Felhívás!

Hatósági felügyelet alá helyezték Costel Alexe volt környezetvédelmi minisztert

Hatósági felügyelet alá helyezték Costel Alexe volt környezetvédelmi minisztert Románia

Costel Alexe, a Iaşi megyei tanács elnöke szerdán bejelentette, hogy hatósági felügyelet alá helyezték, emiatt önként lemond a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöki tisztségéről, megyei tanácselnökként azonban továbbra is ellátja feladatait.

Alexe ártatlannak nevezte magát szerdán kiadott sajtóközleményében.

Ebben arról tájékoztat, hogy kedden, április 27-én behívták a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA), és közölték vele, hogy korrupcióval gyanúsítják, és hatósági felügyelet alá vonják.

“Ártatlan vagyok, és meggyőződésem, hogy ezt be fogom bizonyítani a bíróság előtt” – írja a politikus.

Hozzáteszi: becsületbeli kérdésnek tartja, hogy önként lemondjon pártja helyi szervezetének éléről, hogy az ellene folyó bűnvádi eljárás semmilyen módon ne befolyásolja a szervezet működését és megítélését.

DNA: Costel Alexe nem hagyhatja el az országot

A korrupcióellenes ügyészség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított Costel Alexe volt környezetvédelmi, víz- és erdőügyi miniszter ellen, akit 60 napra, vagyis június 25-éig hatósági felügyelet alá helyezett.

Costel Alexét vesztegetés elfogadásával és sikkasztásra való felbujtással gyanúsítják.

Bűnvádi eljárás indult ugyanabban az ügyben egy acélgyár vezetője ellen is, vesztegetés és sikkasztás miatt.

A DNA szerdán közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a két gyanúsítottnak a hatósági felügyelet idején nincs joga elhagyni az országot, és nem kommunikálhatnak bizonyos személyekkel sem közvetett, sem közvetlen úton.

Az ügyészek szerint Alexe 2020. április 6-án környezetvédelmi miniszteri minőségében termékeket kért egy acélgyár menedzserétől a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó tanúsítványának ingyenes kiállításáért cserébe, illetve azért, hogy elvégezze egy nem szabályszerű hulladéklerakat bezárásának monitorozását, amely az érintett vállalat feladata volt. Ez a hulladéklerakat egyike annak a 68 lezáratlan lerakatnak, amelyek miatt az Európai Unió Bírósága 2018-ban elmarasztalta a román államot, mivel nem teljesítette a hulladéklerakatok mielőbbi lezárására vonatkozó kötelezettségét. Ennek következtében Romániának rendszeresen jelentést kell tennie az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítéletében említett lerakatok állapotáról.

A 22 tonnányi acéltermék 2020. április 23-án, illetve július 7-én került a volt miniszter birtokába, az átadásra egy rokona cégénél került sor. A vesztegetésként kapott acéltermékek értéke 99.956 lej. A fémlemeztermékeket az üzem vezetőjének, az ügy másik gyanúsítottjának utasítására tulajdonították el az acélgyártól, és a tulajdonoscserét fiktív szponzori szerződésekkel igazolták – állítja a nyomozó hatóság.

Az ügyben más személyek ellen is vizsgálódik a DNA.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.