Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják Kövesit

Hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják Kövesit Románia

Idézést kapott szerda este a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészségtől Laura Codruţa Kövesi. Erről maga a volt korrupcióellenes főügyész számolt be az Europa FM rádió műsorában.

Laura Codruţa Kövesi elmondta: az utóbbi napokban lejáratási kampány folyt ellene, aminek – véleménye szerint – az az oka, hogy ő a legesélyesebb az európai főügyészi tisztségre. Szerda este 8 óra után egy rendőr jelent meg lakásának ajtajában, és kézbesítette a bírák és ügyészek által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló ügyészi részleg idézését, mely szerint hivatali visszaéléssel, vesztegetés elfogadásával és hamis tanúzással gyanúsítják őt – tájékoztatott az Országos Korrupcióellenes Ügyészség volt vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

Kövesi hozzátette, ez nem tántorítja el attól, hogy megpályázza az európai főügyészi tisztséget. Azt is elmesélte: éppen szerdán nyújtott be halasztási kérelmet a legfelsőbb bírósághoz egy olyan ügyben, amelyben hétfőn lett volna tárgyalása, arra hivatkozva, hogy az adott időpontban Brüsszelben fog tartózkodni. A halasztási kérelemhez a repülőjegyét is csatolta, amelyből kiderül, hogy pénteken Brüsszelbe utazik. “Alig néhány órával később, hogy benyújtottam ezt a kérelmet, jött az idézés. Egyértelmű, hogy ezzel a módszerrel próbálnak megakadályozni, akár visszaélések árán is, hogy pályázzak erre a tisztségre, amelyre esélyes vagyok, lévén, hogy az első helyet foglalom el a jelöltek között” – mondta a DNA volt főügyésze.

Kövesi kijelentette: 24 éves szakmai tevékenysége alatt egyszer sem indult sem fegyelmi, sem büntetőjogi eljárás ellene, tudja, hogy ártatlan, de azzal is tisztában van, hogy a büntetőjogi kivizsgálás foltot ejthet a hitelén és akadályozhatja a megpályázott európai főügyészi tisztség elfoglalásában.

Sebastian Ghiță feljelentése nyomán idézték be

Laura Codruţa Kövesi volt korrupcióellenes főügyészt egy olyan feljelentés alapján idézték be az igazságszolgáltatásban dolgozók büntetőjogi ügyeit kivizsgáló ügyészséghez, amelyet Sebastian Ghiţă egykori képviselő nyújtott be tavaly decemberben – közölte szerdán Adina Florea, az említett ügyészi részleg helyettes főügyésze.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség volt vezetője, Laura Codruţa Kövesi korábban azt nyilatkozta: véleménye szerint egy tíz éves ügy miatt idézték be gyanúsítottként. Erre reagálva Adina Florea azt mondta, az idézést egy olyan feljelentés nyomán küldték ki Kövesinek, amelyet Sebastian Ghiţă volt képviselő nyújtott be 2018 decemberében. “Folyamatban lévő kivizsgálásról van szó, amelyben minden érintett személy jogait és szabadságát tiszteletben fogjuk tartani, akárcsak a kivizsgált személyek méltóságát, és mindenek előtt tiszteletben fogjuk tartani a törvényt” – jelentette ki Florea.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük