Felhívás!

Gheorghiţă: valószínűleg januárban kezdődhet el az 5 és 11 év közötti gyerekek oltása

Gheorghiţă: valószínűleg januárban kezdődhet el az 5 és 11 év közötti gyerekek oltása Románia

Romániában vélhetően januárban kezdődik el az 5 és 11 év közötti gyerekek koronavírus elleni oltása – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă azt mondta, az 5 és 11 év közötti gyerekek a már működő oltóközpontokon belül kialakítandó rendelőkben és a családorvosi rendelőkben vehetik majd fel az oltást. Ez a korosztály a Pfizer által kifejlesztett vakcinát kapja, 21 napos eltéréssel két, 10 mikrogrammos dózist.

Az oltóanyag-szállítási menetrend szerint az első gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány januárban érkezik Romániába, így várhatóan január második felében kezdődhet el ennek a korosztálynak az oltása.

Gheorghiţă hangsúlyozta, minden gyermek megkaphatja a vakcinát, a krónikus betegségben szenvedők, illetve a kockázati csoportba tartozó felnőttel egy háztartásba élő gyermekek számára azonban különösen ajánlott az immunizálás.

A hatóságok a 20 százalékos átoltottság elérésére számítanak ebben a korosztályban, ami mintegy 240 ezer gyermek beoltását jelentené.

Meghosszabbítják 1,6 millió adag oltás szavatossági idejét

Gheorghiță bejelentette, meghosszabbítják a hazai egészségügyi hatóságok 1,6 millió adag koronavírus elleni oltás szavatossági idejét.

Az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke elmondta, a december 8-tól gyártott Moderna-vakcina szavatossági ideje -20 fokon tárolva 9 hónap lesz, az Európai Gyógyszerügynökség pedig jóváhagyta azon december 8. előtt gyártott dózisok szavatossági idejének visszamenőleges meghosszabbítását is, amelyeket eddig -20 fokon tároltak.

Valeriu Gheorghiţă tájékoztatása szerint az intézkedés 1,6 millió adag Moderna-vakcinát érint. Ezeknek a címkéjén is feltüntetik az új szavatossági időt.

A katonaorvos beszámolt arról is, hogy az elmúlt négy hétben 379.664-en adatták be a koronavírus elleni oltás első adagját, és szeptember elsejétől mostanig az október 25-31. közötti héten tették meg a legtöbben (több mint 575 ezren) ezt a lépést. Az emlékeztető (harmadik) oltást eddig 1.820.000 személy kapta meg, a legalább hat hónapja teljeskörűen beoltottak 42 százaléka. Az országban eddig összesen 15,5 adag vakcinát használtak el – sorolta az adatokat Valeriu Gheorghiţă.

Kitért arra is, hogy jelenleg Bukarestben a legnagyobb az átoltottsági arány, a 12 éven felüli rezidens lakosság mintegy 66 százaléka kapta meg legalább az első adag oltást. Továbbá öt megyében – Kolozs, Konstanca, Szeben, Ilfov és Brassó – haladja meg az arány az ötven százalékot. Mellékhatásokat keveset jegyeztek, 1000 oltásonként 1,26 esetben – számolt be a katonaorvos.

Vannak arra utaló jelek, hogy az omikron-variáns aeroszol útján is terjed

Gheorghiță kijelentette, vannak arra utaló jelek, hogy a koronavírus omikron-variánsa aeroszol útján is terjed.

Az oltásparancsnok sajtótájékoztatóján rámutatott, Dániában, Norvégiában, Nagy-Britanniában és több más országban exponenciálisan nő a koronavírusos esetek száma, és a megbetegedések nagy részét már az omikron-variáns okozza, amely sokkal gyorsabban terjed, mint az eddigi vírusváltozatok. Szerinte ennek legalább két oka van: egyrészt hogy ez a variáns sokkal gyorsabban szaporodik, másrészt hogy könnyebben megkerüli az immunválaszt.

“Mi több: vannak arra utaló adatok is, hogy nemcsak cseppfertőzéssel, hanem aerogén úton, aeroszol révén is terjed, ami növeli a fertőzőképességét, különösen a zárt, rosszul szellőző terekben” – magyarázta.

Gheorghiţă kiemelte, azok az országok élvezik a legnagyobb védettséget az omikron-variánssal szemben, amelyekben magas az átoltottság. Mint mondta, egyelőre nem tekinthető mérvadónak az, hogy az új vírusváltozattal megfertőződött romániaiak tünetmentesek vagy a betegség enyhe tünetei jelentkeztek náluk, ugyanis valamennyien vagy be vannak oltva, vagy átestek a Covidon. Ebből tehát nem lehet következtetni arra, hogy mi történik majd, ha egy alacsony átoltottságú országban terjedni kezd ez a vírus.

“Az üzenetünk egyértelmű: ne abból induljunk ki, hogy velünk nem fog megtörténni, hogy ezúttal is megússzuk és nem fertőződünk meg. Amilyen fertőző ez a változat, csekély az esély arra, hogy – legalábbis a sűrűn lakott területeken – ne kerüljünk kapcsolatba vele” – figyelmeztetett.

Az oltásparancsnok kiemelte, fontos lassítani az omikron terjedését, amihez elsősorban a járványügyi intézkedések betartására van szükség, a megbetegedés súlyos formáival szemben pedig oltással lehet védekezni.

Más országokhoz hasonlóan minden bizonnyal előbb-utóbb Romániában is ismét elkezdenek nőni az esetszámok, ezért a szakember a szabályok betartására és elővigyázatosságra int mindenkit a téli ünnepek alatt.

A Covid-igazolvány bevezetésére a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez van szükség

Gheorghiță elmondta, a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetésére a koronavírus-járvány terjedésének megfékezéséhez van szükség, különös tekintettel az omikron-variáns megjelenésére.

Az oltásparancsnok rámutatott arra, hogy az igazolvány bevezetésének célja megelőzni a súlyos megbetegedéseket, a kórházak túlterheltségét. Hozzátette, mára egyértelmű, hogy csupán az oltással nem állítható meg az omikron-variáns terjedése. Így a Covid-igazolvány szerepe elsősorban a súlyos megbetegedések megelőzése lesz.

Gheorghiţă elmondta, még nincs elég tudományos adat arról, hogy milyen mértékben terjesztik az omikron-variánst a beoltott vagy a betegségen átesett személyek, éppen ezért fontos az óvatosság. “Szükség van a Covid-igazolvány munkahelyi bevezetésére, hogy korlátozhassuk a koronavírus terjedését” – hangsúlyozta a katonaorvos.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.