Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

FRISSÍTVE: Hétfőn kezdődnek a kormányalakítási tárgyalások

FRISSÍTVE: Hétfőn kezdődnek a kormányalakítási tárgyalások Románia

Hétfőn megkezdődnek a kormányalakítási tárgyalások a Cotroceni-palotában. Klaus Iohannis államfő egyeztetésre hívta a politikai pártok képviselőit.

Hirdetés
Hirdetés

Az államelnök szerint nagy valószínűséggel egy forduló nem lesz elegendő a válság elhárítására, arra szólította fel a politikusokat, hogy felelősen álljanak hozzá a tárgyalásokhoz. A Nemzeti Liberális Párt vezetősége bejelentette, hogy amennyiben nem körvonalazódik egy parlamenti többség, nem nevesítenek miniszterelnököt az államelnökkel való mai tárgyaláson. Ha azonban megvalósul a többségi támogatás, úgy a politikai alakulat ismét Florin Cîţut jelöli a kormányfői tisztségbe. Az ügyvivő gazdasági miniszter, a liberális Dan Vîlceanu szerint az USR-vel alkotott koalíciót nem lehet feltámasztani, amennyiben ezek továbbra is feltételekhez kötik a közös kormányzást.

Az USR visszatérne a koalícióba, és egy tárcavezetői minőségben Florin Cîţut is támogatná, miniszterelnökként azonban semmiképpen – nyilatkozta az alakulat vezetője, Dacian Cioloş. A Szociáldemokrata Párt álláspontja nem változott. Az alakulat szerint a válságból való kilábalás egyetlen megoldása az előrehozott választások megszervezése. Romániának stabil kormányra van szüksége, így az előrehozott választások lebonyolításáig egy szakértői kormány kinevezésére van szükség – hangsúlyozzák a szociáldemokraták. Ez utóbbi álláspontra helyezkedett az AUR is, míg az RMDSZ vezetői közölték, nem hisznek abban, hogy az előrehozott választások lennének a megfelelő lépés, szerintük a PNL-USR-RMDSZ koalíció visszaállítása a célravezetőbb megoldás.

Klaus Iohannis felkérésre elsőként a Nemzeti Liberális Párt megy ma délben a Cotroceni-palotába. Ezt követően a Szociáldemokrata Párt és az USR küldöttségét fogadja az államfő. A sort az AUR majd az RMDSZ folytatja, a kisebbségek parlamenti képviselete pedig zárja. Az államelnök szerint nagy valószínűséggel egy tárgyalási fordulóval nem hárul el a válság, ugyanis nem körvonalazódik egyetlen olyan koalíció sem, amely átvehetné a kormányzást. A Nemzeti Liberális Párt képviselete szerint a feszültségek enyhítése érdekében észszerűbb az, ha egyelőre nem nevesítenek kormányfőjelöltet. Azonban ha megalakul egy parlamenti többség, ismételten a párt jelenlegi elnökét javasolják kormányfőnek. Az USR nem támogat egy kisebbségi kormányt, ugyanis feltett szándéka visszatérni a koalícióba. Az alakulat vezetője, Dacian Cioloş szerint a párt támogatja Florin Cîţu tárcavezetői kinevezését, de kormányfőként nem fogadják el. A Szociáldemokraták és az AUR előrehozott választásokat sürgetnek. Az RMDSZ úgy véli, hogy nem az előrehozott választások, hanem a PNL-USR-RMDSZ koalíció visszaállítása a célravezető megoldás.

Cîţu: amikor meglesz a parlamenti támogatottságunk, kormányfőt is javasolunk

A liberálisok nem javasoltak miniszterelnök-jelöltet a Klaus Iohannis államfővel tartott konzultáción – jelentette ki Florin Cîţu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

„Amikor majd meglesz a parlamenti támogatottságunk, miniszterelnök-jelöltet is javasolni fogunk” – mondta az ügyvivő kormányfő a PNL székhelyén az elnöki hivatalban lezajlott egyeztetések után.

