Felhívás!

Iohannis: csak az indulatok mellőzésével lehet véget vetni a kormányválságnak

Iohannis: csak az indulatok mellőzésével lehet véget vetni a kormányválságnak Románia

Jó néhány napra van szükség, amíg lehiggadnak a politikai kedélyek – ezzel magyarázta szerdán az államfő azt a döntését, hogy csak jövő héten hívja a parlamenti pártokat kormányalakítási egyeztetésre az elnöki hivatalba.

A szerdai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előtti szlovéniai sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis azt mondta: a jelenlegi kormányválság eltér az előzőektől. “Ezt a válságot csak az indulatok mellőzésével, érett magatartással lehet feloldani” – jelentette ki.

Klaus Iohannis kijelentette, hogy bárkit megbízhat kormányalakítással, akit a parlamenti többség támogat.

“Ezt így írja az alkotmány” – szögezte le szlovéniai sajtótájékoztatóján az államfő arra a kérdésre, hogy szerinte Florin Cîţu lehet-e újra miniszterelnök a kormány keddi bukása után, illetve számol-e azzal a lehetőséggel, hogy ismét Cîţut bízza meg kormányalakítással.

Arra a kérdésre, miszerint előfordulhat-e, hogy Ludovic Orbant jelöli miniszterelnöknek, figyelembe véve, hogy 41 liberális törvényhozó nyílt levélben a PNL volt elnökét javasolta a tisztségre, az államfő így válaszolt: “Tudtommal a pártok a vezető testületeikben hozzák meg a politikai döntéseket, és nem a sajtón keresztül üzengetve”.

Kétségesnek tartja, hogy sikeres lesz az egyeztetések első fordulója

Iohannis közölte, az ügyvivő kormány az új kormány beiktatásáig hivatalában marad, ugyanakkor kétségesnek tartja, hogy sikeres lesz a parlamenti pártokkal tartandó egyeztetéseinek első fordulója.

Az államfőt arról kérdezték a szerdai szlovéniai sajtótájékoztatóján, hogy milyen megoldást tart elképzelhetőnek a jelenlegi politikai válság feloldására: kisebbségi kormány megalakítását, szakértői kormány megalakítását vagy előre hozott választások kiírását.

Klaus Iohannis elmondta, hogy a választ a parlamenti pártok vezetőivel tartandó jövő heti egyeztetései alapján fogja leszűrni. Ugyanakkor kétségesnek nevezte, hogy az egyeztetések első fordulója sikerrel zárul, így várhatóan egy újabb fordulóra lesz majd szükség.

“A pártoknak külön-külön tárgyalóasztalhoz kell ülniük megtalálni a megoldást. A koalíciók létrejöttéhez nem elegendőek a Cotroceni-palotában tartott egyeztetések. A koalíciókat a pártok alakítják. (…) Ha a pártok nem tudnak kiegyezni, akkor az ügyvivő kormány a megoldás megtalálásáig a hivatalában marad” – magyarázta az államfő.

Arra a kérdésre, hogy kizárja-e a parlament feloszlatását és az előre hozott választások kiírását, Iohannis kijelentette: “Semmilyen alkotmányos lépést nem zárok ki”. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindenképp megoldást kell találni egy olyan kormány megalakításra, amely képes kezelni az ország problémáit.

Iohannis a koalíció helyreállítása kapcsán kijelentette, a PNL számára nehéz lehet egy olyan korábbi partnerrel tárgyalni, aki a kormány megbuktatására szavazott.

“Az USR tagja volt a koalíciónak, kilépett a kormányból, majd a PSD-vel és az AUR-ral közösen megszavazta annak a kormánynak a megbuktatását, amelynek korábban részese volt. Ezek súlyos politikai lépések, és nem tudom, hogy a pártok képesek vagy hajlandóak lesznek-e átlépni ezeken. Nehéz egy olyan volt partnerrel tárgyalni, aki megszavazta kormányod megbuktatását” – hangsúlyozta szlovéniai sajtótájékoztatóján az államfő arra a kérdésre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy az USR visszahívásával helyreálljon a korábbi koalíció.

“Szerdán meghaladja a 330-at a koronavírus halálos áldozatainak a száma, ez katasztrófa”

Rendkívül aggasztónak nevezte szerdán az államfő a járványhelyzet súlyosbodását és az energiadrágulásokat. Klaus Iohannis hangsúlyozta, hogy egy új kormány mielőbbi megalakítására van szükség.

Az államfő elmondta, adatai szerint szerdán az új koronavírusos esetek száma megközelíti a 15 ezret, a halálos áldozatoké pedig meghaladja a 330-at Romániában. “Ez katasztrófa. Az elektromos áram ára folyamatosan nő. Szükségünk van egy kormányra. Mellőzni kell a kölcsönös vádaskodásokat, a gőgöt és a cinizmust. Érett magatartásra van szükség, és meg kell találnunk a kormány megalakításának módozatát” – jelentette ki Klaus Iohannis.

Az államfőt a konstancai kórháztűzre vonatkozó kijelentése – miszerint “az állam kudarcot vallott a polgárai megvédésében” – kapcsán arról kérdezték az újságírók, hogy kinek kellene vállalnia a felelősséget ezért a kudarcért, illetve feltették azt a kérdést is, hogy miként lehet szerinte kilábalni a világjárvány okozta válsághelyzetből.

Klaus Iohannis válasza szerint az állam kudarcáért a teljes politikai osztálynak kellene vállalnia a felelősséget, ám a felelősség vállalása nem elegendő, megoldást is kell találni arra, hogy hasonló tragédiák többé ne fordulhassanak elő. Az államfő szerint a megoldás az országos helyreállítási tervben rejlik, amelynek keretében 2 milliárd eurós uniós támogatás hívható le, többek között a kórházak korszerűsítésére.

“Ehhez természetesen kormányra is szükség van. Ha nincs kormány, ezt a pénzt nem lehet felhasználni, és a dolgok megoldatlanok maradnak” – tette hozzá.

Iohannis szerdán az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón vesz részt a szlovéniai Brdóban.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások