Felhívás!

Házközi bizottság hoznának létre a külhoni voksolás jobbítása érdekében

Házközi bizottság hoznának létre a külhoni voksolás jobbítása érdekében Románia

A két házbizottság kedden jóváhagyta, hogy a parlament együttes plénuma elé terjessze a javaslatot egy házközi bizottság létrehozásáról, amely sürgősségi jelleggel megvitatná a választási törvényt módosító jogszabálytervezeteket a külhoni szavazás jobbítása érdekében.

“Az EP-választások alkalmával a külhoni szavazókörzetekben tapasztalt működésbeli rendellenességek nyomán, amelyek 2014-től kezdődően folyamatosan ismétlődnek, javasolom, hogy hozzunk létre egy házközi bizottságot, amely elemezné a helyzetet és konkrét módosító javaslatokat tenne a külföldön zajló szavazás megszervezését és menetét leszögező törvény módosítására. A problémát sürgősen meg kell oldani, hiszen 2020 végéig legalább három választásunk lesz” – áll a Călin Popescu-Tăriceanu szenátuselnök által a két ház együttes házbizottságának benyújtott kérésében.

Tăriceanu szerint a parlamentnek “rugalmas, hatékony, bürokratikus elemektől mentes megoldást kell találnia, hogy megkönnyítse a külföldön élő román állampolgárok szavazását”.

“Megegyeztünk, hogy az ülésszak végéig a bizottságnak elő kell állnia egy javaslattal, amit a parlament elé terjesztünk” – szögezte le még Tăriceanu.

Alina Gorghiu, a szenátus liberális alelnöke szerint a parlament plénuma első együttes ülésén jóvá fogja hagyni a bizottság létrehozását.

“Egyetértettünk a bizottság létrehozásával, de azzal a feltétellel, hogy előbb a már benyújtott módosító javaslatokat vitatják meg. Az ellenzék már öt-hat, a levélben elküldhető voksra, az elektronikus szavazásra vonatkozó javaslatot nyújtott be az alsóházba. (…) Legkésőbb szeptember elsején meg kell jelennie a törvénymódosításnak a Hivatalos Közlönyben”- fejtette ki Gorghiu a két házbizottság együttes ülése után.

Megvizsgálják a népszavazás eredményének gyakorlatba ültetéséhez szükséges módosításokat

A szenátus és a képviselőház jogi bizottsága külön-külön megvizsgálja, milyen törvény-, illetve alkotmánymódosításokat kell hozni a május 26-i népszavazás nyomán, jelentette be kedden Călin Popescu-Tăriceanu.

“A szenátus házbizottsági ülésén meg fogjuk bízni a jogi bizottságot, hogy elemezze, milyen törvény- és alkotmánymódosításokra van szükség a népszavazás eredményének gyakorlatba ültetéséhez. A lehető leggyorsabban kell cselekedni. Ez a folyamat nagy munkával jár, és a felsőházban a jogi és az alkotmányosságot felügyelő szakbizottságoknak kell foglalkozniuk az üggyel” – mondta Tăriceanu a két házbizottság együttes ülése után.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.