Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Időközi helyhatósági választásokat tartanak vasárnap

Időközi helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Románia

Románia 35 településén rendeznek időközi helyhatósági választást vasárnap, miután a tavaly megválasztott elöljárók haláleset, összeférhetetlenség, börtönbüntetés vagy egy másik tisztségbe történt kinevezésük miatt nem láthatják már el hivatalukat.

Hirdetés
Hirdetés

Az önkormányzati választások után kevesebb mint egy évvel polgármester nélkül maradt hat város és 29 község helyzetéről pénteken közölt összeállítást az Adevărul hírportál.

A Bukarest melletti Bragadiru városban azért kell megismételni a választást, mert a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) tavaly megválasztott polgármesterét négy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték illegálisan kiadott építkezési engedélyekért. Egy Prahova megyei községben a megválasztott polgármester tavaly priusza miatt nem vehette át mandátumát, de ez nem akadályozta meg abban, hogy ismét jelöltesse magát.

Az amerikai rakétapajzs befogadása révén nemzetközi hírnévre szert tett olténiai Deveselu község néhai szociáldemokrata (PSD) polgármesterét annak ellenére választották újra kétharmados többséggel tavaly szeptemberben, hogy több mint két héttel a voksolás előtt a koronavírus-járvány áldozatául esett.

Az Adevărul szerint a jelöltek is legalább olyan „tarkák”, mint azok a volt polgármesterek, akiknek a megüresedett helyére pályáznak. Deveselun az elhunyt elöljáró fia próbálja apja népszerűségét kamatoztatni, de két Valcea megyei községben is a családban próbálja tartani a tisztséget az összeférhetetlenség miatt leváltott elöljáró felesége, illetve fia.

A bukaresti lap által kiemelt különleges eseteken kívül magyar vonatkozása is van a vasárnapi voksolásnak. Uzon községben azért kell megismételni a polgármester-választást, mert a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben kétharmados többséggel tavaly újraválasztott Ráduly István polgármestert időközben Kovászna megye kormánybiztosává (prefektusává) nevezték ki.

A megüresedett tisztségre az RMDSZ Bordás Enikő közgazdászt, az önkormányzat gazdasági igazgatóját jelöli, aki körül teljes magyar összefogás alakult ki, miután az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) is támogatásáról biztosította az RMDSZ jelöltjét a román pártok támogatását élvező, a PNL színeiben induló Kloos Paula önkormányzati képviselővel szemben.

A 35 romániai településen élő több mint százezer szavazópolgárt vasárnap 7 és 21 óra között várják az urnákhoz, hogy megválasszák polgármesterüket.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások