Felhívás!

Illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgató újságírókat vertek meg Suceava megyében

Illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgató újságírókat vertek meg Suceava megyében Románia

Csütörtök délután egy 20 fős csoport tagjai megtámadtak és bántalmaztak két újságírót és egy környezetvédő aktivistát a Suceava megyei Coşna községhez tartozó erdőben. A három bántalmazott férfi egy illegális fakitermelésről szóló dokumentumfilmet forgatott.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pénteken Facebook-bejegyzésben reagált az esetre. “Elítélek minden hasonló cselekedetet, és azt szeretném, ha a Tiberiu Boşutar és a két újságíró ellen elkövetett tettekért felelős személyeket azonosítanák, hogy viseljék tettük törvényes következményeit” – írta.

A környezetvédelmi miniszter megemlítette, hogy néhány héttel ezelőtt találkozott személyesen a bántalmazott környezetvédő aktivistával, Tiberiu Boşutarral, akivel éppen az ő és kollégái által végzett munka fontosságáról tárgyaltak. Rámutatott, hogy az Erdőfelügyelő (Inspectorul Pădurii) alkalmazásban már körülbelül egymillió illegális fakitermelésről vagy -szállításról szóló bejelentést regisztráltak, ami azt bizonyítja, hogy az állampolgárok támogatják a falopás megelőzése céljából tett intézkedéseket.

Tánczos szerint a csütörtökön történt eset azt mutatja, hogy az illegális fakitermelők túl messzire mentek, elfogadhatatlan, amit tettek, annál is inkább, mert az erdővédők testi épségét, sőt, életüket veszélyeztették. Ha pedig kiderül, hogy a bántalmazók közül néhányan az erdészet munkatársai, őket azonnal ki kell zárni az ágazatból – szögezte le a miniszter.

Felszólította ugyanakkor az erdészettel és környezetvédelemmel foglalkozó hatóságokat, hogy mindenben működjenek együtt a nyomozó hatóságokkal, és segítsék őket a tettesek kilétének felderítésében. Hozzátette, a Suceava Megyei Erdőőrség már ellenőrzésekbe kezdett az érintett területen, minden észlelt rendellenességet azonosítanak, és ha kell, drasztikusan büntetnek.

A dornavátrai rendőrség pénteken öt, az agresszióban részt vevő személyt hallgatott ki.

Ionuţ Epureanu főfelügyelő, a Suceava Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Digi24 hírtelevíziónak elmondta, hogy hivatalból büntetőeljárást indítottak testi sértés és rongálás miatt. Megerősítette, hogy a kihallgatott személyek között van az erdő tulajdonosa, valamint egy erdőmérnök is, és folytatják a nyomozást a többi bántalmazó azonosítására.

A Greenpeace Románia bejelentése szerint Tiberiu Boşutar aktivista, illetve Mihai Dragolea és Radu Constantin Mocanu újságírók az incidens áldozatai.

A szervezet számolt be arról is, hogy a húszfős csoport agyba-főbe verte a három említett személyt, és a felszerelésüket is tönkretették, minden rögzített anyaggal együtt. Két áldozat a kórházba vezető úton el is vesztette eszméletét, de jelenleg mindhárom áldozat állapota stabil – tájékoztattak a Facebookon a Greenpeace képviselői.

Az ügy sürgős kivizsgálását kérik a civil szervezetek

Több civil szervezet követeli Lucian Bode belügyminisztertől a Román Rendőrségtől, hogy gyorsan és áttekinthetően vizsgálja ki a Dornavátra (Vatra Dornei) környékén történt bántalmazási ügyet.

A belügyminiszternek és a Román Rendőrség főparancsnokának címzett nyílt levelet több civil szervezet írta alá, többek közt a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, az ActiveWatch és a romániai Greenpeace.

Azt írják: a Mihai Dragolea és Radu Constantin Mocanu újságírók, valamint Tiberiu Boşutar környezetvédő aktivista ellen elkövetett agresszió azt bizonyítja, hogy az illegális fakitermelések jelensége még a sajtószabadságot is veszélyezteti.

“Az újságírókat kórházba szállították, filmes felszereléseiket megsemmisítették, ez elfogadhatatlan egy jogállamban. Ez az incidens nem csak egy kirívó eset, hanem súlyos események hosszú sorának része” – figyelmeztetnek az aláírók, akik szerint a jelenség a sajtószabadságot veszélyezteti, és bátorítja az illegális fakitermelést. “Követeljük az áldozatok védelmét és az ügy sürgős kivizsgálását” – írják.

A civil szervezetek szerint a hasonló incidensek – amelyek néha emberéletet is követelnek – azt jelzik, hogy az állam tehetetlen az illegális erdőkitermelés jelenségével szemben, sőt, a román állam abban a feladatában is kudarcot vallott, hogy megvédje saját állampolgárai életét.

A környezetvédő szervezetek évek óta arra figyelmeztetnek, hogy aktivistáik és az erdészek életüket kockáztatják munkájuk során. Az elmúlt években több olyan újságírót is bántalmaztak, akik illegális fakitermeléseket próbáltak dokumentálni. A Greenpeace Románia és az Agent Green 2019-ben készített becslése szerint az évek során több mint 600 ember sérült meg a hasonló erőszakos cselekedetek következtében, közülük hatan belehaltak sérüléseikbe.

Tizenegy embert hallgat ki a rendőrség

A rendőrség 11 személyt hallgat ki a Suceava megyében súlyosan bántalmazott újságírók és környezetvédő aktivista ügyében – közölte pénteken a Román Rendőrség szóvivője, Georgian Drăgan.

Drăgan azt mondta, amíg nem volt az ügyben feljelentés, a rendőrség hivatalból büntetőjogi kivizsgálást indított a megvert forgatócsoport ügyében.

Beszámolója szerint az agresszió három áldozata pénteken 14 óra körül megjelent a fővárosi rendőrség kriminalisztikai osztályán, és feljelentést tett. Az ügyben a dornavátrai (Vatra Dornei) ügyészség nyomoz. “Biztosítom Önöket, hogy a Román Rendőrség a legnagyobb figyelemmel kezeli ezt az eseményt, és minden jogi lépést meg fog tenni” – mondta Georgian Drăgan.

Négy férfit vettek őrizetbe

Négy, 24 és 44 év közötti férfit vettek őrizetbe a Suceava megyében súlyosan bántalmazott újságírók és környezetvédő aktivista ügyében – közölte szombaton a Suceava megyei rendőrség.

A rendőrség szerint az incidens Panaci község területén, egy magánerdőben zajlott le. Az ügyben 12 személyt hallgattak ki a dornavátrai (Vatra Dornei) rendőrségen, négyüket pedig 24 órára őrizetbe vették.

Később az ügyészség a négy férfi hatósági felügyelet alá helyezéséről döntött.

Az ügyészség közleménye szerint hármuk ellen testi sértés, egyikük ellen pedig visszaélésszerű magaviselet miatt indítottak eljárást.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 20., 9:46
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Illegális fakitermelésről dokumentumfilmet ott kellett volna csinálni ahol létezik ez az aktivitás. Tudtommal itt menden a legnagyobb rendben volt, az erdészeti törvények teljes betartásával folyt a munkálat. Az agresszió elitélendő, de a média és a “sötétzöldek” szereplési mániája itt kihúzta a dugót.