Felhívás!

Így reagáltak a pártok vezetői az exit poll eredményekre

Így reagáltak a pártok vezetői az exit poll eredményekre Románia

A parlamenti választások exit poll eredményeinek közzétételét követőn a főbb pártok vezetői nyilatkoztak a sajtónak. Mind a Szociáldemokrata Párt (PSD), mind a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a választások győztesének tekinti magát. Kelemen Hunor szerint a magyar képviselet biztosítva lesz a parlamentben.

Ciolacu: a románok bebizonyították, hogy változásra van szükség

A románok bebizonyították, hogy változásra van szükség – jelentette ki Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a vasárnap esti urnazárást követően.

“Mai szavazatukkal a románok bebizonyították, hogy változásra van szükség. Meg szeretném köszönni mindenkinek, aki bízott bennünk, és a Szociáldemokrata Pártra szavazott, és megbüntették azokat, akik csúfot űztek belőlük a járványhelyzet kezelése tekintetében. Bezárták az iskolákat, bezárták a piacokat, bezárták a templomokat, csődbe vittek több ezer román vállalkozást, és munkanélkülivé tettek több százezer személyt az utóbbi hat hónap során. Egy felkészült kormányra van szükség, amely tud megoldásokat hozni, amely meg tudja oldani a románok igazi problémáit, és különösképpen köszönöm azoknak, akik legyőzve félelmüket elmentek szavazni, mert megértették, hogy az Orban-kormánynak haza kell mennie” – hangoztatta Ciolacu.

Hozzáfűzte, az exit poll felmérések szerint a PSD előnyben van, azonban meg kell várni a diaszpórában leadott szavazatokat is.

“Megkérem a PSD szavazókörzetekbe kirendelt képviselőit, hogy minden egyes voksot számoljanak meg, és nehogy elhagyják a választási körzeteket, hogy ne járjunk ismét úgy, ahogyan a fővárosi első kerületben jártunk” – mondta még a szociáldemokrata elnök.

Orban: a PNL a választások nyertesének tekinti magát

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a parlamenti választások nyertese mind erkölcsi, mind gyakorlati értelemben, amint ez ki fog derülni a szavazatszámlálás végén – jelentette ki Ludovic Orban kormányfő, a PNL elnöke a vasárnapi urnazárást követően.

“Amit most a televízióban látunk, az az exit-poll vagy egy közvélemény-kutatás eredménye. A döntést a román állampolgárok hozták meg a szavazáson való részvétellel, és az eredményeket a voksok megszámlálása után fogjuk megtudni. Tekintve, hogy a felmérések nem veszik figyelembe a 19.30 és 21 óra közötti, valamint a diaszpórában leadott voksokat, és létezhet hibaszázalék is, a PNL a választások győztesének tekinti magát, mind erkölcsileg, mind gyakorlatilag, amint ez a szavazatszámlálás végén ki fog derülni” – mondta Orban a PNL székhelyén.

A PNL elnöke tiszteletét fejezte ki mindazoknak, akik “a hazug kampány, a politikai erők elbátortalanítása ellenére, a világyjárvány körülményei közepette is elmentek szavazni”.

Orban felszólította a “demokratikus pártok” szavazókörzetekbe kirendelt képviselőit, hogy legyenek “rendkívül figyelmesek” a szavazatok számlálásánál.

Kijelentette ugyanakkor, nagyon bízik abban, hogy a PNL képes lesz parlamenti többséget alakítani a demokratikus erőkkel, “amelyek tisztelik az állampolgárokat és Románia fejlődését akarják”, hogy minél korábban meg lehessen alakítani egy felelős kormányt.

Cioloş: az USR PLUS bebizonyította, hogy érett politikai erő lett belőle

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység, Szolidaritás Pártja (PLUS) bebizonyította, hogy érett politikai erővé vált, amely növekedni tud a régi pártokkal való versengés közepette – jelentette ki az urnazárást követően Dacian Cioloş, a szövetség társelnöke, a PLUS vezetője.

“Erős szenátor- és képviselőcsapatunk lesz. Nagy valószínűséggel duplája az eddigiek számának” – mondta Cioloş az USR PLUS székhelyén.

A pártelnök hozzátette, az USR PLUS hajlandó tárgyalni a kormányzásról, de a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együttműködést kizártnak tartja, mivel reformpárti és modernista többség alkotóeleme kíván lenni. Mint elmondta, a választási kampányban 40 vállalást fogalmaztak meg, és ezek a többség kialakításáért folyó tárgyalások során is alapfeltételek lesznek.

A jelek arra utalnak, hogy koalíciós kormány fog kialakulni – tette hozzá a politikus, aki szerint Romániát a becsület és professzionalizmus alapjain kell újjáépíteni.

Barna: a választási eredmények rávilágítanak arra, hogy nem lesz reform Romániában az USR-PLUS nélkül

A választási eredmények rávilágítanak arra, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség – Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja alkotta szövetség (USR-PLUS) nélkül nem lesznek reformok Romániában – jelentette ki Dan Barna, a szövetség társelnöke, aki “történelminek” nevezte az elért eredményt.

