Felhívás!

Gheorghiţă: egy delta variánssal megfertőződött személy 390 ezer ember megfertőződését okozhatja

Gheorghiţă: egy delta variánssal megfertőződött személy 390 ezer ember megfertőződését okozhatja Románia

A koronavírus delta-változata nagyon könnyen terjed, így egyetlen pozitív eset több mint 390.000 fertőzöttet eredményezhet – figyelmeztetett kedden Valeriu Gheorghiţă, az országos oltáskampány koordinátora.

Gheorghiţă kifejtette, jelenleg a delta variáns a domináns. Míg a korábbi, alfa vírustörzs reprodukciós rátája körülbelül 2 volt, addig a delta vírustörzs reprodukciós rátája 5 körüli. Ez azt jelenti, hogy nyolc fertőzési ciklus után, körülbelül két hónapon belül egy alfa variánssal megfertőződött személy 256, míg egy delta variánssal megfertőződött személy 390.000 ember megfertőződését okozhatja.

“A delta variáns terjedése a gyerekkori betegségek – kanyaró, bárányhimlő – terjedéséhez hasonló. Nagyon könnyen terjed” – mondta.

Az elkövetkező időszakban is emelkedni fog az új esetek száma

Gheorghiță kijelentette, a tendencia azt mutatja, hogy a következő időszakban tovább fog nőni az új esetek száma.

A katonaorvos elmondta, hogy kedden meghaladta a 3900-at az újonnan regisztrált esetek száma, és az utóbbi 24 órában elvégzett tesztek 8,2%-a volt pozitív. Ez arra utal, hogy a növekvő tendencia ki fog tartani a következő időszakban, ami egyrészt a koronavírus delta variánsának dominánssá válásával magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy Romániában minden második személynek nincs semmiféle védettsége a vírussal szemben, azaz nincs beoltva sem, és nem is esett át még a fertőzésen.

Gheorghiţă felhívást intézett az emberekhez, hogy tartsák be az egészségügyi óvintézkedéseket és oltassák be magukat, és hangsúlyozta, hogy a fertőzöttek 80%-a, illetve a koronavírus következtében elhunytak 92 százaléka nem volt beoltva a vírus ellen.

A védőmaszk használata, a túlzsúfolt helyek elkerülése, a megfelelő higiénia és az immunizálás csökkentik egyrészt a megfertőződés veszélyét, másrészt pedig megbetegedés esetén a súlyos tünetek és szövődmények megjelenését és az elhalálozás kockázatát, nyomatékosította az oltáskampány vezetője.

“Aggodalomra ad okot, hogy sajnos egyre több koronavírus-fertőzött személy kerül meglehetősen rövid időn belül az intenzív osztályra” – tette hozzá.

Az influenza elleni oltással egyszerre is fel lehet venni a koronavírus elleni vakcinát

Az oltáskampányt koordináló bizottság vezetőjének tájékoztatása szerint, a COVID-19 elleni vakcinát fel lehet venni akár az influenza oltással egyszerre.

A háziorvosnál influenza elleni oltásra jelentkezők felvehetik a koronavírus elleni oltást is, magyarázta a katonaorvos a Victoria-palotában tartott sajtótájékoztatón.

A harmadik dózis beadásával kapcsolatban Gheorghiţă emlékeztetett, hogy az Európai Gyógyszerügynökség jelenleg a BioNTech Pfizer által benyújtott tudományos adatokat elemzi, és hamarosan a Moderna által benyújtott adatok is sorra kerülnek. “Nagyon valószínű, hogy október első hetében kiadják az engedélyt a harmadik adag beadására” – mondta.

Hozzátette, hogy az egészségügyi illetékesek javaslata szerint a harmadik dózist a rossz immunállapotú személyeknek – beleértve a 65 fölötti időseket is – kellene felvenniük, illetve azoknak, akik esetében legalább egy fél év telt el a második dózis felvétele óta.

Megemlítette azonban, hogy elméletileg nincs szükségük egy harmadik dózisra azoknak a személyeknek, akik felvették a teljes oltást, és emellett át is estek a koronavírus-fertőzésen, mivel szervezetükben az antitestek száma sokkal magasabb.

Az AstraZeneca első adagját felvett személyek másfajta szérumot is kaphatnak második dózisként

Gheorghiţă kijelentette, az AstraZeneca vakcinájából legalább egy adagot felvett személyeknek szakorvos vagy háziorvos ajánlására más típusú szérumot is fel lehet ajánlani második dózisként.

A katonaorvos rámutatott, vannak olyan személyek, akik bizonyos – leggyakrabban egészségügyi – okokból nem vették fel a javasolt időben a második adag oltást, vagy azért, mert féltek az esetleges mellékhatásoktól, vagy, mert közben megfertőződtek a vírussal.

“Nagyon fontos azonban, hogy az egészségügyi szakemberek által ajánlott teljes oltásadagot felvegyük, még akkor is, ha kifutottunk a határidőből. Gyakorlatilag soha nem késő felvenni a második adagot is” – nyomatékosította.

Hozzátette, azok, akik az AstraZeneca vakcinájából egy adagot megkaptak, de bizonyos kockázati tényezők miatt tartanak a második adag beadásától, a másik típusú – mRNS – oltást is megkaphatják az oltásképlet kiegészítésére, de kizárólag szakorvos vagy háziorvos ajánlására.

Azt is megemlítette, hogy a várandós nők, illetve a szoptató anyák esetében is javasolt a koronavírus elleni oltás felvétele.

Az Európai Gyógyszerügynökség ez év végéig közzéteheti ajánlását az 5-11 évesek beoltásáról

Az oltáskampány vezetője elmondta, év végéig ajánlást fogalmazhat meg az Európai Gyógyszerügynökség az 5 és 11 év közötti gyerekek beoltásáról.

Gheorghiţă elmondta, információi szerint a Pfizer BioNTech gyógyszervállalat október vége körül nyújthatja be a dokumentációt az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelethez, november vége felé pedig az Európai Gyógyszerügynökséghez az 5-11 éves korosztály immunizálásáról. Következésképpen lehetséges, hogy az Európai Gyógyszerügynökség már ez év végén kiadjon egy erre vonatkozó ajánlást.

Az oltásparancsnok szerint elsősorban a krónikus betegségekben szenvedő gyerekek beoltását fogják javasolni, illetve azokét, akiket súlyos megbetegedés veszélye fenyeget.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 15., 14:23
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ez az ,,oltásparancsnok” egy látnok!Mindig tudja előre, hogy mi fog történni…hmmm! Számokat is tudnak…És bejön nekik…Érdekes!Ilyen tehetséges és nem lottózik,hanem életeket ment…megható!