Felhívás!

Hurrá! Már költségvetés-tervezet is van!

Hurrá! Már költségvetés-tervezet is van! Románia

Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsos az Antena 3 televízióadón bejelentette: van költségvetés-tervezet, azt ma be is mutatják. Egyébként ezt jobb helyeken már az előző évben megejtik, hogy ne tavaszig kelljen vitázni. A nem létező büdzsé a tegnap több PSD-s polgármesternél (is) kiütötte a biztosítékot.

Ha lehet hinni Vâlcovnak, akkor a tervezetről a tavaszi parlamenti ülésszak megkezdésekor, tehát február 5-én vagy 6-án kezdődik az érdembeli vita a törvényhozó testületben. Ezt megelőzően még egy utolsó egyeztetés történik a büdzsétervről a kormánykoalíción belül, illetve az RMDSZ-szel. A tanácsos szerint az államháztartási törvénytervezet „nagyon kellemes meglepetéseket” tartalmaz, többek között jelentősen nő az oktatásra és az egészségügyre fordítandó összeg.

Kelemen Hunor egyébként a Szövetségi Képviselők Tanácsának múlt pénteken megtartott ülésén kifejtette, az RMDSZ szerint felelősség terheli a kormányt amiatt, hogy az elmúlt év végére nem készítette el a 2019-es költségvetést. Ugyanakkor bírálta a december végén elfogadott sürgősségi kormányrendeletet is (a bankok extra adózását is lehetővé tevő ún. kapzsisági adóról van szó – szerk.), amely „a feje tetejére állította a pénzügyi politikát”. Kelemen azt is megjegyezte, ha jó esetben februárban el is fogadják a költségvetést, áprilisig is eltarthat, míg beruházásokat lehet eszközölni. Az RMDSZ azt javasolja, halasszák el az adózást módosító kormányrendelet életbe léptetését – mondta a szövetség elnöke. Ez utóbbi kapcsán Vâlcov kategorikusan kijelentette: a „kapzsisági adóra” vonatkozó 2018/114-es sürgősségi kormányrendeletet nem fogják sem visszavonni, sem módosítani.

Tegnap a nagyvárosokat is magába foglaló Romániai Municípiumok Egyesülete (AMR) – több PSD-s polgármesterrel, így a főváros harmadik kerületét vezető Robert Negoiță-vel és más „húzós” nevekkel együtt – kirohanást intézett a Viorica Dăncilă által vezetett kormány és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ellen, felróva nekik a költségvetés hiányát, azonnali találkozót sürgetve az érintettekkel – lehetőleg még ma. Állításuk szerint az AMR már 2018 második felében noszogatta a kormányt, hogy tegyenek lépéseket a költségvetés alakítása ügyében, és felajánlották segítségüket is, hogy a 2019-es évet már büdzsével lehessen kezdeni, de ez süket fülekre talált. „Először fordul elő  az AMR történelmében, hogy a párbeszédet kezdeményező kéréseink teljes mértékben megválaszolatlanul maradtak. Most itt állunk január végén anélkül, hogy lenne egy közvitára bocsátott költségvetés-tervezet, és a sajtóból értesülünk arról, hogy a kormány azt elfogadni készül január 31-ig. Arról is nem hivatalos forrásból kellett értesülnünk, hogy a kormány azt tervezi, a területi közigazgatási egységek nem azt a pénzt kapják, amit kértek, azaz a jövedelemadó 60 százalékát” – áll az AMR közleményében, amit 31 polgármester írt alá, többek között a nagyváradi Ilie Gavril Bolojan, az aradi Gheorghe Falcă, a krajovai Mihail Genoiu és a vajdahunyadi Ovidiu Creţu.

Az AMR kérésével szemben a jövedelemadó 20%-a maradna a megyei önkormányzatoknál, és 45-50%-a községek, városok, municípiumok kasszájában. A számok tükrében nincs okunk arra a töretlen optimizmusra, amit a kormány sugall…

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. január 30., 8:06
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Az rmdsz ne csak javasolgasson,az önrendelkezés ügyében, vágjon már az asztalra !
    De mit várj egy ugyanolyan tolvaj bandától(már aki,kivételt képez nagyrészük ) mint a psd….. aki még ráadásúl költségvetése nagyrészét a román államtól kapja ,persze jogosan, ami kijár a magyar kisebbség képviseletéért,na de azt csak ők tudják hová,minek,kinek számolják azt a pár millió eurót !