Felhívás!

Halálos medvetámadás történt Hargita megyében

Halálos medvetámadás történt Hargita megyében Románia

Halálos medvetámadás történt péntek délelőtt a Hargita megyei Kőrispatakon.

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője az MTI-nek elmondta: meghalt az a 35 éves férfi, akire pénteken rátámadt egy medve a Hargita és Maros megye határán fekvő Kőrispatak határában.

A férfi negyedmagával dolgozott az erdőben, amikor – a sürgősségi bejelentést tevő személy szerint – ráakadtak a medve barlangjára. Az állat súlyosan megsebesítette a férfit, a társai szekéren szállították a faluba, egy olyan helyre, ahol már volt telefonos térerő, és riasztani tudták a mentőket.

Péter Szilárd tájékoztatása szerint az áldozat egy 35 éves, az Etéd községhez tartozó kőrispataki férfi, akit a medve a mellkasán és a karjain harapott meg. Előbb a székelykeresztúri mentősök vették át az eszméletlen áldozatot, aztán a székelyudvarhelyi rohammentősök próbálták feléleszteni, de a férfinak a mellkasi és felső végtagi sérülései mellett feltételezhetően belső sérülései is voltak, ezért az újraélesztés eredménytelennek bizonyult.

A férfihez mentőhelikopter küldtek, de visszafordult, miután a székelyudvarhelyi rohammentősök megállapították a halál beálltát.

Fazakas Attila, a székelykeresztúri Hubertus Vadászegyesület elnöke az Agerpres hírügynökséget tájékoztatta, hogy a fiatal férfi másik három társával együtt az erdőbe ment szekérrel, virágföldért. Hazafelé tartva, az erdő szélén a férfi leszállt a szekérről, akkor támadt rá hirtelen a medve.

Fazakas úgy gyanítja, hogy egy anyamedvéről van szó, amely ebben az időszakban sokkal agresszívebb, mivel bocsait védelmezi.

“Nagyon nagy a medvepopuláció a környéken, nem tudom, kinek kell ez, hogy a végén minket esznek meg. És ez a kezdet, a medvék most kezdenek megjelenni a telelés után és lesznek még támadások, mert nagyon nagy a populáció. (…) Tavaly csak két medvét lőhettünk ki egy 24 ezer hektáros területről. (…) Nem csak az emberek vannak veszélyben, a medvék elpusztítják az őzeket és a szarvasokat is” – magyarázta Fazakas.

Hozzátette, a környezetvédelmi minisztérium nagyon kevés kilövési engedélyt ad már évek óta, évente egy-két példányra, ez pedig messze nem elég egy ilyen méretű populáció esetében. A vadászegyesület vezetője azt is elmondta, megpróbálják azonosítani az emberhalált okozó példányt, és kérni fogják a minisztériumtól az engedélyt a kilövésére.

A medve által megölt férfi egyedül nevelte két kiskorú lányát, szociális segélyben részesült és napszámos munkákat végzett a faluban.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 22., 23:06
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Sajnalatos.De valojaban mit is keresett az erdoben?! Talan favagni ment?! Es mit keresett a medve barlangjanal?!Fokeppen ilyenkor,tavasszal mikor a medvek teli almukbol kezdenek folkelni?! Talan egy ujabb orvvadaszat,mely ezuttal nem sikerult?!

  • User
   Dátum: 2019. március 25., 8:47
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Az eset tenyleg sajnalatos.Az a szomoru,hogy bar az allatok is Isten teremtmenyei megtortenhet egy ilyen szanalmas dolog.Szerencsetlen ember hatrahagyott ket neveletlen gyermeket akik valoszinu arvahazba kerulnek.A medve elete ezek szerint tobbet er mint egy embere!A cikkbe viszont levan vilagosan irva,hogy viragfoldert mentek,de ha tilosban fat is hoztak,gondolom bar torvenybe utkozik de ra volt szorulva szerencsetlen.Az orvvadaszat nem tudom,hogy jon a kepben?Mibol gondolna On,hogy egy olyan embernek aki szocialis segelyen tart el egy csaladaot lenne tobb ezer lejes fegyvere,mert ugye tudjuk,hogy a vadaszat nem olcso mullatsag es csak az elitebb reteg kepes ilyen borsos sporttal foglalkozni.

  • User
   Dátum: 2019. március 25., 11:57
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Na az, aki ne értett egyet ,arra a beírásomra,hogy a maci nem játék,kerekedjen fel és látogassa meg a barlangját és kérje fel a mackómamát egy keringőre.A tapasztalatait meg ossza meg velünk is,valahogy így:Bekötözve, kórházi ágyon…Riporter:Elment a barlanghoz?-Igen.-Miért?Hogy megnézzem.-És megtalálta?-Meg!

 • User
  Dátum: 2019. március 25., 13:20
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Érdemes elolvasni a hivatalos nyilatkozatokat. Azok szerint odament a barlanghoz, követ, fákat dobott a barlang felé, majd még közelebb ment. Ekkor jött elő az ideges állat. Hát hogy is mondjam. Tragédia, de valahogy olyan, mint amikor úgy kezdődött, hogy a szomszéd visszaütött.