“A választási eredmények rávilágítanak arra, hogy nem lesz reform Romániában az USR-PLUS nélkül. A mai eredmény, 18, 19, 20, akárhány százalék lesz, az USR-PLUS-t a reformerők közé sorolja” – hangoztatta Barna.

Barna “történelminek” nevezte az eredményt, hisz várhatóan megduplázzák a négy évvel ezelőtt szerzett mandátumaik számát, és arra számít, hogy ha eddig csak a parlament tevékenységét sikerült befolyásolniuk, az új helyzetben a kormány munkájára is ráhatásuk lesz.

A választáson való alacsony részvétel rávilágít arra, hogy milyen nehéz Romániának kimozdulnia a “PSD-logikából” – fogalmazott az USR-PLUS társelnöke.

Barna, akinél koronavírus-fertőzést igazoltak, online tartott sajtóértekezletet.

Kelemen: az exit poll eredmények szerint a magyar képviselet biztosított lesz a parlamentben

Elégedett az RMDSZ által a parlamenti választásokon elért eredménnyel – jelentette ki Kelemen Hunor, az alakulat elnöke az exit poll felmérés eredményeinek közzétételét követően. Az RMDSZ-elnök szerint a prioritás egy jobbközép kormány mihamarabbi megalakítása, hogy a jövő évi költségvetést elő lehessen készíteni.

Az exit-poll eredmények szerint a magyar képviselet biztosított lesz a román parlamentben, és ez egy arányos, kiegyensúlyozott képviselet lesz – fejtette ki Kelemen, köszönetet mondva a magyar közösség tagjainak, akik részt vettek a választásokon és az RMDSZ-re szavaztak. Kiemelte, hogy a rendszerváltás óta tapasztalt legalacsonyabb választási részvétel volt ez, ami azonban várható volt.

“Amint azt korábban – a választási kampány előtt is – elmondtam, Romániának stabil, erős jobbközép parlamenti többségre támaszkodó kormányra van szüksége” – nyilatkozta még Kelemen.

Kelemen elmondta, az RMDSZ eddig nem kapott felkérést a kormányra lépésre, és véleménye szerint a jövendőbeli kormánynak legalább 60%-os parlamenti támogatottsággal kellene rendelkeznie.

“December 22-ig be kell iktatni az új kormányt, a két ünnep között pedig a legnagyobb kihívás a jövő évi költségvetés elfogadása lesz. Az új büdzsé kiemelten kell kezelje az egészségügyet, az oktatást, a gazdaság élénkítését, a munkahelyteremtést, valamint a beruházásokat” – nyomatékosított az RMDSZ elnöke.

Simion: az AUR nem vesz részt semmiféle kormánykoalícióban

A Románok Egységéért Szövetség (AUR) nem vesz részt semmiféle kormánykoalícióban – jelentettek ki a vasárnapi urnazárást követően George Simion, a szövetség társelnöke.

Simion “nagy győzelemként” értékelte, hogy alakulata alig egy évvel megalakulása után több mint 500 ezer szavazatot kapott és bejutott a parlamentbe, és leszögezte: semmilyen kormánykoalícióba nem lépnek be, mert “nem látnak semmilyen különbséget Klaus Iohannis pártjai és Marcel Ciolacu pártjai között”.

Úgy fogalmazott: az AUR képviselői megszavaznak majd minden kezdeményezést, amely “a román nemzet érdekeit szolgálja”.

Bejelentette: megóvják a külföldi választásokat, mert ott “csalás történt”, amelyet a “Klaus Iohannis vezette rendszer” követett el.

Ponta: a Pro Románia is része lesz a parlamentnek

A Pro Románia párt elnöke, Victor Ponta úgy véli, alakulata be fog jutni a parlamentbe, ha a pártnak a szavazókörzetekhez kirendelt képviselői “őrizni fogják a voksokat”, a kisebb alakulatok ugyanis rendszerint szavazatokat veszítenek a számláláskor – állítja.

“A Pro Románia sorsa most a szavazókörzeteknél levő 18.500 kollégánk kezében van. Szeretném, ha korrekt módon, átláthatóan zajlana a szavazatszámlálás, mert ilyen alacsony részvétel mellett, ha még a szavazatszámlálásnál is jelentkeznek a megszokott problémák, a jövendőbeli parlament és kormány legitimitása igencsak megkérdőjelezhető lesz” – jelentette ki Ponta az exit poll felmérés eredményeinek közzétételét követően.

Tomac: a szavazatszámlálás legvégéig nagyon éberek kell hogy legyünk

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke urnazárás után arra kérte az általa vezetett alakulat tagjait, hogy legyenek “nagyon éberek” az utolsó szavazat megszámlálásáig és a jegyzőkönyv aláírásáig.

Tomac arra kérte a szavazókörzetekben tevékenykedő párttársait, hogy legyenek jelen mindenhol, legyenek nagyon figyelmesek és “védelmezzék” a PMP-re adott szavazatokat.

Ugyanakkor megköszönte a választópolgároknak, hogy a járvány dacára is elmentek szavazni.

“Nagyon fontos, hogy sikeresen vizsgáztunk ezen a teszten, amely rendkívül fontos volt a PMP-nek” – mondta Tomac.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.