Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis a hősök napi ünnepségen: Románia erős és közmegbecsülésnek örvendő NATO-tag

Iohannis a hősök napi ünnepségen: Románia erős és közmegbecsülésnek örvendő NATO-tag Románia

Románia erős és közmegbecsülésnek örvendő partner a NATO-n belül – jelentette ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön, a hősök napja alkalmából tartott fővárosi ünnepségen.

Hirdetés
Hirdetés

„Ma, amikor hazánk határainál látjuk, ahogy egy nép drámaian küzd szuverenitásáért és szabadságáért, még inkább értékeljük és megértjük hőseink áldozatvállalásának fontosságát. Mindazok, akik a harcmezőkön estek el, életüket adták azért, hogy ma egy olyan államban élhessünk, amely az európai és euroatlanti család tagja, ahol garantált a jogállamiság, és ahol a polgárok alapvető jogai és szabadságai védettek” – mondta az elnök a bukaresti Károly-parkban tartott ünnepségen.

Iohannis kijelentette, a hősök napján kegyelettel adózik azon katonák emlékének is, akik az elmúlt évtizedekben vesztették életüket a különböző hadszíntereken, ahol a román hadsereg teljesített küldetéseket a NATO- és más partnerekkel szembeni vállalásai részeként.

„Mi, románok nemzedékről nemzedékre megújítjuk elkötelezettségünket azon alapvető értékek iránt, amelyek lehetővé tették modern államunk fejlődését: ezek a hazaszeretet, a bátorság, az önfeláldozás, a szabadság és az igazságosság, a demokrácia és a jogállam iránti elkötelezettség” – jelentette ki Iohannis.

Az elnök úgy fogalmazott, Románia erős és közmegbecsülésnek örvendő NATO-tag, az Európai Unió szilárdan elkötelezett tagállama és az Amerikai Egyesült Államok fontos stratégiai partnere. Jelenleg is felszerelés és megerősítés alatt álló, modern, professzionális hadserege mellett körülbelül 4000 NATO-katona van Románia területén, akiket itt képeznek ki – emlékeztetett Iohannis.

A hősök-napi ünnepségen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök, a parlament két házelnöke, valamint Vasile Dîncu védelmi miniszter is.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások