Felhívás!

Iohannis bírálta a PSD-t a karanténtörvény elfogadásának halogatása miatt

Iohannis bírálta a PSD-t a karanténtörvény elfogadásának halogatása miatt Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) “halogatja” a karanténtörvény elfogadását, pedig erre a törvényre sürgősen szükség van – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök keddi sajtónyilatkozatában.

“Megdöbbentő számomra, ahogyan a PSD viselkedik a parlamentben most, amikor egy nagyon fontos törvényről, a karanténytörvényről van szó, amelyet sürgősségi eljárással kellett volna a parlamentnek megvitatnia (…) A PSD halogatja a tervezet vitáját” – mondta az államfő a Cotroceni-palotában.

Hangsúlyozta, a törvényre “sürgősen” szükség van, és felszólította a törvényhozókat, hogy mielőbb járjanak a végére a tervezet vitájának.

“Ellenkező esetben erkölcsileg felelősek lesznek több tucat, vagy akár több száz román haláláért” – szögezte le Iohannis.

A PSD a törvény elfogadásának a késleltetésével megfosztja a kormányt egy nagyon fontos eszköztől, amelyre a járvány felszámolásához feltétlenül szükség van, ez pedig elfogadhatatlan – nyomatékosította az államfő.

Véleménye szerint a karantént és az elkülönítést szabályozó törvénytervezet vitáján a PSD hamis érvekkel állt elő, például azzal, hogy a kormánynak hamarabb kellett volna kidolgoznia ezt a tervezetet, pedig a kabinet nem tehetett addig semmit, ameddig az alkotmánybíróság nem jelentette be az indoklást. A PSD azt is felveti, hogy a tervezet előkészítése nem megfelelő. A parlamenti vitának éppen az az értelme, hogy megtalálják a jogszabályok legmegfelelőbb alakját – mutatott rá Iohannis.

Nyomatékosította ugyanakkor, hogy a COVID-19-világjárvány az elmúlt évszázad “legsúlyosabb” egészségügyi válságát idézte elő, és nem érti, hogyan állíthatják, hihetik azt egyesek, hogy ez egy könnyű betegség, vagy, mindenféle összeesküvés-elméletekre hallgatva, egyenesen tagadják a létezését.

Elutasítja a két ház elnöke az államfő bírálatát

Elutasította kedden a parlament két házának elnöke, Robert Cazanciuc és Marcel Ciolacu Klaus Iohannis államfő bírálatát a karanténtörvény elfogadásával kapcsolatban.

Robert Cazanciuc “elfogadhatatlannak” nevezte, hogy az államfő a parlamentre próbálja hárítani a felelősséget a kormány “sületlenségei’ miatt.

“Teljesen elfogadhatatlan, hogy Iohannis államfő a parlamentet vádolja a pozitív esetek számának növekedése miatt (…) Nem fogadjuk el, hogy megleckéztessen, nem fogadjuk el a zsarolást. (…) Iohannis most kiállt, hogy megvédje a kormány sületlenségeit. Védelmébe veszi a visszaélésszerű szabadságmegvonást, védi a javak visszaélésszerű elkobzását a pandémia miatt, védi az orvosokra kiszabható kényszermunkát. Ezt nem fogadjuk el. Nem lehet a pandémiára hivatkozva kiirtani a demokráciát” – szögezte le Cazanciuc.

Meglátása szerint az egyetlen politikus, aki tagadta a vírus létét az maga Iohannis, aki márciusban, amikor még előre hozott választásokat akart kiprovokálni, azt állította, hogy a koronavírus ‘egyszerű hűlést” okoz.

A felsőház elnöke úgy értékelte, hogy a kormány minden kérését megszavazta, a mindenről lekéső kabinet azonban mégsem volt képes ellenőrzés alatt tartani a járványt. Cazanciuc szerint legutóbb sem kellett volna megvárni a karanténra vonatkozó törvénytervezet benyújtásával az alkotmánybíróság indoklását.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerint, Klaus Iohannis támogatja a románok jogainak és szabadságainak megsértését, és “zsarolja a parlamentet” azért, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy a kormány “saját ostobaságai miatt teljesen elvesztette az ellenőrzést a koronavírus-járvány fölött”.

“Kizárólag az Orban kormány hibája, hogy miniszteri rendelettel megsértette az alapvető emberi jogokat és szabadságokat. Ez olyan válsághoz vezetett, amelyben a fertőzött betegek elhagyják a kórházat. Felháborító és cinikus, hogy az államfő az Orban-kabinet oktalanságai miatt a parlamenttel vitetné el a balhét!” – írta keddi Facebook-bejegyzésében Ciolacu.

Az alsóház elnöke szintén felemlegette, hogy Iohannis márciusban “ahelyett, hogy a járványra koncentrált volna, előre hozott választásokat akart”, és “egyszerű hűlésnek” nevezte a SarsCov-2 által kiváltott betegséget.

Ciolacu szerint “kizárólag Iohannis kormányának” a felelőssége, hogy az ország a mai ‘katasztrofális helyzetbe’ jutott.

“Minden eszköz a rendelkezésükre állt, hogy kezeljék a járvány miatt kialakult helyzetet, de képtelenek voltak megbirkózni a feladattal. Hagyják abba a bűnbak keresést” – írta Marcel Ciolacu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.