Felhívás!

Gheorghiță: jövő héttől a mobil oltóközpontoknál is elkezdődik az immunizálás

Gheorghiță: jövő héttől a mobil oltóközpontoknál is elkezdődik az immunizálás Románia

Jövő héttől húsz mobil oltóközpontnál is elkezdődik a koronavírus elleni oltás, ezek elsősorban azokat a vidéki településeket szolgálják majd ki, amelyeken nincs háziorvos – közölte kedden Valeriu Gheorghiţă.

Az oltási kampány koordinátora szerint a védelmi és a belügyminisztérium segítségével beüzemelendő mobil oltópontoknál a Johnson&Johnson vakcináját használják majd, és az önkormányzatok állítják össze az oltásra jelentkezők listáját.

Gheorghiţă arról is tájékoztatott, hogy szerdán egyeztetést tartanak a családorvosok képviselőivel, tisztázzák a felmerült kérdéseket, hogy május 4-étől a háziorvosi rendelőkben is beindulhasson a koronavírus elleni oltás.

Hozzátette, ez idáig az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló mintegy 10.900 családorvos közül 3028-an vállalták, hogy részt vesznek a koronavírus elleni oltási kampányban, de arra számít, hogy ez a szám nőni fog az elkövetkező időszakban, amint az érintettek pontos képet kapnak arról, hogy miként zajlik ez a fajta oltás.

Néhány megyében a drive through típusú oltóközpontok kialakításán is dolgoznak már. Ilyenek elsősorban a nagyvárosokban lesznek majd, részleteket azonban nem árult még el a szakember.

Kedden 144 új Pfizer-oltópont kezdte meg a működését

Kedden 144 új Pfizer-oltópont kezdte meg a működését azt követően, hogy hétfőn megnyílt harminc olyan pont is, ahol az AstraZeneca által kifejlesztett oltást adják – közölte a COVID-19 elleni oltáskampányt

Dr. Valeriu Gheorghiţă hozzátette: április 20-ától további mintegy ötven oltópontban kezdik el adni a Pfizer-BioNTech vakcináját.

A CNCAV elnöke elmondta azt is, hogy április 19-étől 61 oltópontban, ahol eddig AstraZenecát adtak, a Moderna vakcinájával kezdenek el oltani, de ettől függetlenül ugyanott megkaphatják a második dózist azok, akiket ott oltottak be az AstraZeneca első adagjával.

Emlékeztetett: április 7-étől oltópontonként napi hatvanról 96-ra nőtt a kapacitás az AstraZeneca és Moderna vakcinájával, és hatvanról 72-re a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett védőoltással.

Több mint ezer oltóközpont működik

Országszerte 1062 oltóközpont működik, ez csaknem ezerötszáz oltópontot jelent, amelyekben legtöbb napi 115 ezer személy immunizálására van lehetőség – közölte az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

Dr. Valeriu Gheorghiţă a vakcinák típusa szerint is csoportosította a központokat:

– Pfizer-BioNTech: 724 központ, 1041 oltópont, legtöbb 73.848 személy/nap;
– Moderna: 84 központ, 95 oltópont, legtöbb 9120 személy/nap;
– AstraZeneca: 272 központ, 374 oltópont, legtöbb 31.980 személy/nap.

A katonaorvos elmondta: jelenleg országszerte összesen 1.225.356 személy vár a három típusú vakcina valamelyikének első vagy második dózisára:
– a Pfizer-BioNTech oltásra 662.726 személy, akik közül 307.000 az első dózisra;
– a Moderna oltásra 160.300 személy, akik közül 33.590 az első dózisra;
– az AstraZeneca oltásra 402.329 személy, akik közül 9955 az első dózisra.

Több mint félmillió személy szerepel jelenleg a várólistákon

Több mint 505 ezer személy szerepel jelenleg az oltóközpontok várólistáin – közölte az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

Dr. Valeriu Gheorghiţă emlékeztetett: a módosított módszertan szerint a várólistán lévő személyeket a korábbi három helyett egyetlen alkalommal értesítik. Ezzel hatékonyabb lesz a rendszer, mert az illető személy 24 óra alatt lekerül a várólistáról, vagy azért, mert előjegyzi magát oltásra, vagy azért, mert nem erősítette meg szándékát, ezért törlik a lajstromról.

