Felhívás!

Gheorghiță: a Modernával immunizáltak hétfőtől fél adag vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként

Gheorghiță: a Modernával immunizáltak hétfőtől fél adag vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként Románia

Hétfőtől, november elsejétől egy fél adag Moderna-vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként azok, akiket eredetileg is ezzel az oltóanyaggal immunizáltak – közölte pénteken Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló országos bizottság vezetője.

A katonaorvos tájékoztatása szerint azok, akiket teljeskörűen Modernával oltottak be, egy fél adag (50 mikrogramm, azaz 0,25 ml) Moderna-vakcinát kaphatnak emlékeztető oltásként.

Akiket a Pfizer, az AstraZeneca vagy a Johnson&Johnson vakcinájával immunizáltak teljeskörűen, utána pedig emlékeztető oltásnak a Modernát választják, azok teljes adagot kapnak az oltóanyagból.

A tudományos kutatások eredményei alapján született ajánlásokból kiindulva november 8-ától hírvivő RNS-alapú (tehát Pfizer vagy Moderna) emlékeztető oltást javasolnak azoknak, akiket eredetileg Johnson&Johnson vakcinával oltottak be. Ha azonban az oltakozó személy ragaszkodik a Johnson&Johnson termékéhez, azt is megkaphatja emlékeztető oltásként – magyarázta a szakember.

Az emlékeztető oltás feltétele ebben az esetben is az, hogy az immunizálás óta teljen el 6 hónap.

Gheorghiţă arról is beszámolt, hogy a növekvő oltakozási kedv következtében az utóbbi napokban több oltóközpontot újranyitottak.

A polgármesterek kérésére szállnak ki a mobil oltóegységek a vidéki településekre

A mobil oltóegységek a polgármesterek kérésére szállnak ki vidéki településekre – közölte pénteken az oltáskampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke.

A bukaresti Romexpo vásárcsarnokban megnyitott oltóközpontnál tartott sajtónyilatkozatában Valeriu Gheorghiţă elmondta, hogy a vidéki települések esetében ismét alkalmazzák azt a korábban bevezetett szabályt, miszerint a mobil oltóegységek kiszállását a helyhatóságoknak kell kérvényezniük a megyei vészhelyzeti bizottságtól. Az utóbbi testület a egészségügyi igazgatóságokkal közösen intézkedik lehetőség szerint egy vagy több oltóegység kiküldéséről.

A katonaorvos elmondta, a települések feladata helyiséget biztosítani az oltási akció lebonyolítására. Szerinte a mobil egységek bevetésével felgyorsítható a vidéki lakosság immunizálása. Gheorghiţă hozzátette, emellett a vidéken élők oltakozhatnak a helyi háziorvosoknál, vagy elutazhatnak a legközelebbi oltóközponthoz is.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.