Beszámolója szerint elmondta az államfőnek, hogy a kormányt múlt héten az USR-ből, az AUR-ból és a PSD-ből álló parlamenti többség buktatta meg, és ennek a három pártnak kellene megoldást találnia a politikai válságra. „Nem hiszem, hogy annyira cinikusak lennének, hogy megbuktatják a kormányt, és nem ajánlanak valamit a helyére. Várjuk részükről a megoldást, de mi is megpróbálunk egy másik parlamenti többséget kialakítani” – jelentette ki a PNL elnöke.

Florin Cîţu nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint elfogadná-e a választások után megalakult koalíció helyreállítását úgy, hogy Dacian Cioloş, az USR elnöke vegye át a miniszterelnöki tisztséget. Emlékeztetett a PNL-nek arra a korábbi döntésére, hogy ha az USR megszavazza a bizalmatlansági indítványt, akkor a liberálisok már nem lépnek koalícióra ezzel a párttal. „A PNL egy felelős párt, ha lesz parlamenti többségünk, akkor javasunk majd egy miniszterelnököt” – jelentette ki.

Az ügyvivő kormányfő nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik párttal fog a PNL parlamenti többséget kialakítani. Arra hivatkozott, hogy nem akarja elárulni pártja stratégiáját. „Minden forgatókönyvet elképzelhetőnek tartok” – tette hozzá.

A PNL elnöke kizártnak nevezte, hogy ne ő legyen a liberálisok miniszterelnök-jelöltje. Az USR-re utalva azt mondta: az a párt, amely a tárgyalások feltételül szabja az ő lecserélését, „voltaképp azt üzeni, hogy nem is akar tárgyalni”.

Florin Cîţu ugyanakkor arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormány továbbra is teszi a kötelességét, meghozza a koronavírus-járvány megfékezéséhez és az energiadrágulások ellensúlyozásához szükséges lépéseket.

Ciolacu: egy konzisztens parlamenti többség nélkül nem lehet szó kisebbségi kormányról

A Szociáldemokrata Párt (PSD) közölte a Klaus Iohannis államfővel folytatott hétfői tárgyaláson, hogy egy „konzisztens” parlamenti többség nélkül nem lehet szó kisebbségi kormányról.

Erről Marcel Ciolacu pártelnök számolt be a Cotroceni-palotában lezajlott találkozó után.

A PSD vezetője szerint két lehetőség van a válság feloldására: vagy a kormányalakítást, vagy az előre hozott választásokat támogató parlamenti többség alakul ki. A szociáldemokraták az előre hozott választásokat tartják kívánatosnak, mert jelenleg nincs esély egy stabil kormányzást biztosító parlamenti többségre – jelentette ki.

Ciolacu ígéretet tett arra, hogy addig is, amíg megoldás születik, a parlament ellátja feladatát, a szociáldemokrata törvényhozók „24 órából 24-et fognak dolgozni”. A energiaárak korlátozására vonatkozó törvénytervezetet már be is nyújtották a házbizottságokhoz – tette hozzá a PSD elnöke.

Kijelentette, az államfő szándékaitól függetlenül ki kell írni az előre hozott választásokat, ha egy parlamenti többség úgy dönt, hogy urnákhoz kell hívni a szavazókat.

Sajtótájékoztatóján a PSD elnöke elmondta, az államfő nem tud a parlament akaratával szembeszegülni. „Nem tudja megfékezni azt a parlamenti többséget, amelyik egymás után megbuktatná a kormányokat” – jelentette ki.

Marcel Ciolacu kifejtette: ha a képviselők és szenátorok többsége egyetért az előre hozott választásokkal, akkor erről politikai megállapodás születik. Ennek nyomán létrejön egy szakértői kormány, amelyik egy idő után lemond. „És akkor megnyílik a lehetőség az előrehozott választások kiírására. (…) Románia elnökének be kell tartania az alkotmányos feladatkörét” – jelentette ki a politikus.