A CNCAV elnöke szerint továbbra is Bukarestben vannak a legtöbben a várólistán, 122 ezren, majd megyék szerint Kolozs – több mint 52 ezer, Prahova – több mint 26 ezer, Maros – több mint 21 ezer, Brassó és Ilfov – több mint 20 ezer következik.

“Március 15-e óta több mint egymillió személy kapott értesítést, közülük 633.753-an jegyezték elő magukat oltásra (…). Az elmúlt 24 órában több mint 45 ezren iratkoztak fel a várólistákra, 112 ezer személyt értesítettek és 82.881-en választottak oltási időpontot’ – mondta el Valeriu Gheorghiţă.

Nem csökkent az oltási kedv

Nem csökkent az oltási kedv, a felmérések szerint a lakosság mintegy fele oltatná be magát – közölte az oltáskampányt koordináló országos bizottság elnöke.

Valeriu Gheorghiţă azt mondta: az AstraZeneca második oltására előjegyzett személyek mintegy 95 százaléka is megjelent, hogy bekapja a vakcinát.

A CNCAV vezetője szerint nem az oltási hajlandóság csökkenése miatt fogyatkozott meg a várólistán lévő személyek száma. Ezt – véleménye szerint – részben az okozza, hogy a módosított módszertan miatt a várólistán kiértesített személyek 24 óra alatt lekerülnek a lajstromról (háromszori értesítés helyett csak egyet küldenek), részben pedig az, hogy miután bejelentették, hogy a családorvosokat is bevonják a kampányba, sokan ezt a számukra kényelmesebb és egyszerűbb megoldást választják.

A szakember elmondta: az első szakaszban oltásra jogosultak körében az átoltottság elérte a 89,2%-ot.

A második körben jogosultak közül 1.741.448 személy kapta meg az oltást, köztük 508.714 krónikus beteg, 604.437 hatvanöt évnél idősebb ember, 34.790 öregotthonban élő személy, 22.289 mozgásképtelen és 565 hajléktalan. Beoltottak ugyanakkor 428.072 olyan személyt, aki kulcsfontosságú intézménynél dolgozik és 149.581 tanügyi alkalmazottat.

A harmadik szakaszban oltásra jogosultak közül eddig 281.508 személy kapta meg az oltás első dózisát, 20.245 pedig megkapta a másodikat is.

Eddig összesen 12.238 mellékhatást jelentettek az immunizálás nyomán

Április 12-éig országos szinten 12.238 mellékhatást jelentettek a koronavírus elleni oltóanyagokkal való immunizálás nyomán, ami 3,3 esetet jelent ezer dózisra vetítve – számolt be az oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

Valeriu Gheorghiţă szerint az április 5-e és 11-e közötti héten országos szinten 1012 mellékhatást regisztráltak.

A mellékhatásokat jelentő személyek átlagéletkora 39 év, 63%-uk nő. Az említett időszakban ugyanakkor nem jegyeztek súlyos mellékhatásokat. Az esetek 71%-ában az oltás helyén fellépő fájdalomról, lázról, hidegrázásról, fáradtságról panaszkodtak a beoltottak, 43%-uknál fejfájás jelentkezett, 38%-uk izom- vagy ízületi fájdalmat érzett, 18%-uknál emésztési zavarok léptek fel – számolt be a bizottság elnöke.

A börtönökben a Johnson&Johnson oltóanyagának használata javallott

börtönben levő elítéltek immunizálására elsősorban a Johnson&Johnson által kifejlesztett vakcina használatát javasolja az oltáskampányt koordináló országos bizottság, de bármelyik más oltóanyagot is alkalmazni lehet – jelentette ki kedden tartott sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă.

Az oltáskampány koordinátora rámutatott, véglegesítették az oltási eljárást a Johnson&Johnson vakcinája esetében is, és kiküldték a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak.

Gheorghiţă szerint azért javasolják a Johnson&Johnson oltását a fogvatartott személyek esetében, mert ebből egyetlen dózist kell beadni, így egyszerűbb lesz az immunizálás folyamata a börtönökben, de más oltóanyagot is lehet használni, amennyiben biztosítják azok megfelelő raktározását.

Rámutatott, minden börtönben össze fogják írni azokat, akik igénylik az oltást. Az immunizálás a börtönök orvosi rendelőjében fog zajlani az ott rendelkezésre álló egészségügyi személyzettel, de szükség esetén még pótolni lehet a személyzetet.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.