Felhívás!

FRISSÍTVE: Ideiglenes megoldást találtak a temesvári fűtéskrízisre

FRISSÍTVE: Ideiglenes megoldást találtak a temesvári fűtéskrízisre Románia

Ideiglenesen és részlegesen sikerült kezelni a temesvári távfűtési krízishelyzetet – jelentette be szerda délután közösségi oldalán Dominic Fritz, a város polgármestere.

A Németországból Temesvárra költözött, és az Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben polgármesterré választott politikus részletezte: olyan szerződés megkötéséről állapodott meg egy gázszolgáltatóval, mely egy hétre biztosítja a meleg vizet, és elsősorban az éjszakai órákra a távfűtést a temesváriak lakásaiban. Azt is hozzátette, hogy a kórházakban folyamatos lesz a fűtés.

Dominic Fritz elmagyarázta: előlegben utalták át a város kasszájában levő teljes pénzösszeget egy szolgáltatónak, másnak, mint amelyik kedden elzárta a gázcsapot. A szolgáltató vállalta: annyi földgázt juttat a Colterm helyi távfűtési vállalatnak, amennyi ahhoz szükséges, hogy a város déli peremén levő hőerőművet elsősorban szén tüzelésével működtetni tudják.

A polgármester azt is hozzátette: Temesvár adta le az első vészjelzést, de a megugrott energiaárak miatt országos megoldást kell találni a fűtési rendszerek téli működtetésére.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a távfűtési rendszer kedd déli kikapcsolása után sem hűltek ki teljesen a fűtőtestek a temesvári kórházakban. A rendszer a tehetetlensége folytán még egy ideig tovább működött. Az éjszaka folyamán pedig a légkondicionáló berendezésekkel fújattak meleg levegőt a kórtermekbe. A Digi24 hírtelevízió beszámolója szerint a város egyik szülészetén így is 15 fokra csökkent a hőmérséklet.

Temesváron azt követően alakult ki fűtési krízishelyzet, hogy az önkormányzat felügyelete alatt működő Colterm távfűtési társaságot fizetésképtelenné nyilvánította kedden a Temes Megyei Törvényszék, a felhalmozott adósságok törlesztését követelő E.On gázszolgáltató pedig elzárta a gázcsapot. A városban több mint 56 ezer lakás és öt kórház maradt fűtés és melegvíz nélkül.

FRISSÍTÉS: Mégsem sikerült aláírni a szerződést a gázszállítóval

Dominic Fritz, Temesvár polgármestere csütörtök reggel közölte: nem sikerült aláírni a szerződést a Colterm távfűtési vállalatnak szállítandó gázról. Az elöljáró emberséges hozzáállást kért a szállítóktól Temesvár gázellátásának biztosítása érdekében.

Dominic Fritz a Facebookon számolt be arról, hogy szerda este 18 órakor telefonon értesítette az a gázszolgáltató, amellyel – az energiaügyi miniszter közvetítésével – sikerült megállapodni egy ideiglenes szerződésben, hogy mégsem hajlandó aláírni a szerződést. “Mindezt azok után, hogy 12:30-kor beleegyezett az ideiglenes megoldásba, és megbeszéltük, hogy nyilvánosságra hozhatjuk azt” – teszi hozzá Fritz.

Arról is beszámolt, hogy a visszakozó gázszolgáltató bejelentése után azonnal felvette a kapcsolatot egy másik szolgáltatóval, és hat órán keresztül próbálta a kötelező törvényes lépések betartásával kieszközölni a hálózatra való csatlakoztatást, de éjfél után a szolgáltató közölte, hogy erre sajnos csak csütörtökön kerülhet sor.

“A polgármesteri hivatal ötmillió lejt utalt át a Colterm számlájára, és előleg kifizetésével fogunk gázt vásárolni” – írta a polgármester.

Dominic Fritz hozzátette, minden lehetséges eszközzel a normális állapotok visszaállításán dolgozik, és kéri a szállítókat, hogy tanúsítsanak hajlandóságot és emberséget Temesvár gázellátásának biztosítása érdekében.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.