Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hatósági felügyelet alá helyezték Costel Alexe volt környezetvédelmi minisztert

Hatósági felügyelet alá helyezték Costel Alexe volt környezetvédelmi minisztert Románia

Costel Alexe, a Iaşi megyei tanács elnöke szerdán bejelentette, hogy hatósági felügyelet alá helyezték, emiatt önként lemond a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Iaşi megyei szervezetének elnöki tisztségéről, megyei tanácselnökként azonban továbbra is ellátja feladatait.

Hirdetés
Hirdetés

Alexe ártatlannak nevezte magát szerdán kiadott sajtóközleményében.

Ebben arról tájékoztat, hogy kedden, április 27-én behívták a korrupcióellenes ügyészséghez (DNA), és közölték vele, hogy korrupcióval gyanúsítják, és hatósági felügyelet alá vonják.

“Ártatlan vagyok, és meggyőződésem, hogy ezt be fogom bizonyítani a bíróság előtt” – írja a politikus.

Hozzáteszi: becsületbeli kérdésnek tartja, hogy önként lemondjon pártja helyi szervezetének éléről, hogy az ellene folyó bűnvádi eljárás semmilyen módon ne befolyásolja a szervezet működését és megítélését.

DNA: Costel Alexe nem hagyhatja el az országot

A korrupcióellenes ügyészség közölte, hogy bűnvádi eljárást indított Costel Alexe volt környezetvédelmi, víz- és erdőügyi miniszter ellen, akit 60 napra, vagyis június 25-éig hatósági felügyelet alá helyezett.

Costel Alexét vesztegetés elfogadásával és sikkasztásra való felbujtással gyanúsítják.

Bűnvádi eljárás indult ugyanabban az ügyben egy acélgyár vezetője ellen is, vesztegetés és sikkasztás miatt.

A DNA szerdán közölte az Agerpres hírügynökséggel, hogy a két gyanúsítottnak a hatósági felügyelet idején nincs joga elhagyni az országot, és nem kommunikálhatnak bizonyos személyekkel sem közvetett, sem közvetlen úton.

Az ügyészek szerint Alexe 2020. április 6-án környezetvédelmi miniszteri minőségében termékeket kért egy acélgyár menedzserétől a gyár üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó tanúsítványának ingyenes kiállításáért cserébe, illetve azért, hogy elvégezze egy nem szabályszerű hulladéklerakat bezárásának monitorozását, amely az érintett vállalat feladata volt. Ez a hulladéklerakat egyike annak a 68 lezáratlan lerakatnak, amelyek miatt az Európai Unió Bírósága 2018-ban elmarasztalta a román államot, mivel nem teljesítette a hulladéklerakatok mielőbbi lezárására vonatkozó kötelezettségét. Ennek következtében Romániának rendszeresen jelentést kell tennie az Európai Unió Bíróságának (EUB) ítéletében említett lerakatok állapotáról.

A 22 tonnányi acéltermék 2020. április 23-án, illetve július 7-én került a volt miniszter birtokába, az átadásra egy rokona cégénél került sor. A vesztegetésként kapott acéltermékek értéke 99.956 lej. A fémlemeztermékeket az üzem vezetőjének, az ügy másik gyanúsítottjának utasítására tulajdonították el az acélgyártól, és a tulajdonoscserét fiktív szponzori szerződésekkel igazolták – állítja a nyomozó hatóság.

Az ügyben más személyek ellen is vizsgálódik a DNA.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük