Felhívás!

Iohannis: a romániai politikai osztály érettségről tett tanúbizonyságot

Iohannis: a romániai politikai osztály érettségről tett tanúbizonyságot Románia

A kormánynak eleget kell tennie a polgárok elvárásainak, akik konkrét megoldásokat várnak a koronavírus-járvány és az energiaválság hatásainak enyhítésére, az országos helyreállítási terv maradéktalan gyakorlatba ültetésére, jólétük és biztonságuk szavatolására – jelentette ki az államfő szerdán.

A Bukarestbe akkreditált nagykövetek éves találkozóján mondott beszédében Klaus Iohannis rámutatott, a romániai politikai osztály érettségről tett tanúbizonyságot tavaly, amikor – hosszú és nehéz folyamat végén – megalakult a parlamentben egy széles koalíció.

Ennek eredményeképpen beiktatták az új kormányt, amelynek biztosítania kell az ország stabilitását, a modernizáció újabb szakasza felé kell vezetnie Romániát. A kabinetnek eleget kell tennie a polgárok elvárásainak, akik konkrét megoldásokat várnak a koronavírus-járvány és az energiaválság hatásainak enyhítésére, az országos helyreállítási terv maradéktalan gyakorlatba ültetésére, jólétük és biztonságuk szavatolására – mondta az elnök.

Hozzátette, államfőként kiszámítható, koherens, nemzeti konszenzuson alapuló és az ország nemzetközi vállalásainak teljesítésére építő kül- és biztonságpolitikát igyekszik biztosítani. Szavai szerinnt az ország külpolitikájának fő pillérei továbbra is az EU-n és a NATO-n belüli szerep és befolyás növelése, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal való stratégiai partnerség elmélyítése és fejlesztése.

Az államfő fontosnak nevezte a Romániával közös célokat, értékeket valló partnerekkel folytatott együttműködés hatékonyabbá tételét. Hozzátette, az országnak csökkentenie kell vagy akár teljesen meg kell szüntetnie a függőségét a Romániával ellentétes nézeteket valló és Bukarestet a céljai elérésében akadályozó nemzetközi szereplőktől.

“Fontos célkitűzés marad az amerikai katonai jelenlét növelése Romániában”

Továbbra is “fontos” célkitűzés marad az amerikai katonai jelenlét növelése Romániában – jelentette ki Klaus Iohannis.

“Ebben az időszakban a biztonsági kérdések prioritást élveznek. A közelmúlt biztonsági kihívásai kapcsán egyértelmű, hogy erőteljesebb fellépésre van szükség elrettentés és védelem terén, amelyet a transzatlanti egység, együttműködés és kötelezettségvállalások szellemében kell megvalósítani” – fejtette ki az elnök a Cotroceni-palotában lezajlott tanácskozáson.

Iohannis hangsúlyozta, az Egyesült Államok stratégiai partnereként Románia “erőteljesen” támogatja a transzantlanti kapcsolatok fenntartását. Ezek a kapcsolatok szerinte “döntő fontosságúnak” bizonyultak 2021-ben és választ adnak az euroatlani térség biztonságpolitikai kihívásáira.

A román-amerikai partnerség kapcsán emlékeztetett a Joe Biden amerikai elnökkel folytatott korábbi tárgyalásaira, amelyeken a felek megerősítették elkötelezettségüket a transzatlanti kapcsolatok újjáélesztése és megszilárdítása iránt.

Az államfő a nagykövetekkel tartott találkozón részletesen beszélt a román-amerikai partnerség célkitűzéseiről, kitérve a kisméretű moduláris atomreaktorok Romániába telepítését célzó együttműködésre. Megjegyezte, Bukarest szeretne előrelépni a román állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlése terén is.

“Románia már most hozzájárul a schengeni övezet biztonságához”

“Rendkívül fontosnak” nevezte Klaus Iohannis a schengeni csatlakozásának lezárását.

Az elnök hangsúlyozta, Románia már most hozzájárul a schengeni övezet biztonságához és hatékonyságához, ezért rendkívül fontos lenne, hogy lezáruljon a csatlakozási folyamat.

Az igazságügy reformját nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) lezárása egy másik prioritás. “A román hatóságok teljes mértékben elkötelezettek emellett” – fogalmazott Iohannis.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások