Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiţă: lassan, de folyamatosan növekszik az új fertőzések száma

Gheorghiţă: lassan, de folyamatosan növekszik az új fertőzések száma Románia

Az elmúlt hetekben lassan, de folyamatosan növekedett a koronavírusos fertőzéses esetek száma – közölte kedden az oltással kapcsolatos tevékenységeket koordináló bizottság elnöke, Valeriu Gheorghiţă.

Hirdetés
Hirdetés

Sajtótájékoztatóján a katonaorvos elmondta, az elmúlt két hétben igazolt új esetek 81,5 százalékában olyan személyek fertőződtek meg, akik nem kaptak oltást, a halálos áldozatok 92,6 százaléka pedig szintén immunizálatlan beteg volt. Az új fertőzések korcsoportok szerinti elemzése azt mutatja, hogy a vírus elsősorban a 40 év alattiak körében terjed. A fertőzöttek átlagéletkora csökkenő tendenciát mutat, az elmúlt két hétben 43 év volt, miközben a tesztelt populáció átlagéletkora 48 év. A halálos áldozatok átlagéletkora szintén csökkenőben van, az elmúlt két hétben 69 év volt, az előző két hétben pedig 71 év – sorolta az adatokat Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos tájékoztatása szerint az augusztus 2-8. közötti héten jegyzett fertőzésekből 313-at okozott a koronavírus Delta variánsa, ez 51 esettel több, mint előző héten. A 313 fertőzött személy több mint 80 százaléka nem volt beoltva. A Delta variánssal fertőzöttek közül 19-en haltak meg, köztük egyetlen olyan személy, aki korábban megkapta az oltás mindkét dózisát.

„Brit és izraeli felmérésekből tudjuk, hogy az alkalmazott vakcinától függetlenül a teljes immunizáltság 90 százalékos hatékonysággal megelőzi a kórházi kezelést igénylő, illetve a súlyos megbetegedést, valamint az elhalálozást” – közölte Valeriu Gheorghiţă.

A katonaorvos megemlítette azt is, hogy egy szingapúri felmérés szerint a Delta variánssal fertőzött és teljesen immunizált személyek körében rövidebb a betegség lefolyása és a tünetek is enyhébbek, mint azoknál, akik nincsenek beoltva.

A romániai községek 95 százalékában elkezdődött a beoltás

A romániai községek mintegy 95 százalékában elkezdődött a koronavírus elleni oltás – jelentette ki kedden az országos oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă közlése szerint A város beoltja a falut elnevezésű kezdeményezés keretében a romániai községek 95 százalékában, azaz 2776 településen kezdődött el az oltási tevékenység, és 1677-ben le is zárult már.

Az oltási kampány elejétől több mint 2,5 millió adag oltóanyagot használtak fel vidéki településeken, ami az országban eddig összesen felhasznált dózisok 26 százalékát teszi ki. A falun élők közül 1,1 millió személy kapta meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját. „Gyakorlatilag városon kétszer nagyobb az átoltottsági arány, mint falun” – tette hozzá.

A katonaorvos elmondta, a településeken korábban kialakított oltóközpontok mintegy 20 százaléka ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét, 615 továbbra is működik, mintegy 60 százalékuk csökkentett nyitvatartással.

A családorvosok 32,5 százaléka, azaz 3114-en vesznek részt az oltási kampányban, augusztus 9-éig több mint 308 ezer személyt immunizáltak a családorvosi rendelőkben.

Az állami kórházak közül 148-ban van lehetőségük az oltás felvételére a beutalt krónikus betegeknek, és 26 magán egészségügyi intézményben is lehetőség van a beutalt páciensek immunizálásra. Az állami kórházakban 6313, a magánkórházakban 1404 beteg kapta meg így az oltást.

Gheorghiţă arról is beszámolt, hogy az oltásra jogosult, azaz a 12 éven felüli lakosság mintegy 30 százaléka van beoltva jelenleg koronavírus ellen. Bukarestben a legnagyobb az átoltottság, 48 százalékos, további 11 megyében szintén nagyobb az országos átlagnál, 27 megyében 20 és 29,9 százalék közé tehető a beoltottak aránya, négy megyében pedig 20 százalék alatti.

Mintegy 50 százalék szerzett védettséget a koronavírussal szemben

Romániában jelenleg mintegy 50 százalékra tehető azoknak az aránya, akik akár vakcináció, akár a COVID-19-ből való felgyógyulás révén védettséget szereztek a koronavírussal szemben – jelentette ki CNCAV elnöke.

Valeriu Gheorghiţă szerint az így kialakult immunitásnak köszönhetően minden bizonnyal visszaszorul a kórházi kezelést igénylő esetek, illetve a koronavírus okozta elhalálozások száma. „Ugyanakkor azonban meg kell értenünk, hogy jelenleg a lakosság 50 százalékának nincs semmiféle immunitása” – nyomatékosította.

Hozzátette, a CNCAV célja tovább növelni a beoltottak számát, főleg a sérülékeny csoportokhoz tartozók körében, az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy esetükben kétszer nagyobb a kórházba kerülés kockázata.

Az oltásparancsnok rámutatott, annak ellenére, hogy nő az új megbetegedések száma, Romániában „stabil” a helyzet más európai országokhoz viszonyítva.

Több mint 1,6 millió uniós digitális COVID-igazolványt bocsátottak ki eddig

Eddig 1.646.339 uniós digitális COVID-igazolványt bocsátottak ki Romániában, nagy többségüket (96 százalékukat) beoltott személyeknek – közölte kedden Andrei Baciu.

Sajtótájékoztatóján az egészségügyi államtitkár elmondta, eddig 608 vállalat – 93 a HoReCa ágazatból – döntött úgy, hogy beoltja az alkalmazottait koronavírus ellen, 63 cég esetében az oltási folyamat még tart. Élen járnak ezen a téren Andrei Baciu adatai szerint a Brassó, Fehér, Bihar és Kolozs megyei vállalkozások.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a hatóságok megpróbálják közelebb vinni az oltást a lakossághoz, ezért központokat hoztak létre a turisztikai desztinációk közelében. Közlése szerint kiemelkedően teljesít a galaci drive-thru központ, ahol eddig közel húszezren kapták meg a vakcinát.

Andrei Baciu tájékoztatott arról is, hogy a kormány a múlt héten több külföldre szánt vakcinaadományt hagyott jóvá, emellett Románia értékesíti is a raktáron lévő fölösleges oltóanyagot. A Moldovai Köztársaságnak 405.600, Szerbiának 50.400, Ukrajnának pedig 100.800 dózis AstraZeneca-vakcinát adományozott Bukarest.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük