Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Iohannis: az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség sokkal többe kerül, mint a cselekvés

Iohannis: az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség sokkal többe kerül, mint a cselekvés Románia

Románia teljes mértékben támogatja az Európai Unió vezető szerepét az éghajlatváltozás megfékezésében, valamint a tagállamok közös kötelezettségvállalását az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére – jelentette ki Klaus Iohannis hétfőn az egyiptomi Sharm El-Sheikh üdülőtelepen zajló ENSZ-klímacsúcson (COP27).

Az államfő kifejtette, a “rendezett” átmenet a klímabarát gazdaság irányába számos előnnyel jár: a kutatásba, fejlesztésbe és innovációba való beruházásokat, a zöld gazdaság fejlesztését, munkahelyek teremtését teszi lehetővé. Szerinte a megfizethető energiához való hozzáférést az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiatermelőkkel, rugalmas energiahálózatokkal és a megújuló energiaforrásokra vonatkozó megfelelő törvényi kerettel lehet elérni.

“Az éghajlatváltozással kapcsolatos tétlenség költségei messze meghaladják a cselekvés költségeit. Az éghajlatváltozás világszerte veszteségeket okoz a gazdaságban és más területeken” – mutatott rá Iohannis.

Úgy vélekedett, az európai kontinensen dúló, de globális hatású háború nem vonhatja el figyelmet a klímaváltozás problémájáról. A jelenség ugyanis nem “absztrakt” fogalom, hanem hétköznapjaink valósága, amely súlyos következményekkel jár az emberi egészségre, a természetre és a gazdaságra.

Iohannis beszámolt arról, hogy Romániát idén súlyos aszály sújtotta, ami kihatással volt a víz-, élelmiszer- és energiaellátásra. Az ilyen helyzetekhez való alkalmazkodási képesség növelése a társadalom és az ökoszisztéma ellenálló képességét is erősíti – hangsúlyozta.

Az államfő azt mondta, a romániai fiatalok nagyon motiváltak a klímaváltozás visszaszorításában, és ezt a hozzáállást erősíteni lehet az oktatás révén.

Klaus Iohannis hétfőn és kedden Sharm El-Sheikh-ben vesz részt az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáján (COP27).

Románia kész együttműködni a természeti katasztrófák kockázatának csökkentéséért

Az éghajlatváltozás és a kiszolgáltatott közösségek fenntarthatósága című kerekasztal-beszélgetésen vett részt kedden Klaus Iohannis az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 27. ülése (COP27) keretében az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. A tanácskozáson az államfő rámutatott, Románia készen áll együttműködni az érdekeltekkel a természeti katasztrófák kockázatának csökkentéséért – tájékoztatott az elnöki hivatal.

A kerekasztal-beszélgetésen az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással, a természeti katasztrófákra adott válaszlépésekkel és a kockázati helyzetekre való korai figyelmeztetéssel kapcsolatos kérdéseket vitattak meg.

A COP27 egyik fő célkitűzése az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás javítása a nemzetközi ellenálló képesség növelése és a legkiszolgáltatottabb közösségek alkalmazkodásának elősegítése révén.

Klaus Iohannis elnök a vita során rámutatott, hogy az esetek többségében a kiszolgáltatott közösségek érzik meg a leginkább az éghajlatváltozás hatásait, és ezt fontos figyelembe venni a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás folyamatában, illetve a polgárok védelmére irányuló erőfeszítések során.

Az államfő az e tekintetben hasznos intézkedések között említette a katasztrófakockázatok kezelésére és a korai előrejelzésre szolgáló rendszerek fejlesztését, ezek ugyanis elengedhetetlenek az emberi, természeti és anyagi veszteségek minimalizálásához, a gazdasági és társadalmi költségek csökkentéséhez, valamint a polgárok egészségének és biztonságának védelméhez.

Iohannis üdvözölte az António Guterres ENSZ-főtitkár által elindított “Korai figyelmeztetések mindenkinek” elnevezésű kezdeményezést. Mint hangsúlyozta, Romániában már működnek olyan rendszerek, amelyek révén figyelmeztetni lehet a lakosságot a szélsőséges időjárási jelenségekre, ezeket azonban az egész világra ki kell terjeszteni.

Az elnök hozzátette, a természeti katasztrófákra való hatékony reagáláshoz “meg kell osztanunk egymással a jó gyakorlatokat és az erőforrásokat”. Románia már több nemzetközi misszióban is sikerrel vett részt, a görögországi, az észak-macedóniai, a szlovéniai és a franciaországi vegetációtüzek oltásában is segítséget nyújtott – számolt be Klaus Iohannis.

Az oktatás az egyik fenntartható megoldás az éghajlati válságra

Az oktatás az egyik fenntartható megoldás az éghajlati válságra – jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden, az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye Sarm-es-Sejkben zajló 27. éves ülése (COP27) keretében tartott eseményen.

A román államfő és Petr Fiala cseh miniszterelnök által közösen elnökölt, az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatás előmozdítását célzó beszélgetésen Iohannis kiemelte, a kibocsátáscsökkentési célok eléréséhez kulcsfontosságú a magatartásváltás korai életszakaszban történő elindítása az oktatás révén. Ezt a célt lenne hivatott szolgálni Romániában az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatási eszközök digitális platformja, a tanév rendjébe beiktatott úgynevezett zöldhét, valamint a zöldiskolák hálózata és a fenntartható oktatási infrastruktúra – magyarázta az államfő.

Hangsúlyozta, az éghajlatváltozás elleni küzdelemben is szükség van a fiatalok energiájára és kreativitására.

“A klímaproblémák tudatosítása az oktatás és a kompetenciafejlesztés révén megfelelő eszközökkel ruházná fel őket ahhoz, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés fontos szereplőivé váljanak” – fogalmazott az államfő.

Kluas Iohannis nyomatékosította, az éghajlatváltozással kapcsolatos oktatást a jövőnkbe való közös befektetésnek kell tekinteni, és “a legmagasabb szinten” kell megvitatni a kérdést. 

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 8., 17:43
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Meddig megy ez a kepmutatas!Jajveszekelnek a klima valtozasrol,de OK a vilag minden szogletebol kulon repulogepekkel erkeznek majd a helyszinen par szaz gepkocsival szenyezik a levegot a termeszetet!EZEK NORMALISAK???ON LINE nem lehet ;sirankozni;?

 • User
  Dátum: 2022. november 9., 14:32
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az a tyúk kotkodácsol előszőr amelyik megtojt.Valaki megírta…a legtöbb focimeccs
  reflektorok alatt,a téli olimpiák műhóban zajlanak,az olajtankerek meg gáztankerek szállítása vizeken rengeteg dízelolajat használnak(2000 l/100km? Kérem javítson ki valaki ,aki pontosan tudja)a repülőgépek,magán jachtok, stb.stb. nem számít joha?Inkább kukorékolnál.