Felhívás!

Iohannis: a védelmi intézkedések betartása döntő jelentőségű

Iohannis: a védelmi intézkedések betartása döntő jelentőségű Románia

Több más országhoz hasonlóan Románia is kénytelen megküzdeni a koronavírus-járvány újabb hullámával; e körülmények közepette a védelmi intézkedések betartása döntő jelentőségű, e nélkül nem lehetséges a társadalom és gazdaság újraindítása – jelentette ki szerdán az államfő.

Az egészségügyi világnap alkalmából a Cotroceni-palotában tartott eseményen mondott beszédében Klaus Iohannis rámutatott, Európa-szerte nő a fertőzöttségi ráta, egyre többen betegednek meg, sok a halálos áldozat, világszerte óriási nyomás nehezedik az egészségügyi rendszerekre. A hatóságok által elrendelt járványügyi szabályok betartása alapvető fontosságú, egyrészt az emberek érettségének és felelősségérzetének fokmérője, ugyanakkor ezen intézkedések tiszteletben tartása nélkül elképzelhetetlen a társadalom és a gazdaság biztonságos újraindítása.

Az államfő kiemelte, nehéz időszakban érte a járvány a romániai egészségügyet, de fejlettségi szinttől függetlenül a világ egyetlen egészségügyi rendszere, gazdasága vagy társadalma sem volt felkészülve arra, hogy megfelelően tudjon kezelni egy ehhez hasonló világjárványt.

“Bár nem rendelkezett olyan pénzügyi és anyagi erőforrásokkal, mint más európai uniós országok, Románia bebizonyította, hogy intézményi szinten képes gyorsan és hatékonyan fellépni a járvány terjedésének fékezése érdekében” – nyomatékosította.

Iohannis leszögezte, a koronavírus elleni vakcináknak köszönhetően valós okunk van most az optimizmusra, reménykedni lehet abban, hogy visszatérhetünk a normalitáshoz. Továbbra is az oltások jelentik az egyetlen megoldást a világjárvány megállítására, de közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tartsuk a vírust a megfelelő átoltottsági szint eléréséig – jelentette ki.

Az elnök szerint az elkövetkezőkben világszerte jobban oda kell figyelni arra, hogy miként előzhetők meg a jelenlegihez hasonló világjárványok, hatékonyan és összehangoltan kell fellépni a közegészségügyet veszélyeztető fenyegetésekkel szemben. A klímaváltozás már most súlyosan kihat a népegészségre, és ha nem foglalkozunk hangsúlyozottabban ezzel a jelenséggel, még súlyosabb hatásokkal kell majd szembenéznünk – hangsúlyozta.

13.907 személyt kezelnek kórházban, közülük 1487-et az intenzív osztályon

13.907 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel – jelentette szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Jelenleg 1487 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

Románia területén 66.554 igazoltan koronavírus-fertőzött személy van otthoni, 16.504 pedig intézményi elkülönítésben.

Ugyanakkor 47.539 személy van házi, 109 pedig intézményes karanténban.

Az elmúlt 24 órában 4529 hívás érkezett a 112-es egységes segélyhívószámra a koronavírussal kapcsolatban és további 551 a kizárólag a tájékoztatást szolgáló 0800 800 358-as zöldszámra.

Újabb 175 személy halt meg, 24.561-re nőtt az elhalálozások száma

Az elmúlt 24 órában 175, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – közölte szerdán a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

Ezzel 24.561-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma.

A GCS adatai szerint az elmúlt 24 órában 86 férfi és 89 nő elhalálozását jelentették. Őket Fehér, Arad, Argeş, Bákó, Beszterce-Naszód, Botoşani, Brassó, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Kolozs, Konstanca, Dolj, Galac, Gorj, Hargita, Hunyad, Ialomiţa, Iaşi, Máramaros, Mehedinţi, Maros, Neamţ, Olt, Prahova, Szatmár, Szilágy, Szeben, Suceava, Teleorman, Temes, Vaslui, Vâlcea, Vrancea, Ilfov megyei, valamint bukaresti kórházakban kezelték.

A halálos áldozatok közül két személy a 20 és 29 év közötti, egy a 30 és 39 év közötti korosztályhoz tartozott, nyolc személy 40 és 49 év közötti, tizenkettő 50 és 59 év közötti, negyvenhárom 60 és 69 év közötti, hatvanhárom 70 és 79 év közötti volt, negyvenhat beteg életkora pedig meghaladta a 80 évet.

A 175 elhalálozott személy közül 166 más betegségben is szenvedett.

A járvány kezdete óta 189 koronavírussal diagnosztizált, külföldön élő román állampolgár haláláról érkezett jelentés.

Április 6-áig világszerte 2.791.055 koronavírusos ember halálát jelentették.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. április 7., 14:30
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Valamit még el kell csapni, hogy a nép bevegye víz nélkül a sok szédítést!
  A tavaly úgy be voltunk tójva, hogy az ablakból néztük a sok cigány hazatelepítését!😆
  Lassan rájöttünk, hogy nem rosszabb a helyzet mint régen! Most a kórház tisztább, a rokonyok nem dohányoznak a folyósón!😂