Felhívás!

Gheorghiță: több tízezer adag AstraZeneca oltás fog lejárni a hónap végén

Gheorghiță: több tízezer adag AstraZeneca oltás fog lejárni a hónap végén Románia

A múlt hét végén Romániában mintegy 6 millió adag volt raktáron a négy, hazánkban használt oltóanyagtípusból, és ebből mintegy 35 ezer adag AstraZeneca által gyártott vakcina június 30-án lejár – mondta vasárnap a Digi24-nek Valeriu Gheorghiță, az országos oltási kampány koordinátora.

“Megpróbáljuk szétosztani – ezek valójában olyan dózisok, amelyek a közegészségügyi igazgatóságok, a regionális raktárközpontok és az oltóközpontok szintjén találhatók. Ezek olyan adagok, amelyeket már régen kiosztottak, de mivel jelentősen csökkent az ezzel a vakcinával beoltott emberek száma, nyilvánvalóan fennáll a veszélye annak, hogy ezek az adagok az elkövetkező időszakban lejárnak. Ezért fontos számunkra, hogy növeljük a tárolási kapacitást, másrészt pedig elkerüljük, hogy ezek a dózisok lejárjanak” – mondta Valeriu Gheorghiță.

Kifejtette, hogy ezeket a dózisokat vagy európai szinten kell újraosztani, vagy a viszonteladási vagy adományozási mechanizmusba kell belépni. “Etikus és természetes, hogy azok részesüljenek a vakcinákból, akiknek szükségük van rá, és vannak olyan országok, amelyek nem jutottak olyan könnyen vakcinákhoz, mint Románia, vagy más európai országok, ezért fontos, hogy támogassunk más országokat, hogy kiegyenlítsük a vakcinákhoz való hozzáférést” – mondta Valeriu Gheorghiță.

A múlt héten a kormány sürgősségi rendeletet fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy a román állam oltóanyagadagokat adjon el és adományozzon. Románia az oltási kampány kezdete óta mintegy 16 millió adag vakcinát kapott, és ennek közel 60%-át felhasználták – mondta az orvos.

(Digi24)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.