Újságírói kérdésre válaszolva Marcel Ciolacu kizárta azt a lehetőséget, hogy a PSD a parlamentből támogasson egy kisebbségi kormányt. „Romániának stabil, parlamenti többséggel rendelkező kormányra van szüksége. Nem kísérletezhet ilyesmivel, amikor egyszerre négy válsággal kell megküzdenünk” – fogalmazott a pártelnök, hozzátéve azt is, hogy jelenleg a szociáldemokraták egyetlen párttal sem tárgyalnak a közös kormányzásról.

Cioloş: nagyon komoly javaslatot tettünk kormányfőjelöltre

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) „nagyon komoly” javaslatot tett kormányfőjelöltre és egy intézkedéscsomag-javaslatot is Klaus Iohannis államelnök elé terjesztett a Cotroceni-palotában lezajlott hétfői tárgyalásokon – mondta a párt elnöke, Dacian Cioloş.

Az USR az alakulat elnökét, vagyis Dacian Cioloşt javasolta a miniszterelnöki tisztségre – számolt be a politikus. Közlése szerint az államfő megerősítette a megbeszélésen, hogy más kormányfőjavaslatot nem kapott a többi párttól, és ígéretet tett, hogy „nagyon komolyan” elemezni fogja az USR indítványát.

„Most az államfő térfelén pattog a labda” – összegezte az USR elnöke.

Simion: arra kértük az államfőt, hogy mondassa le Cîţut

Florin Cîţu ügyvezető kormányfő lemondatását kérte hétfőn a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az államfőtől az elnöki hivatalban tartott kormányalakítási egyeztetéseken – számolt be a Klaus Iohanisszal tartott tárgyalások után a párt társelnöke, George Simion.

A politikus elmondta, az AUR szerint az államfőnek mielőbb olyan miniszterelnök-jelöltet kell nevesítenie, aki képes egy teljes jogkörű kormányt megalakítani. „Más megoldást nem tudunk elfogadni. Klaus Iohannisnak komolyan kellene vennie a közvetítői szerepét. Első lépésként mondassa le Florin Cîţut” – jelentette ki.

George Simion közlése szerint pártjának küldöttsége az államfőnek egy független miniszterelnök által irányított, szakértői kormány felállítására tett javaslatot, amelyikkel az ország átvészelheti a téli időszakot, de akár tavaszig is elnyúlhatna a mandátuma.

„Mi megoldásokat javasoltunk. Iohannison múlik, hogy mennyire lesz nyitott ezekre. Jó szándékainak első jele az lehetne, hogy sürgősen lemondásra szólítja fel Florin Cîţut, mert ameddig ő az ügyvivő kormányfő, addig veszélyben van az ország” – mondta Simion.

Kelemen: az RMDSZ elvállalná egy átmeneti kormány irányítását jövő év áprilisáig

Átmeneti megoldásként egy RMDSZ-es miniszterelnök által irányított kormány felállítására tett javaslatot az államfőnek az elnöki hivatalban tartott hétfői egyeztetéseken a szövetség küldöttsége – számolt be a Klaus Iohannisszal folytatott tárgyalásairól Kelemen Hunor.

Sajtótájékoztatóján a szövetségi elnöke elmondta: közölte az államfővel, hogy nincs vesztegetni való idő, olyan megoldást kell sürgősen találni a politikai válság feloldására, amellyel átvészelhető a jelenlegi nehéz időszak. Ezért ha nem sikerül helyreállítani a választások után alakult koalíciót, az RMDSZ elvállalná egy átmeneti kormány irányítását jövő év áprilisáig, ha a többi párt nyitott erre. Hangsúlyozta, hogy ennek a kormánynak korlátozott mandátuma lenne, de felállítására mielőbb szükség van, mert bizonyos intézkedéseket csak sürgősségi rendeletekkel lehet meghozni.

Kelemen Hunor újságírói kérdésre elmondta, az előrehozott választások kiírását „szinte lehetetlennek” tartja. Arra a kérdésre, hogy javasolt-e az államfőnek egy miniszterelnök-jelöltet, a politikus kijelentette: „A kollégáim azt mondták, hogy ha elfogadják a javaslatunkat, akkor magamat javaslom kormányfőnek, de ezt különösebben nem részleteztük” – mondta az RMDSZ elnöke.

(Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük