Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Illegális fakitermelésre szakosodott bűnszövetkezetnél tart házkutatásokat a rendőrség

Illegális fakitermelésre szakosodott bűnszövetkezetnél tart házkutatásokat a rendőrség Románia

Több megyében összesen 146 helyszínen tart házkutatást szerdán a rendőrség. Az akció célja egy illegális fakitermelésre szakosodott bűnszövetkezet felszámolása.

A rendőrség közleménye szerint a nyomozás Bákó, Bihar, Dolj, Beszterce-Naszód, Fehér, Hargita, Kolozs, Konstanca, Iaşi, Ialomiţa, Ilfov, Maros, Neamţ, Olt, Suceava és Teleorman megyére terjed ki. A hatóságok több tucat vállalat székhelyén, tizenhét erdészeti hivatalnál és összesen 33 személy lakásán tartanak házkutatást. Egy adócsalás, pénzmosás, sikkasztás és illegális fakitermelés gyanújával indított büntetőeljáráshoz gyűjtenek bizonyítékokat.

A nyomozók szerint 2019-től kezdőden a két Suceava megyei csoportosulásból álló bűnszövetkezet húsz fakitermelő vállalaton keresztül követett el törvénytelenséget. A gyanú szerint ezek a cégek illegális fakitermelésből származó brikettet és deszkát forgalmaztak Konstanca, Suceava, Kolozs, Fehér, Botoşani, Bákó, Vrancea, Iaşi, Teleorman és Ilfov megyében, illetve Bukarestben. Az árutranzakciók egyáltalán nem vagy csak részlegesen szerepeltek a könyvelésükben.

 

A közlemény szerint a bűnszövetkezet kereskedelmi partnerei beleegyeztek abba, hogy a faanyagok egy részét készpénzben fizessék ki közvetítőkön keresztül. Az adócsalásból származó bevételek különböző cégek számláira kerültek, ami a rendőrség szerint kimeríti a pénzmosás bűncselekményének fogalmát.

A rendőrség közölte azt is, hogy a szerdai házkutatásokat követően az adóhivatallal, az erdőőrséggel és az erdészeti hivatalokkal együttműködve felleltározzák az érintett cégek birtokában lévő faanyagokat, és több tanút is beidéznek. 

(forrás: Agerpres, fotó: Erdély Bálint Előd)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások