Felhívás!

Iohannis: a szigorú bírságok nélkül sokkal többen haltak volna meg

Iohannis: a szigorú bírságok nélkül sokkal többen haltak volna meg Románia

Klaus Iohannis államfő csütörtöki nyilatkozata szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) és “csatlósai” mindent megtesznek, hogy kudarcot valljon a hatóságok kríziskezelésre irányuló törekvése.

Iohannis meglepőnek nevezte az alkotmánybíróság döntését, kifejtve, hogy a szükségállapotban érvényes korlátozások áthágásának szigorú büntetése nélkül sokkal többen haltak volna meg.

‘Tegnap láthattuk, hogy egyes politikusokat nagy elégedettséggel töltött el az alkotmánybíróság döntése a szükségállapotban érvényes korlátozások áthágásáért kiróható büntetésekről. Ez a közömbösség, tudatlanság és feladatuk félreismerésének bizonyítéka, de ugyanakkor annak is, hogy ezek a politikusok a politikai érdeket az emberek fölé helyezik” – mondta csütörtökön a Cotroceni-palotában Klaus Iohannis, aki szerint a szigorú szankciók nagyon hasznosak voltak a vírus terjedésének megakadályozásában, és nélkülük jelenleg sokkal több halálos áldozata lenne a koronavírusnak.

Az államfő szerint a jelenlegi krízisben különválnak a “felelősek és bátrak” a “felelőtlenektől, a haszonlesőktől és populistáktól, akik csak hazug ígéreteket tesznek”.

Az első kategóriába azok az állampolgárok tartoznak Iohannis szerint, akik betartják a korlátozásokat és ezzel életeket mentenek meg, a szakemberek, akik a járvány ellen harcolnak, valamint a kormány, amely meghozta a helyes intézkedéseket és most a gazdaság újraindításán dolgozik. A másik kategóriába a “múlt emberei” tartoznak, akik “vissza akarnak térni a korrupcióhoz, a rossz kormányzáshoz és a hatékonyság hiányához”. “Egyszóval a PSD és csatlósai, akik mindent megtesznek, hogy csődöt mondjanak a nemzet újraépítését célzó erőfeszítések” – tette hozzá Iohannis.

A román államelnök szerint az ország az utóbbi hónapokban precedens nélküli fenyegetettségnek volt kitéve, akárcsak a világ más országai, és az emberek védelmében szükség volt a szigorú intézkedésekre.

Kifejtette: a járványveszély nem múlt el az alkotmánybíróság döntésével egy időben, és a büntetések csakis az emberek életének, egészségének védelmét szolgálták.

Iohannis ezzel arra reagált, hogy szerdán az alkotmánybíróság helyt adott a Nép Ügyvédje által benyújtott óvásnak, amelyet a szükségállapot szabályainak áthágása miatt kirótt büntetések összegére vonatkozó sürgősségi kormányrendelet ellen nyújtott be az ombudsman.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások