Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: a transzatlanti egység stratégiai meglepetésként érte Oroszországot

Iohannis: a transzatlanti egység stratégiai meglepetésként érte Oroszországot Románia

Az ukrajnai háború kapcsán tanúsított transzatlanti egység „stratégiai meglepetésként” érte Oroszországot – jelentette ki hétfőn Klaus Iohannis.

A Müncheni Vezetők Találkozóján tartott felszólalásában a román elnök rámutatott, az euroatlanti közösség erősebben kerül ki a jelenlegi válságból. „Egységesebbek vagyunk, elszántabban védjük alapvető értékeinket: a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamiságot és az egyes nemzetek jogát ahhoz, hogy megválasszák barátaikat és szövetségeseiket” – fogalmazott Iohannis. Hozzátette, az egység egyben szolidaritást is jelent, és a partnerországoknak minden segítséget meg kell adniuk Ukrajnának, hogy az megvédje szuverenitását és demokráciáját.

Az államfő kiemelte, Oroszország február 24-én indított „irracionális háborúja” nemcsak Ukrajna ellen irányul, hanem az euroatlanti biztonsági struktúra, az alapvető értékek és elvek elleni támadásnak minősül. Az azóta eltelt kilenc hónap alatt egyrészt bebizonyosodott, hogy az euroatlanti partnerséget megerősítette a válság, másrészt a fekete-tengeri térség bizonyította stratégiai fontosságát az eurotlanti biztonság és a globális stabilitás tekintetében.

Klaus Iohannis beszélt arról is, hogy Románia a kezdetektől támogatta Ukrajnát, többek között humanitárius segítségnyújtással, ugyanakkor több mint 2,9 millió menekült érkezett eddig az országba, és több mint 8,4 millió tonna Ukrajnából származó gabona exportját segítette elő Románia a globális élelmiszerválság megelőzése érdekében.

Aurescu: ami a Fekete-tengerben történik, az nem marad a Fekete-tengerben

Ezekben a napokban Bukarest az európai és euroatlanti diplomácia fővárosa, ami Románia stratégiai jelentőségét bizonyítja a Fekete-tenger térségében – mondta hétfőn a külügyminiszter a Müncheni Vezetők Találkozóját (Munich Leaders Meeting – MLM) megelőzően.

Bogdan Aurescu kifejtette, az a tény, hogy a találkozóra Bukarestben kerül sor, Románia stratégiai jelentőségének elismerése a Fekete-tenger térségében, ‘ugyanis ami a Fekete-tengerben történik, az nem marad a Fekete-tengerben’.

Kedden és szerdán tartják Bukarestben a NATO-tagállamok külügyminisztereinek találkozóját.

A román külügyminisztérium és a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (Munich Security Conference – MSC) közös szervezésében november 28-án és 29-én megrendezésre kerülő Müncheni Vezetők Találkozóján (MLM) mintegy 25 ország több mint 75 magas rangú képviselője van jelen, jelenlegi és volt tisztviselők, neves szakértők és elemzők, véleményformálók, akik a regionális, európai és euroatlanti szinten kiemelt jelentőségű témákkal foglalkoznak.

Az MLM interaktív vitái zárt ajtók mögött, a Chatham House szabályai szerint zajlanak.

Az MLM bukaresti találkozója a tekintélyes Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia éves programjának része. Az egyeztetés tulajdonképpen előkészíti a 2023 februárjában, egy évvel az ukrajnai orosz invázió kezdete után tartandó konferenciát. Ezt megelőzően idén májusban Washingtonban ülésezett az MLM.

Ez az első alkalom az MLM történetében, hogy az eseményt Délkelet-Európában rendezik meg.

A bukaresti találkozó napirendjén a nemzetközi biztonság szempontjából fontos témák szerepelnek, különös tekintettel a keleti térség, a fekete-tengeri régió és a nyugat-balkáni fejleményekre.

A megbeszélések témái között szerepel még az európai biztonsági struktúra, a NATO új stratégiai koncepciójának gyakorlatba ültetése, a hibrid fenyegetések, az élelmezésbiztonság és az energiaválság.

A román külügyminisztérium szerint a bukaresti rendezvény – pillanatnyi fontosságán túlmenően – megalapozza majd a jövő évi Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia vitáinak témakörét. 

forrás: Agerpres

fotó: presidency.ro

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. november 28., 19:48
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A mult heten a EU Oroszorszagot mint a terrorizmus sponzorakent itelte el.Ha az Unio tovabbra is foldgazat,koolajat vasarol az oroszoktol,akkor az EU is a terorrizmust tamogatja???