Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gheorghiţă: egyértelmű, hogy Romániában növekvő tendenciát mutatnak az esetszámok

Gheorghiţă: egyértelmű, hogy Romániában növekvő tendenciát mutatnak az esetszámok Románia

Az elmúlt négy hétben a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyek csaknem 90 százaléka nem volt beoltva a vírus ellen, az elhalálozásoknak pedig több mint 91 százaléka is beoltatlan személyeknél következett be – jelentette ki szombaton Valeriu Gheorghiţă, az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) vezetője.

Hirdetés
Hirdetés

A Kolozsváron tartózkodó katonaorvos ismételten felhívta a figyelmet, hogy az oltás nyújtja a megfelelő védelmet, az immunizálás révén tudjuk ellenőrzés alatt tartani a járványhelyzetet, ellenkező esetben kockáztatjuk, hogy az új esetek száma ismét jelentősen megnő.

Hangsúlyozta, az országban továbbra is magas azok száma, akik egyetlen dózis koronavírus elleni vakcinát sem kaptak, és arra biztatta a fiatalokat, nyújtsanak segítséget a veszélyeztetett kategóriákba tartozóknak, hogy azok beolthassák magukat.

„Egyértelmű, hogy Romániában növekvő tendenciát mutatnak az esetszámok. Reméljük, hogy ez a növekedés lassú lesz, nem pedig exponenciális, és hogy képesek leszünk alkalmazkodni annak érdekében, hogy az egészségügyi rendszerre ne nehezedjen nagy nyomás” – fűzte hozzá a CNCAV elnöke.

Valeriu Gheorghiţă és Emil Boc kolozsvári polgármester szombaton ellátogatott a város egyik iskolájában berendezett oltóközpontba.

Mihăilă: az esetek 87%-át és a halálesetek 91%-át a beoltatlan személyek körében regisztrálták

Az elmúlt négy hétben a koronavírusos-esetek 87 százalékát és a halálesetek 91 százalékát a beoltatlan személyek körében regisztrálták Romániában – számolt be Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter.

„Amikor azt mondjuk, hogy a járvány negyedik hulláma a beoltatlanoké, arra utalunk, hogy kiket fog súlyosabban érinteni ez az újabb hullám. A beoltatlan személyek esetében pedig sokkal, de sokkal magasabb annak a kockázata, hogy a betegség súlyos formája miatt kórházi kezelésre szoruljanak, vagy elhalálozzanak. Az elmúlt négy hét adatait elemezve megfigyelhetjük, hogy az új esetek 87 százaléka – bár nem volt sok eset – a beoltatlan személyeket érintette. Az elhalálozások 91%-a is a beoltatlanok körében következett be”‘ – mondta a miniszter péntek este a B1 TV műsorában.

A tárcavezető szerint a 4. hullámban a harmadiktól eltérően fog alakulni a járványhelyzet, olyan értelemben, hogy a megfertőződő immunizált személyek a betegség enyhe vagy nagyon enyhe formáin esnek majd át. Mihăilă Nagy-Britanniát hozta fel példaként, ahol annak ellenére, hogy jelenleg magas az esetszám, a kórházi kezelésre szorulók és a halálesetek száma nagyon alacsony.

Nyomatékosította, hogy bár jelenleg Romániában még jó a helyzet, az új esetek száma emelkedőben van. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) múlt héten megjelentetett, legpesszimistább forgatókönyve szerint szeptember 15-ére akár 1500-nál is több új esettel kell számolni naponta, mutatott rá.

Ioana Mihăilă ugyanakkor kifejtette, véleménye szerint a beoltottak számára továbbra is fenntarthatók a lazítások, de a nem beoltottak számára korlátozásokat kell bevezetni, ha az esetek száma jelentősen megnő.

Szeretnék ugyanakkor, hogy a háziorvosok aktívabb szerepet vállaljanak az oltáskampányban, és ennek érdekében a kormány készen áll nagyobb összegeket biztosítani eme szolgáltatásért. Az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet valószínűleg a jövő hét folyamán terjesztik elő – számolt még be a miniszter.

Mihăilă azt is elmondta, az Orvosi Kamara elnöke támogatja azt, hogy a be nem oltott orvosokat kötelezzék arra, hogy saját költségükön végezzék el a koronavírusteszteket.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások