orban.

Eljött az ideje, hogy a politikai vezetők emelkedjenek ki „a demagógia és a populizmus mocsarából”, hagyjanak fel az olyan ígérgetésekkel, amelyek nem válthatók valóra, mert nincs semmi közük a gazdasági valósághoz – hangsúlyozta Ludovic Orban.

Rámutatott, a gazdasági fejlődésnek a polgárok életszínvonalának emelkedéséhez kell vezetnie, és kizárólag a beruházásokra, a romániai gazdaság, a vállalkozások versenyképességének növelésére alapozhat.

„A kormánynak kell hogy legyen jövőképe, akarata, erőforrásokat kell mozgósítnia, párbeszédet kell folytatnia az üzleti szféra képviselőivel a legjobb megoldások megtalálása érdekében” – nyomatékosította.

Arról is beszélt, mentalitásváltásra van szükség a közigazgatásban is, amelynek „le kell vetkőznie régi szokásait”, meg kell tanulnia „igent” mondani „nem” helyett, fel kell gyorsítani a különféle jóváhagyási, engedélyezési eljárásokat, a közigazgatásban dolgozók értékelésekor pedig a hatékonyság kell hogy legyen a legfontosabb szempont.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások