Felhívás!

Határozottságot vár el a prefektusoktól az államfő

Határozottságot vár el a prefektusoktól az államfő Románia

Határozottságot kért a prefektusoktól Klaus Iohannis államfő a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedések gyakorlatba ültetésében.

Az elnök távértekezletet tartott a prefektusokkal a kormányfő és több miniszter jelenlétében.

Iohannis rámutatott, a hét elejétől érvényes korlátozó intézkedéseket “határozott, korrekt és világos módon, megfelelő magyarázatok kíséretében” kell gyakorlatba ültetniük a prefektusi hivataloknak, rendőrségnek, csendőrségnek.

“Itt most nem politikai intézkedésekről van szó (…), hanem elengedhetetlenül fontos közegészségügyi intézkedésekről, és sok ember élete forog kockán” – fogalmazott az államfő, hangsúlyozva a megfelelő kommunikáció szükségességét. “Közöljék az intézkedéseket, közöljék, hogy mi történik, de ne legyenek pánikkeltő hírek forrásai. Ez hiba lenne. Mindannyiunkat aggodalommal tölt el a helyzet, de nem szabad bepánikolnunk. Nagyon határozottaknak kell lennünk, tiszta fejjel kell döntéseket hoznunk, és egyetlen célunk kell hogy legyen: az emberek egészsége” – tette hozzá.

Iohannis szerint az új intézkedések “helyesek és jól kigondoltak”, és várhatóan két, legtöbb három hét múlva mutatkoznak majd meg az eredményeik.

A kormány által három-négy héttel ezelőtt hozott intézkedések is eredményesek voltak, hiszen immáron a harmadik hete 10 ezer körül stagnál a napi új esetek száma, de nem voltak elégségesek, mert az intenzív terápiás ellátást igénylő betegek száma tovább nőtt, ezért volt szükség a szigorításokra – hangsúlyozta.

Iohannis ismét elmondta, hogy Románia várhatóan 2021 első negyedében kapja meg az első adagot a koronavírus elleni vakcinából. Első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, aztán a kockázati csoportokba tartozók következnek, a teljes lakosság beoltása pedig legkorábban tavasszal vagy nyáron várható – emelte ki.

Orban: vonják be a polgármestereket is a koronavírus elleni harcba

Ludovic Orban miniszterelnök azt kérte csütörtökön a prefektusoktól, hogy a frissen megválasztott polgármestereket is vonják be a koronavírus elleni harcba, a korlátozó intézkedések gyakorlatba ültetésére irányuló erőfeszítésekbe.

A prefektusokkal tartott távértekezleten a kormányfő leszögezte, a hatóságoknak megfelelően el kell magyarázniuk az embereknek a hétfőtől életbe lépett korlátozások lényegét, és gondoskodniuk kell ezek betartatásáról.

A miniszterelnök szerint a polgármestereknek is ki kell venniük a részüket ebből a munkából. Mint mondta, csak a polgármester függesztheti fel egy cég működési engedélyét, ha az nem tartja be a védelmi intézkedéseket, ugyanakkor a helyi rendőrség munkájának támogatásával is segíthetik a szabályok betartatását.

A kormányfő ugyanakkor arra kérte a prefektusokat, a Munkaügyi Felügyelőségekkel közösen tárgyaljanak a munkaadókkal a csoportbontásos munkáról, amellyel a cél a tömegközlekedési eszközök zsúfoltságának megszüntetése.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.