Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: a romániai lakosság jóval az európai átlag alatt van az online vásárlások tekintetében

Iohannis: a romániai lakosság jóval az európai átlag alatt van az online vásárlások tekintetében Románia

Másfél évtizeddel az Európai Unióhoz való csatlakozás után Románia még mindig messze elmarad a pénzügyi közvetítés terén, és a romániai lakosság jóval az európai átlag alatt van az online vásárlások tekintetében – jelentette ki Klaus Iohannis államfő a Pénzügyi Oktatás Fórumának megnyitóján.

Hirdetés
Hirdetés

„Az európai csatlakozás óta figyelemre méltó gazdasági növekedésnek örvendhetünk: a GDP a 2006-os 100 milliárd euróról idén közel 270 milliárd euróra nőtt, a két súlyos válság dacára. A pénzügyi és bankszektor, amely kulcsszerepet játszik a finanszírozási források mozgásba hozatalában, szintén jelentősen nőtt. Ez alatt a 15 év alatt a nem kormányzati hitelek majdnem megnégyszereződtek, és a részvénypiac értéke mára háromszorosára nőtt. A pénzügyi közvetítés aránya azonban még mindig Romániában a legalacsonyabb az EU-ban. Mára már csaknem 20 millió bankkártyát bocsátottak ki, és az e-kereskedelmi ágazat meghaladta a 6 milliárd eurót, de még mindig jóval az európai átlag alatt vagyunk a lakosság online vásárlása tekintetében” – mondta az államfő.

Kifejtette, a digitalizáció felgyorsítja az olyan innovatív technológiák felé való elmozdulást, amelyek a felhasználók mindennapi életében hatékony, nagymértékben integrált válaszokat adnak a pénzügyi szolgáltatásokra. A kriptovaluták globális hálózata rendkívül gyorsan változik, a technológiai fejlődés pedig a befektetői preferenciákkal párhuzamosan gyorsul. A felhasználók oktatása és tájékoztatása, valamint a megfelelő szabályozás a legjobb megoldás e piacok fenntartható működéséhez – mondta Iohannis.

Az elnök kijelentette, Románia élen jár az európai országok között azzal, hogy a pénzügyi oktatást kötelező tantárgyként vezette be az iskolákban. Ugyanakkor elmondta, hogy az eredmények idővel mutatkoznak majd meg, és az igazi előrelépést a humán erőforrás és az oktatási anyagok minősége fogja megalapozni.

A Pénzügyi Oktatás Fórumának első kiadását az Államelnöki Hivatal védnöksége alatt szervezte meg a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság, a Bukaresti Közgazdasági Akadémia és a Bankok Romániai Egyesülete.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük