Hirdetés
Hirdetés

Ideiglenesen korlátozná egyes gyógyszerek exportját az egészségügyi minisztérium

Ideiglenesen korlátozná egyes gyógyszerek exportját az egészségügyi minisztérium Románia

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden kijelentette, a tárca vizsgálja annak lehetőségét, hogy ideiglenesen korlátozzák bizonyos gyógyszerek, köztük a gyermekeknek szánt antibiotikumok és az onkológiai készítmények exportját.

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető elmondta, a minisztérium az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (CNAS) közösen kidolgozza a gyógyszerek árképzési módszertanát. Ezzel meg akarják előzni, hogy kereskedelmi okokból eltűnjenek a piacról bizonyos készítmények.

“A termékek eltűnnek a piacról, mert nem versenyképesek és nem reálisak azok az árak, amelyeken Romániában eladják őket” – magyarázta Rafila.

Elmondta, hogy egyes gyógyszerek esetében globális szinten problémák vannak az ellátással, nem csupán Románia érintett. Magyarázata szerint a légúti megbetegedések növekvő tendenciája miatt megnőtt a gyógyszerek iránti kereslet, emellett pedig az infláció miatt megemelkedett nyersanyagárak plusznyomást gyakorolnak a termelésre.

Elegendő mennyiség van a koronavírus elleni új típusú vakcinából

Elegendő mennyiség van készleten Romániában a koronavírus elleni új típusú vakcinából – jelentette ki az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila emlékeztetett, az új típusú oltóanyag a koronavírus jelenleg terjedő variánsai, többek között a BA4 és a BA5 változat ellen véd. Mindazok a 12 éven felüli személyek, akik már beadattak maguknak két vagy három dózist a régi formulájú oltásból, harmadik vagy negyedik adagként kérhetik az újat. Az oltás nem kötelező, de ajánlott, elsősorban a 65 éven felülieknek és a krónikus betegeknek – nyomatékosította a miniszter.

“Az új formulájú oltóanyag más vakcinákkal együtt is beadható, és itt elsősorban az influenza elleni oltásra gondolok” – tette hozzá Rafila.

forrás: Agerpres

fotó: Alexandru Rafila/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük