Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiţă: nem ajánlott két koronavírus elleni vakcinát kombinálni

Gheorghiţă: nem ajánlott két koronavírus elleni vakcinát kombinálni Románia

Nem ajánlott két koronavírus elleni vakcinát kombinálni – jelentette ki szerda este a közszolgálati televízió műsorában a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

Hirdetés
Hirdetés

Dr. Valeriu Gheorghiţát arról kérdezték, hogy mi a teendő akkor, amikor olyan személyeknek, akik megkapták az AstraZeneca által kifejlesztett oltás első adagját, fenntartásaik vannak a második dózis felvételét illetően.

A szakember kifejtette: az AstraZeneca oltását követő esetleges vérrögképződés a beoltott személy immunválaszának függvénye. Ha tehát valakinél esetleg vérrögképződés indult az első dózis után, akkor nyilván ellenjavallt, hogy megkapja a második adagot, arra viszont egyáltalán nem számítanak, hogy ez a mellékhatás a második dózis után lépjen fel.

Rámutatott: olyan országokban, ahol sok embert oltottak ezzel a vakcinával, nem volt példa rá, hogy a mellékhatás a második dózist követően lépett volna fel.

Hozzátette: jelen állás szerin nem ajánlott a koronavírus elleni oltások kombinációja, azaz hogy valaki egy másik típusú vakcinából kapja a második dózist, mint az elsőt kapta.

Kifejtette: „teljesen természetes”, hogy bizalmatlanság jelent meg az AstraZenecával kapcsolatban, de mérlegelni kell az oltás előnyeit és a betegség kockázatát. Úgy véli: szerencsés lenne, ha az Európai Unió szintjén egységes álláspontot alakítanának ki, mert csak növeli a konfúziót az, hogy a különböző országok eltérő intézkedéseket alkalmaznak, jóllehet ugyanazok a tudományos tények álltak rendelkezésre.

Dr. Valeriu Gheorghiţă elismerte: a rendelkezésre álló vakcinák „nem tökéletesek”, ezért fontos, hogy monitorozzák a történéseket, hogy időben reagálni tudjanak esetleges vészjelekre.

Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy nőne a mellékhatások kockázata

Valeriu Gheorghiţă arról tájékoztatott, hogy megbeszélést fognak tartani mindazon intézmények képviselői, amelyek illetékesek az Európai Gyógyszerügynökség AstraZeneca oltásával kapcsolatos ajánlásainak felülvizsgálatában, de jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy nőne a mellékhatások kockázata.

Valeriu Gheorghiţă hozzátette, egyelőre semmi nem utal arra, hogy nagyobb lenne a mellékhatások kockázata, sőt, az AstraZeneca második dózisa után sokkal ritkábban jelentkezik mellékhatás, mint az első dózis után.

A vérrögképződéses mellékhatásokról a katonaorvos nyomatékosította, hogy egymillió beadott AstraZeneca oltás közül a becslések szerint körülbelül 3,5 esetben jelentkezett ez a mellékhatás, ami nagyon alacsony előfordulási rátát jelent.

Azt is kifejtette, fontos, hogy dolgozzanak ki egy klinikai protokollt, amely alapján kezelhetők az esetleges mellékhatások.

Gheorghiţă elmondása szerint Romániában több mint 300.000 ember kapta már meg az AstraZeneca oltás első dózisát, és senkinél nem jelentkezett vérrögképződés.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük